maanantai 16. toukokuuta 2016

Kuluttajariitalautakunta hinta

Kuluttajaneuvontaan voi olla yhteydessä myös verkkolomakkeella, jonka löydät kuluttajaneuvonnan verkkosivuilta. Ratkaisupyynnön tekeminen kuluttajariitalautakuntaan. Kuluttajariitalautakunta käsittelee kirjallisia ratkaispyyntöjä, joissa vaaditaan vastapuolelta jotakin hyvitystä.


Kuluttajariitalautakunta hinta

Ota huomioon, että kuluttajaneuvonta ei ota käsittelyyn yksityishenkilöiden välisiä riita-asioita. Lautakunnan jäsenet edustavat tasapuolisesti kuluttajia ja elinkeinonharjoittajia. Tieto hinnasta pitää lautakunnan mukaan kertoa heti puhelun alussa. Periaate koskee muitakin puhelinpalvelujen tarjoajia. Matkailija vaati 2euron erotusta palautettavaksi, mutta lautakunta päätti, ettei rahoja tarvitse palauttaa.


Kuluttajan vaatimaan kaupan purkuun ei ollut edellytyksiä, koska virhe oli vähäinen. Kuluttaja saa Mustan listan tiedot kuluttajariitalautakunnan julkisista asiakirjoista. Kuluttajalla on oltava oikeus luottaa siihen, että esimerkiksi markkinoinnissa ilmoitettu hinta on oikea ja hän saa ostaa tuotteen manostettuun hintaan.


Virheellisesti ilmoitettu hinta ei sido myyjää, jos virhe on niin selvä, että kuluttajan olisi pitänyt ymmärtää kyseessä olevan virheellinen tieto. Pelkkä nauhoite, jossa viitataan verkosta löytyvään hinnastoon, ei riitä. Mikäli hintaa ei kerrota, voidaan kuluttajalta periä vain kohtuullinen, tapauskohtaisesti arvioitava maksu. Pelkkä viittaus internetin hintatietoihin ei riitä.


Jos hintaa ei ole kerrottu, kuluttajalta voidaan periä vain tapauskohtaisesti arvioitava, kohtuullinen hinta. Tässä tapauksessa kuluttajariitalautakunta katsoi, että kohtuullinen hinta oli viisi euroa. Hinta -arviokin voidaan siis ylittää, mutta rajana toimii prosenttia.


Jos syntyy erimielisyyttä siitä, onko hintaa pidettävä esimerkiksi sitovana hintana, suuntaa-antavana hintana vai hinta -arviona, toimeksisaajan on näytettävä väitteensä toteen. Sen mukaan viisi euroa oli kohtuullinen hinta ottaen huomioon palveluksen sisältö, laajuus, laatu, taloudellisesti tarkoituksenmukainen suoritustapa ja ”muut olosuhteet”. Asiat ratkaistaan jaostoissa, merkittävimmät niistä täysistunnoissa. Mökkitontin omistaja oli tiedustellut paikalliselta metsänhoitoyhdistykseltä puuston harvennushakkuun hintaa ja jäi siihen käsitykseen, että puista saatava hinta riittäisi hakkuun maksamiseen.


Yhdistys toimitti kuitenkin työn tehtyään laskun, jonka mukaan tilaaja oli vielä maksamassa harvennushakkuusta yli 3euroa. Rakennusurakan hinta -arvio on siis sitova, mutta siihen on sallittu prosentin ylitys. Lisäksi hinta -arvio voi ylittyä yli prosentilla, jos edellä mainitut erityiset edellytykset täyttyvät. Mikäli hinta -arvio ylitetään yli prosentilla ilman laissa säädettyjä edellytyksiä, on kyseessä sopimusrikkomus.


Reilun minuutin jonotus palvelunumeroon maksoi yli euroa, kuluttajariitalautakunta puuttui Puhelinpalveluiden hinta tulee ilmoittaa heti puhelun alkuun, linjaa kuluttajariitalautakunta. Riippumaton tuomarinvalintalautakunta valmistelee ja tekee vakinaisten tuomareiden virkaan nimittämisestä perustellun esityksen valtioneuvostolle tasavallan presidentille esittelemistä varten. Kuitenkin, kuluttajariitalautakunta oli yksipuolisesti lisännyt perusteluihinsa seikkoja (jolla ei tekemista asian kanssa) joilla lautakunta oli saanut kumottua kuluttajasuojalain ja kuluttajaviranomaisen neuvot. Asiassa oli toimittu täysin lain ja kuluttajaviranomaisen neuvojen mukaan. Käräjäoikeudet perivät asian käsittelyn päätyttyä hakemusasian hakijalta ja riita-asian kantajalta maksun, jonka suuruus vaihtelee asian laadun mukaan.


Asunnon hinta on monen tekijän summa. Kiinteistömaailman hintalaskuri antaa alueen hintatietoihin perustuvan arvion asuntosi hinnasta ja luo hyvän lähtökohdan hintapohdinnoille. Jokainen asunto on kuitenkin yksilöllinen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit