keskiviikko 18. toukokuuta 2016

Nollatuntisopimus irtisanominen

Työaikalakia halutaan muuttaa vastaamaan paremmin nykyaikaa. Kesäkuun alusta tulivat voimaan lakimuutokset, joilla pyrittiin parantamaan nollatuntisopimuksiin liittyviä epäkohtia. Viikkotunneiksi saattaa olla määritelty esimerkiksi 0–tuntia. Käsite ei ole Suomessa juridinen, vaan lakikielessä puhutaan vaihtelevan työajan järjestelyistä. Se on yleensä nollasta tunnista työehtosopimuksen mukaiseen enimmäistyöaikaan, esimerkiksi 0–1tuntia ja minuuttia kolmessa viikossa.


Työnantaja päättää, kuinka paljon tarjoaa työtä työntekijälle. Jos teet nollasopimuksen, sinulle siis ei. Vaikka nollatuntisopimuksessa on omat haasteensa, se sopii tiettyihin tilanteisiin hyvin. Se antaa opiskelijoille mahdollisuuden työskennellä tilanteen mukaan ja nollatuntisopimuksia tehdään paljon sesonkiluontoisilla aloilla, kuten matkailualalla.


Kaikilla näillä tarkoitetaan samaa asiaa: Työntekijän työtuntien määrä riippuu siitä, paljonko työnantajalla on tarjota töitä. Vastaus MankiKyse on kaupan alan yrityksestä ja työsopimuksesta. Sopimuksen luonne on siis tarvittaessa työhön kutsuttava ”nollasoppari” eli 0-1tuntia kuukaudessa. Sopimus on ollut yli vuotta voimassa, mutta vuoroja on ollut.


Nollasopimus ja irtisanomisaika? Työntekijöiden näkökulmasta nollatuntisopimus voi helpottaa esimerkiksi työn ja opiskelun yhteensovittamista. Myös eläkkeellä oleville tai satunnaisten lisäansioiden hankkijoille nollatuntisopimus voi antaa mahdollisuuden tehdä työtä silloin, kun se henkilön omaan elämäntilanteeseen parhaiten sopii. Tarvittaessa työhön kutsuttavat työntekijät.


Muiltakin osin irtisanominen tai irtisanoutuminen tapahtuu normaalisti opintovapaan aikana. Yleisesti opintovapaa on palkatonta. Töihin kutsuminen tapahtuu usein lyhyellä varoitusajalla.


Tällaiselle työlle tyypillistä on se, että osapuolet eivät ole sitoutuneet työn toistuvaan tarjoamiseen tai. Sopimuksessa voi lukea esimerkiksi, että työaikasi on 0–tuntia viikossa. Jos sinulla on työtuntia, et saa palkkaa. Työsopimuksen irtisanominen on yksipuolinen ilmoitus, joten mitään myötävaikutusta työnantajalta ei vaadita.


Kaikissa tapauksissa ilmoituksen katsotaan tulleen vastaanottajan tietoon viimeistään seitsemäntenä päivänä sen jälkeen, kun ilmoitus on asianmukaisesti lähetetty hänelle. Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPer ry. Työntekijän kuuleminen kuuluu hyvään tapaan ja reilun työnantajamielikuvan rakentamiseen. Juridisesti kuulematta jättäminen ei tee irtisanomista laittomaksi, mutta se voidaan kuitenkin katsoa vahingonkorvausta korottavaksi tekijäksi, jos työsopimuksen irtisanominen tai purkaminen myöhemmin todetaan laittomaksi. Mikä ihmeen nollatuntisopimus ? Mitä nollatuntisopimuksesta kannattaa tietää?


Nollatuntisopimus irtisanominen

Alisuoriutuvan työntekijän irtisanominen aiheuttaa usein riitoja ja työntekijä hakee apua ammattiliiton lakimieheltä. Riitatilanteessa pienet yksityiskohdat voivat ratkaista korvausvelvollisuuden. Tämän vuoksi alisuoriutuvan työntekijän työsuhdeen päättämisessä kannattaa turvautua osaavan lakimiehen apuun hyvissä ajoin.


Kiinteistöoikeus konkurssi kuluttajansuoja Kuolinpesä maakaari myynti oikeuskäytäntö Osakeyhtiö osakeyhtiölaki Ositus perillinen perinnönjako perintö Perintökaari.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit