keskiviikko 18. toukokuuta 2016

Isyysvapaa vuosiloma

Normaalisti yhdenjaksoisessa vapaassa palkkaa saa viideltä työpäivältä sekä yhdeltä lauantailta. Jaetulla lomalla palkka maksetaan usein kuudelta työpäivältä. Isälle korvamerkitty isyysvapaa on enintään arkipäivää eli noin viikkoa. Arkipäiviä ovat päivät maanantaista lauantaihin pois lukien arkipyhät. Isä voi pitää isyysvapaasta enintään arkipäivää eli noin viikkoa samaan aikaan kuin äiti saa äitiys- tai vanhempainrahaa.


Mikäli työnantajasi ei maksa sinulle isyysvapaa -ajan palkkaa vaan vuosiloma -ajan palkkaa niin tällöin laitat ruksin kohtaan ettet saa palkkaa isyysrahakaudelta. Isyysvapaa on enintään arkipäivää eli noin viikkoa. Isä voi olla kotona yhtä aikaa äidin kanssa valintansa mukaan 1-arkipäivää sinä aikana, jolloin äiti saa äitiys- tai vanhempainrahaa.


Ansaittu vuosiloma pidetään vuosilomalain säännösten mukaisesti. Pääsääntöisesti loma annetaan lomakaudella mutta sopimalla vuosiloman voi sijoittaa ajanjaksolle, joka alkaa sen kalenterivuoden alusta, jolle lomakausi sijoittuu, ja päättyy seuraavana vuonna ennen lomakauden alkua eli 30. Jos vastike työstä on sovittu suoritettavaksi osaksi tai kokonaan yleisöltä saatavilla palvelurahoilla, nämä otetaan huomioon vuosiloma - ja säästövapaan palkkaa sekä lomakorvausta laskettaessa. Palvelurahoista maksettava lomapalkka lasketaan 9–§:ssä säädetyllä tavalla. Opettajan laskennallinen vuosiloma määritellään OVTES:n määräysten mukaisesti, ja se on enintään päivää.


Se on suuri apu äidille, ja lapsen vauva-aika on niin lyhyt, että siitä kannattaa nauttia mahdollisimman paljon. Siinä saa myös varmuutta vauvan hoitoon. Vuosiloma asetetaan alkamaan 16.


Silloin osaa toimia lapsen kanssa kahdestaan ja äitikin voi välillä hengähtää. Näitä ovat kaikki muut viikonpäivät paitsi sunnuntai, kirkolliset juhlapäivät, itsenäisyyspäivä, jouluaatto, juhannusaatto, pääsiäislauantai ja vappupäivä. Kaikki päivät jotka on kalenterissa merkitty punaisella, ovat vapaapäiviä. Omavastuupäivät koskevat kuitenkin vain yli päivän pituista vuosilomaa ja omavastuu tarkoittaa, että vuosiloma kuluu sairausaikana.


Mikäli työntekijä sairastuu ennen vuosilomaansa taikka hänen tiedetään tulevan määrätyn vuosiloman aikana työkyvyttömäksi, tulee työnantajan siirtää vuosiloma pidettäväksi muuna ajankohtana. Työntekijälle kertyy vuosilomaa lomanmääräytymisvuodelta, joka on aina 1. Jos työsuhde on kestänyt 31. Jos vuosiloman viimeinen päivä on perjantai, vuosiloma ei lyhene. Syy valitaan, jos poissaolojen ilmoitusjaksoon sisältyy vuosilomapäiviä tai vuosiloman jakso, jonka ajalta maksetaan vuosilomapalkkaa.


Palkallinen vuosiloma. Vaikka loman ajankohdasta usein sovitaan työnantajan ja työnte­kijän kesken, työnantaja viimekädessä määrää loman ajankohdan. Loput isyysrahapäivät voidaan pitää vanhempainrahakauden jälkeen. Lomaa ei siis esimerkiksi saisi jakaa pidettävän yksittäisinä päivinä ripoteltuna koko kesän ajalle.


Perhevapaat työtekijän, työnantajan ja palkanlaskennan näkökulmasta. VUOSILOMALAIN MUUTOKSET 1. Jos vapaa kestää enintään arkipäivää, siitä on. Isä voi olla isyysvapaalla yhtä aikaa äidin kanssa valintansa mukaan 1-arkipäivää sinä aikana, jolloin äiti saa äitiys- tai vanhempainrahaa eli esimerkiksi lapsen syntymän yhteydessä. Perhevapaita ovat äitiys-, erityisäitiys-, isyys- ja vanhempainvapaa, hoitovapaa, osittainen hoitovapaa sekä tilapäinen hoitovapaa. Yhtäjaksoisesti pidettynä tämä on kaksi viikkoa.


Sairausajan palkkaa ei enää peritä takaisin, jos henkilö on saanut työkyvyttömyyseläkkeen tai kuntoutusrahan takautuvasti. Työnantajan määräämä koulutus luetaan työajaksi. III Työaika ja vuosiloma. Säännöllinen työaika.


Työkyvyttömyys, äitiys- ja isyysvapaa sekä tilapäinen. Pienten lasten vanhempana voit järjestää työaikasi lasten hoitojärjestelyjen kannalta tarkoituksenmukaisesti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit