maanantai 30. toukokuuta 2016

Avioero yrityksen osakkeet

Luotettava asianajotoimisto Uudellamaalla. Käy osakekauppaa helposti Nordnetissä. Avaa maksuton asiakkuus tänään!


Tuottoarvo määritetään arvioimalla yrityksestä omistajalleen vastaisuudessa odotettavissa oleva tuotto vähennettynä menoilla. Substanssiarvo saadaan arvioimalla mikä kauppahinta saataisiin jos yritys lopetettaisiin ja yrityksen tuotannontekijät (käyttö- ja vaihto-omaisuus, kiinteistöt ym.)myydään ja velat maksetaan pois. Yrityksen osalta pois avio-oikeuden alasta voidaan näin ollen sulkea esimerkiksi yrityksen omaisuus, yrityksen osakkeet ja tuotto, jonka omistaja yrityksestään saa itselleen. Avioehtosopimus on tehtävä tiukasti muotomääräyksiä noudattaen niin allekirjoitusten, päiväysten kuin kahden esteettömän todistajan osalta, jotta sitä voidaan pitää pätevänä.


Avioehtosopimuksella voidaan rajata nimenomaisesti avio-oikeuden ulkopuolelle yrityksen osakkeet , yrityksen omaisuus ja yrityksen omistajalleen tuottama tuotto. Näin estetään se, että avioerotilanteessa yritysomaisuus ei voi siirtyä puolisolle ja samalla tällä turvataan yrityksen toiminnan jatkuminen normaalisti. Tässä ohjeessa käsitellään pääasiallisesti avioero -ositusta ja sen yhteydessä tapahtuvien omistajanvaihdosten.


B saa asunto- osakkeet kokonaan. Ei minulle tullut edes mieleen, että avioero voisi vaarantaa yritykseni toiminnan. Raastavinta oli se, että asian käsittely kesti niin kauan. Loppujen lopuksi sopu löytyi, ja ex-puoliso hyväksyi Miikan sovintoehdotuksen.


Maksu tuntui Miikasta kohtuuttomalta, sillä asiantuntijat olivat määrittäneet yrityksen arvoksi pyöreän nollan. Toiminimen arvo riippuu paljon siitä, mitä siihen yritykseen sisältyy. Jos kudot toiminimellä sukkia markkinoille, on yrityksen arvo käytännössä pyöreä 0. Jos taas sinulla on kymmenien tuhansien arvosta laitteita jne. Mutta oikeasti yrityksen osakkeet ovat omaisuutta siinä kuin muukin omaisuus. Niille lasketaan jokin arvo ja kakku jaetaan se mukaan.


Jos osakkeiden (arvioitu) arvo on 50t€ ja muun omaisuuden 150t€, niin yrittäjä voi ottaa osakkeet ja 50t€ edestä muuta tavaraa mukaansa. Jos puolisot esimerkiksi avioero -osituksessa ovat yksimielisiä, saavat he vapaasti sopia osituksessa käytettävistä arvoista, kunhan eivät näin loukkaa sivullisen oikeutta. Seuraavaksi sanottu on kirjoitettu lähinnä avioero -ositusta silmällä pitäen.


Kun avioliitto on purkautunut toisen puolison kuoleman vuoksi ja kuolleelta puolisolta on jäänyt rintaperillisiä (lapsia tai näiden jälkeläisiä), voivat leski tai perilliset vaatia toimitettavaksi omaisuuden jakoa eli ositusta. Puolisot voivat joko ennen avioliiton solmimista tai avioliiton aikana tehdä avioehtosopimuksen. Sulla ei ole yrityksen suhteen mitään oikeuksia jos et ole osakas. Jos olet osakas niin voit osallistua yhtiökokoukseen jossa firman tilinpäätös esitellään. Yleensä katsotaan yrityksen taseen arvoa, mutta myös muilla asioilla on merkitystä.


Joskus yrityksen arvo perustuu esimerkiksi vain toisen puolison huippuammattitaitoon, jolloin yritys ei toisen käsissä olisi yhtä arvokas. Tärkeät patentit taas voivat kasvattaa arvoa paljonkin, sanoo Eija Karimaa. Avioeron vireillelaitto on se ratkaiseva paiva. Avioero tulee siita kk kuluttua, ja silla paivalla ei ole niin suurta valia. Salkun sisallot, tilien saldot jne.


Pyyda pankista kaikki tiedot avioeron vireillejattopaivana, eli kaytannossa siis osakesalkun sisalto, se ei tiliotteista nay. Osakkeet ovat arvo-osuuksina ja niitä varten tarvitset arvo-osuustilin, joka avataan pankissa. Osakekaupan toteuduttua saat kaupasta laskelman, jonka avulla selvität myyntivoiton tai -tappion verotuksessa. Kaupankäyntiin verkkopankissa tarvitset arvo-osuustilin lisäksi jonkin verkkopankin kahdesta kaupankäyntipalvelusta. Nordean tutkimuksen mukaan prosenttia on tehnyt avioehdon.


Osa pelännee asian ottamista puheeksi. Moni ei kuitenkaan tule ajatelleeksi sitä, että avioerotilanteessa pienyrittäjä, esimerkiksi kampaaja, joutuu jakamaan myös yrityksen omaisuuden. Pahimmassa tapauksessa avioerossa menee myös oma elinkeino, Numminen sanoo.


Yrittäjän vakava sairastuminen, työkyvyttömyys, avioero ja kuolema saattavat aiheuttaa muutoksia yrityksen omistuksessa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit