Find more about Osa here. Puhutaan ammatillisesta, kasvatuksellisesta ja sosiaalisesta kuntoutuksesta sekä toimintakykykuntoutuksesta. Eri kohde- ja sairausryhmille on suunnattu erilaista kuntoutusta. Kuntoutuksen osa-alueet.
Osioon on koottu tietoa kuntoutussuunnitelmasta, hyvistä käytännöistä sekä kuntoutuksen toimijoista. Lainsäädäntö-osiosta saa kootusti tietoa kuntoutukseen liittyvään lainsäädäntöön. Ajankohtaistietoa löydät seuraavista Uutiset kokoaa kuntoutusalan tärkeitä. Kaikki kuntoutuksen osa-alueet : toimintakyky, ammatillinen, sosiaalinen ja kasvatuksellinen kuntoutus ovat potentiaaleja ammatillisia työllistymisalueita. Työelämään sijoittumiseen vaikuttaa työssäkäyntialueen työtarjonnan lisäksi kuntoutuksen ohjaajan (AMK) koko ammatillinen historia, osaaminen ja ammatillinen suuntautuneisuus.
Palveluntuottajan tehtävät. Lääkinnällisen kuntoutuksen maksut ja korvaukset. Terveyskeskuksessa ja sairaalassa annettavan kuntoutuksen maksut määräytyvät terveydenhuollon asiakasmaksujen mukaan.
Vaativa lääkinnällinen kuntoutus. Nämä kuntoutuksen eri osa - alueet muodostavat kokonaisuuden, jota voidaan hyödyntää laaja-alaisesti kuntoutuksessa organisaatiokohtaisten tarpeiden mukaan. Ammatillisen kuntoutuksen pääidea on palauttaa ihminen työelämään.
On mahdollista saavuttaa toimintakyvyn puutteista huolimatta jopa täysi työkyky – mahdollisesti eri ammatissa kuin aiemmin. Toisaalta kuntoutuksella on saavutettu paljon, jos saadaan kuntoutuja osa -aikaeläkkeelle tai osa -aikaiseen työhön. Kelan yksilökohtainen kuntoutus arvioitiin parhaaksi, keskiarvo 6. Seuraavaksi parhaitaKelan olivat työeläkekuntoutus ja Kelan ryhmämuotoinen kuntoutus, keskiarvo 3. Sosiaalihuollon kuntoutuksen keskiarvo oli heikoin, 3. Tavoitteenasettelussa huomioidaan myös kuntoutujan elämäntilanne, voimavarat, elinympäristö sekä elämänvaiheen tai -muutosten synnyttämät ajankohtaiset tarpeet.
SPIRAL- osa - alueet perustuvat kansainväliseen toimintakyvyn, toimintarajoitteiden ja terveyden luokitusjärjestelmään (ICF). ICF (International Classification of Functioning, Disability and Health) on Maailman terveysjärjestö WHO:n luokitusperheeseen kuuluva kansainvälinen luokitus. Kaikkia edellä esiteltyjä kuntoutuksen osa -alueita (A, B ja C) on mahdollista toteuttaa yksilökohtaisen kuntoutuksen lisäksi myös ryhmämuotoisesti.
Ryhmien tulee olla suljettuja ja suositeltava ryhmäkoko on 6-kuntoutujaa. RAI‐ toimintakykymittari auttaa päätöksentekijää asiakkaan palveluiden myöntämisessä ja tuottaa tietoa vanhuspalvelujen suunnittelua varten. Elämänhallinta on käsite, joka sulkee sisäänsä kaikki ihmisen elämän osa - alueet : työn, sosiaalisen aseman, asumisen, perhetilanteen, terveyden, työkyvyn ja muut elämisen voimavarat.
Koska määritelmän sisältö on periaatteessa avoin, ajatus elämän hallitsemisesta kokonaisuudessaan on utopistinen. Tehokkainta on kuntoutus, jossa huomioidaan laaja-alaisesti kaikki elämän ja toimintakyvyn osa - alueet. Esimerkiksi ammatillinen kuntoutus toteutetaan aiempaa useammin yhteistyössä työpaikan ja työterveyshuollon kanssa. Yhdessä kehitetään työoloja ja työn tekemisen tapoja.
Tutkimuksen teoreettisena taustana on ICF -luokitus ja kuntoutuksen ekologinen paradigma. ICF -luokituksen kaksiportaisen asteikon osa - alueet Suoritukset ja osallistuminen sekä osittain Ympäristö ovat olleet ryhmähaastatteluiden taustateoriana sekä apuna aineiston luokittelussa ja analysoinnissa. Aivoverenkiertohäiriön jälkeinen kuntoutus on tärkeä osa hoitoa, ja siinä harjoitellaan niitä toimintoja, jotka puuttuvat potilaalta kokonaan tai ovat sairastumisen takia heikentyneet.
Tavallisesti kuntoutuksen painopiste on niissä toiminnoissa, jotka ovat potilaan itsenäisen pärjäämisen kannalta tärkeimpiä. Ennen ammatillisen kuntoutuksen käynnistymistä selvitetään henkilön sairauteen perustuva työkyvyttömyden uhka objektiivisesti ja laaditaan ammatillisen kuntoutuksen suunnitelma. Sehän on ihan luonnollista – logopedian opinnot kattavat niin monenlaisia häiriöryhmiä, että kaikesta voi tehdä vain pintaraapaisun.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.