torstai 30. maaliskuuta 2017

Etunimen vaihto

Jokainen, jolla on Suomessa asuinpaikka ja joka on merkitty täällä väestötietojärjestelmään, voi muuttaa Suomessa etu- ja sukunimensä. Lisäksi ulkomailla asuvien Suomen kansalaisten, joilla on asuinpaikka muussa valtiossa kuin Norjassa, Ruotsissa tai Tanskassa, nimenmuutos voidaan tehdä myös Suomessa. Jos etunimen haluaa vaihtaa toisen kerran, on maistraattiin tehtävä muutoshakemus.


Sen hinta on 1euroa ja siihen tarvitaan jo perustelutkin. Tuttuni muutti etunimeään keski- ikäisenä. Koska kokonaan vaihto olisi ollut maksullista, hän lisäsi siis itselleen etunimen jättäen vanhan etunimen toiseksi etunimeksi. Etunimien lukumäärissä ovat mukana kaikki Väestötietojärjestelmään tallennetut voimassaolevat etunimet sekä kuolleiden henkilöiden osalta kuolinhetkellä voimassaolleet nimet.


Syynä etunimen muutokseen voi esimerkiksi olla se, ettei vanhempien aikanaan antama nimi miellytä – erikoinen nimi voidaan haluta muuttaa tavalliseksi tai päinvastoin. Lempinimeä myös usein haetaan oikeaksi etunimeksi. Nopeampi ilmoitusmenettely voi tulla kysymykseen, jos nimeä ei ole aiemmin muutettu.


Etunimen vaihto

Nimen muuttamista on myös etunimien järjestyksen muuttaminen sekä yhdysmerkin lisääminen tai poistaminen esim. Jani-Petteri Jani Petteriksi. Tane, Brooke ja Veeti. Etunimen voi vaihtaa kerran ilman perusteluja.


Jokaisella on oikeus muuttaa nimensä niin halutessaan. Muutos voi koskea sekä etu- että sukunimeä – myös kumpaakin yhtä aikaa. Halu etunimen muuttamiseen voi johtua esimerkiksi siitä, ettei vanhempien aikanaan antama etunimi miellytä tai lempinimi on vakiintunut vuosien käytössä tärkeäksi osaksi henkilön identiteettiä. Saanko vaihtaa sukunimeni mieleiseksi? Hyväksytäänkö nimi?


Uudeksi sukunimeksi ei voida hyväksyä nimeä, joka on sopimaton tai jonka käyttö muutoin aiheuttaa haittaa. Vaikka nimenmuutosta hakeva itse kokisi nimen olevan hyvä ja sopiva, viranomaiset saattavat hylätä sen. Sopimattomuutta arvioidaan yleisesti yhteiskunnassa vallitsevien käsitysten pohjalta. Tässä palvelussa voit hakea nimenmuutosta. Nimenmuutoksen käsittely kestää yleensä 1–kuukautta.


Päätös toimitetaan postitse. Maksaako etunimen vaihto ,paljonko? Moision Musta Enkeli Aktiivinen jäsen. Sen jälkeen nimen vaihto vaatii hakemusmenettelyn, joka kestää puoli vuotta ja vaatii usein nimilautakunnan lausunnon. Jos siis asialla ensimmäistä kertaa.


Ilmoita asiaton viesti. Lapsi saa syntyessään vanhempiensa sukunimen, jos vanhemmilla on yhteinen sukunimi. Huoltajan on ilmoitettava lapsen etunimi Digi- ja väestötietovirastolle kolmen kuukauden kuluessa lapsen syntymästä.


Sukunimen vaihto on säännellympää kuin etunimen. Ex-miehen nimea ei lapselle voi antaa, mutta tassa tapauksessahan se on myos avovaimosi, lapsen aidin nimi. Kuinka monta kertaa tämä sama asia pitää toistaa tänne, että sinulle on jo luotu käyttäjätunnus xxxx ja sen voi vaihtaa yhden kerran.


En vaihtanut Etu- ja sukunimen perusteella pääsemme Rekisteröitynyt käyttäjä voi vaihtaa kirjautumiseen kuinka monta kertaa ilmoitustasi on kaiken. Suomessa nimenmuutoksia säätelee nimilaki, joka vaatii nimien sukupuolenmukaisuutta. Laki kuitenkin sisältää mahdollisuuden poiketa tästä perustellusta syystä.


Jos henkilöllä, jonka syntymää ei ole merkitty väestötietojärjestelmään, ei ole etunimeä silloin, kun hänet Suomessa merkitään väestötietojärjestelmään, hänen on ilmoitettava sille maistraatille, jonka toimialueella hänellä on kotikunta tai väestökirjanpitokunta, minkä etunimen hän ottaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit