torstai 23. maaliskuuta 2017

Sopimuksen raukeaminen

Raukeaminen voi tulla kyseeseen myös silloin, kun sopimusta tai sen ehtoa ei ole pidettävä kohtuullisena. Jos sopimuksessa oleva kohtuuton ehto on sellainen, että sopimuksen jääminen voimaan muilta osin muuttumattomana ei ole kohtuullista, sopimusta voidaan sovitella muilta osin tai se voidaan määrätä raukeamaan. Sopimus voi raueta, jos sovittu suoritus on tullut esimerkiksi lainsäädännön muutoksen vuoksi mahdottomaksi. Silloin puhutaan suoritusesteestä, joka aiheuttaa raukeamisen.


Jos taas molemmat osapuolet ovat passiivisia eivätkä ryhdy toimiin sopimuksen täyttämiseksi, kyse on passiivisuusperusteinen sopimuksen raukeaminen. Raukeaminen tulee kuitenkin kysymykseen silloin, kun sopimusvelvoitteiden suorittaminen käy jostain ulkopuolisesta syystä mahdottomaksi. Usein näin tapahtuu lainsäädännön muuttuessa, jolloin sopimuksen suorittaminen muuttuisi lainvastaiseksi.


Samoin sopimuskumppanin kuolema johtaa yleensä sopimuksen raukeamiseen. Työsopimuksen purkamisoikeuden raukeaminen. Jos purkaminen estyy pätevän syyn vuoksi, sen saa toimittaa päivän kuluessa esteen lakkaamisesta.


Ennen sopimuksen tekemistä on syytä miettiä, onko juristin palkkaaminen kannattavaa, ja jos on, mitä juristin tulisi tehdä. Jos sopimusta tarvitaan haastavampaan tilanteeseen, koko sopimus kannattaa tilata juristilta. Samoin käsitellään sopimuksen päättymiseen liittyen irtaantumiskorvausta, huomattavia suoritusesteitä, muutoksia sopimusosapuolten olosuhteissa, suoritusten palauttamista sopimuksen purkamisen johdosta sekä vuokranantajan oikeutta irtisanoa vuokrasopimus. Ellei muuta ole sovittu, vuokranantaja on vastuussa siitä, että huoneisto on sellaisessa kunnossa, kuin vuokralainen voi kohtuudella vaatia.


Kun vuokralainen irtisanoo sopimuksen , hänellä on irtisanomisaika 1kk, ja vuokranantajan irtisanoessa, irtisanomisaika on ensimmäisen vuoden aikana 3kk ja kun vuokrasuhde on kestänyt vähintään vuoden, aika on 6kk. Siitä, mitä tietojen toimittamistapaa on kulloinkin käytettävä, sekä tietojen toimittamisen yleisistä vaatimuksista annetaan tarkempia säännöksiä valtioneuvoston asetuksella. Työsuhteen päättymisestä on säädetty työsopimuslaissa.


Toistaiseksi voimassa oleva työsopimus päätetään tavallisesti siten, että joko työntekijä tai työnantaja irtisanoo sen. Työntekijä ei tarvitse erityistä perustetta irtisanoutumiselleen. Jos molemmat osapuolet ovat tietoisia olemassa olevasta pätemättömyysperusteesta mutta eivät piittaa siitä, vaan jatkavat normaalisti sopimuksen täyttämistä, saattaa pätemättömyys ”korjaantua”. Vuokrasuhde voidaan yleensä päättää kolmella tavalla. Sopimus joko irtisanotaan, puretaan tai tehdään yhteinen sopimus vuokrasopimuksen päättämisestä.


Lähtökohtaisesti vain toistaiseksi voimassa oleva vuokrasopimus voidaan irtisanoa. Määräaikainen vuokrasopimus sen sijaan sitoo sopimuksessa mainitun määräajan. Kiinnitä huomiota sopimuksen liitteiden ja muiden asiakirjojen pätevyysjärjestykseen. Sopimuksen irtisanominen ja purkaminen on erotettava toisistaan.


Sopimusta ei voi yleensä irtisanoa ilman erillistä sopimista. Jos sopimukseen on kirjattu tietty irtisanomisaika tai -päivä, sopimuksen voimassaolo päättyy silloin. Pariisin rauhansopimus solmittiin Pariisissa, Ranskassa 10. Työnantaja saa työsopimuslain mukaan irtisanoa toistaiseksi voimassa olevan työsopimuksen vain asiallisesta ja painavasta syystä. Tällaisena syynä voivat olla henkilöstä johtuvat syyt tai.


Purkautuminen voidaan jakaa kahteen pääryhmään, sopijapuolten tahdonilmaisusta johtuvaan purkautumiseen ja osapuolista riippumattomaan purkautumiseen. Kuluttaja voi peruuttaa kotimyyntikaupan syytä ilmoittamatta päivän kuluessa sopimuksen tekemisestä. Välityspalkkioihin kannattaa tutustua etukäteen välitysliikkeiden nettisivuilla.


Palkkion hinta pitää kertoa arvonlisäveroineen. Jos palkkiosta ei ole kerrottu mitään, välittäjä rikkoo hintamerkintäasetusta. Virheen oikaisu takuuaikana.


Takuunantajan pitää oikaista virhe kuluttajansuojalaissa määriteltyjä periaatteita noudattaen (korjaus, vaihto, hinnanalennus, kaupan purkaminen), jos takuu ei sisällä ostajalle lakia edullisempaa oikaisukeinoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit