perjantai 17. maaliskuuta 2017

Työsuhteen purkaminen luvaton poissaolo

Työntekijän päävelvoite on työn tekeminen. Luvaton poissaolo on tämän velvoitteen rikkomista ja saattaa oikeuttaa työsopimuksen päättämiseen. Työnantaja voi tällöin katsoa työsuhteen päättyneeksi ensimmäisestä poissaolopäivästä lukien. Vastaava oikeus on työntekijällä silloin, kun työnantaja on ollut. On kuitenkin huomioitava se, että työntekijällä on tietyissä tapauksissa oikeus olla poissa töistä.


Tässä asiassa ei § tule sovellettavaksi, koska poissaolo ei ole kestänyt päivää. Tämä seikka ei kuitenkaan tarkoita, ettei työsuhdetta oltaisi voitu purkaa. Koeajan tarkoituksena on, että työnantaja voi nähdä työntekijän osaamisen ja soveltuvuuden suunniteltuihin työtehtäviin. Tästä syystä työsopimuksen purkaminen vaatii aina erittäin painavan syyn, käytännössä toisen osapuolen erittäin vakavan sopimusrikkomuksen.


Työsuhteen alkuun sijoittuvasta koeajasta sovitaan työsopimuksessa. Jos työntekijän poissaolo on tarpeen hänen perheenjäsenensä tai muun hänelle läheisen henkilön erityistä hoitoa varten, työnantajan on pyrittävä järjestämään työt niin, että työntekijä voi jäädä määräajaksi pois työstä. Työnantaja ja työntekijä sopivat vapaan kestosta ja muista järjestelyistä. Toistuvat virheet tai laiminlyönnit voivat johtaa työsuhteesi päättymiseen. Jos työntekijän rike on niin merkittävä, ettei työnantajalta voida kohtuudella edellyttää työsuhteen jatkamista, voidaan työsuhde päättää yhdenkin rikkeen jälkeen.


Annukka Palm Senior Legal Counsel. Neuvon työnantajia, koulutan ja hoidan työsuhderiitoja. Puhun liiketoimintalähtöisen HR:n puolesta ja pyrin löytämään helposti ymmärrettäviä ratkaisuja pykäläviidakon keskeltä. Koetaan, että vastapuoli on rikkonut tai laiminlyönyt työsuhteen velvoitteita siinä määrin, ettei loukatun voida edellyttää jatkavan työsuhdetta edes irtisanomisajan pituista aikaa.


Varsinkin sairaustilanteissa työsopimukset pyritään ennemmin irtisanomaan kuin purkamaan. Tavoitteena on ohjata työnantajia tekemään työsuhteen päättämisiä ensisijaisesti irtisanomalla. Toisin kuin muiden päättämisperusteiden kohdalla työsopimuksen purkautuneena pitämisen yhteydessä ei ole velvollisuutta kuulla toista osapuolta.


Valmennus tai koulutus on järjestettävä irtisanomisajan päättymisen jälkeen kahden kuukauden kuluessa. Painavasta syystä valmennus tai koulutus saadaan toteuttaa myöhemminkin. Valmennuksen tai koulutuksen toteutumisaika tai arvioitu aika on kuitenkin oltava työntekijän tiedossa työsuhteen päättymishetkellä. Koska purkaminen on irtisanomista ankarampi työsuhteen päättymismuoto, tulee perusteiden olla irtisanomisperusteita painavampia. Näinollen purkuperusteet yleensä oikeuttavat myös irtisanomaan toistaiseksi voimassa olevan työsuhteen , mutta ei päinvastoin.


A aloitti yhtiön palveluksessa toistaiseksi voimassa olevassa työsopimussuhteessa 19. Hänen työtehtäviinsä kuuluivat tilaelementtien valmistus-, kokoonpano- ja varustelutehtävät. Työsopimus voidaan heti purkaa, jos tärkeä syy sitä vaatii.


Teknologiayritykset synnyttävät kuitenkin ympärilleen runsaasti muuta liiketoimintaa: teknologiateollisuuden omaa työpaikkaa luo lisätyöpaikkaa muualle talouteen. Ja ennenkaikkea kolmen päivän poissaolo ei oikeuta työsuhteen purkuun. Työnantaja tietysti tässä väittää ettei kyseessä ole työsuhteen purku, koska sehän tulisi heille kalliis, vähintään kk palkka mahd. Jos sopimus on purettu, sitä ei voi lainmukaan perua, onks näin, eikö?


Myöhemmin ilmoitettiin, että ellei Porvooseen tulla töihin 1. Osa työntekijöistä ei halunnut siirtyä töihin Porvooseen. Joukossa oli myös tekkiläisiä, jotka kääntyivät ongelmassaan TEKin juristien puoleen. Sekä toistaiseksi että määräaikainen työsuhde voidaan päättää purkamalla. Matti Penttinen Varoitus työsopimuksen päättämisen edellytyksenä 1. Palvelujen näin nopea purkaminen on huono asia, mutta siivouspalveluissa korostaisin sitä, Nyrkkisääntö runkopatjan ostajalle on:.


Biking in the countryside runkopatjan päällinen ikea usher. Purkaminen oli äärimmäisen jännittävää ja kiehtovaa. Ammattiliiton kanta henkilöstövähennyksiin on selvä: henkilöstö on organisaation keskeinen voimavara, ja sen käyttöä ja kouluttamista on suunniteltava. Huomautus, varoitus ja sen jälkeen irtisanominen.


Selvitä mikä on irtisanomisaika työntekijälle ja työnantajalle eri tilanteissa, kuten koejalla, vuosilomalla tai lomautuksen aikana.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit