tiistai 21. maaliskuuta 2017

Yhtiöjärjestyksen sitovuus

Avoimen yhtiön ja kommandiittiyhtiön toimiala määritellään yhtiösopimuksessa. Sen muuttamista koskevaa päätöstä ei saa panna täytäntöön ennen kuin PRH on rekisteröinyt yhtiösopimuksen muutoksen. Suomen yhtipoikeusyhdistys ry:n nettisivut. Asianmukaisesti perustettu osakeyhtiö on omistajista erillinen, itsenäinen oikeushenkilö, joka vastaa itse omista velvoitteistaan. Asunto-osakeyhtiölla on oltava yhtiöjärjestys.


Isoista asioista, kuten vastikkeen korotuksesta tai kameravalvonnasta, vaaditaan hyväksyminen kaikilta. Miksi lunastusoikeudesta kannattaa määrätä yhtiöjärjestyksessä? Oikeustoimen sitovuus yhtiötä kohtaan. Jos yhtiön edustaja tehdessään oikeustoimen yhtiön puolesta on ylittänyt toimivaltansa, ei oikeustoimi sido yhtiötä, jos se, johon oikeustoimi kohdistui, tiesi tai hänen olisi pitänyt tietää, että toimivalta ylitettiin. Lunastuslauseke säätelee sitä, ketkä omistavat yhtiön osakkeita, ja täten se voi estää osakkeiden siirtymisen esimerkiksi perheen ulkopuolelle.


Osakeyhtiölain (OYL) luvun 7§ sisältää säännökset lunastuslausekkeen vähimmäissisällöstä ja olettamasäännöksistä, joita noudatetaan, jollei yhtiöjärjestyksessä muuta määrätä. Huoneisto voidaan asunto-osakeyhtiölain mukaan ottaa yhtiön hallintaan mikäli 1. Jos yhtiöjärjestyksen mukaan päätöksen pätevyyden edellytyksenä on, että päätös tehdään kahdessa yhtiökokouksessa, ei kutsua jälkimmäiseen saa toimittaa, ennen kuin edellinen kokous on pidetty. Kutsussa on mainittava edellisessä kokouksessa tehty päätös. Kutsu on toimitettava yhtiöjärjestyksen mukaisesti. Osakeyhtiön yhtiöjärjestyksen mukaan sen toimialana oli harjoittaa arvopaperikauppaa, kiinteistöjen ja rakennusten omistamista ja vuokrausta sekä rahoitus- ja leasingtoimintaa.


Myös kiinteistön omistaminen tai hallitseminen merkitsee kiinteistön sijaintikunnan jäsenyyttä. Yhteisöjä ovat esim. Sitovuus tarkoittaa myös toisaalta sitä, että jos vuokralainen muuttaa pois ennen määräajan päättymistä, hän vastaa vuokranantajalle aiheuttamastaan vuokratappiosta siihen saakka, kunnes vuokranantaja on saanut huoneiston vuokrattua uudelleen.


Määräaikainen sopimus voidaan solmia kuinka pitkäksi tai lyhyeksi ajaksi tahansa. Jos osakkeeseen liittyy yhtiöjärjestyksen perusteella velvollisuuksia (esim. velvollisuus suorittaa erityisiä maksuja yhtiölle), on osakkeenomistaja edelleen yhtiöoikeudellisesti vastuussa suhteessa yhtiöön (esim. velvollinen suorittamaan kyseisiä maksuja yhtiölle) vaikka tämä velvollisuus on sopimuksella siirretty kolmannelle. Riitta L ja Juha P ovat kanteessaan lähteneet muun ohessa siitä, että yhtiökokouksen 4. Tärkeänä syynä voidaan pitää myös sitä, että osakassopimus ei ole (joitain poikkeuksia lukuun ottamatta) julkinen asiakirja, kun taas yhtiöjärjestys on 5. Tässä yhteydessä ei yleensä käytetä termiä lainvoimainen päätös. Osakassopimuksen rikkominen.


Mikäli sopimusta rikottaisiin ja toimittaisiin lain tai yhtiöjärjestyksen. TILINTARKASTAJAN RAPORTOINTI JA SEN EDELLYTTÄMÄT TOIMENPITEET. Sopimus on sitova osapuolten välillä, mutta sen sitovuus ei yllä kolmansiin, vaikka olisi sovittu lain tai yhtiöjärjestyksen mukaisesti.


Sopimus voi olla tai tulla pätemättömäksi tai mitättömäksi useasta syystä. Urakoitsijan vastuun ohella sopimuksen sitovuus edellyttää periaatteessa sitä,. Mikäli yhtiökokouksessa käsitellään muita kuin yhtiöjärjestyksen mukaan yhtiökokouksessa vuosittain käsiteltäviä asioita, on ajankohdasta ilmoitettava vähintään kolme viikkoa ennen kokousajankohtaa.


Edustajan toimien sitovuus. Kunnan yksin omistamissa yhtiöissä kunnalla on mahdollisuus omistajana määri-tellä toimintapolitiikka. Tällöinkin yhtiön toimitusjohtaja ja hallitus toimivat osake-yhtiön lakisääteisinä toimieliminä lain määrittelemin vastuin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit