tiistai 14. maaliskuuta 2017

Joensuu rupilisko

Asiasta päätti kaupunginvaltuusto. Onko lisko ruma, kaunis vai rumankaunis? Ainakin erään maanomistajan tyttären mielestä rupiliskoista innostunut isä on erityisen sympaattinen. Kukapa ei muistaisi Tove Janssonin Muumipappaa – viisasta, tunnollista, rakastavaa ja rohkeaa. Samalla halutaan tehdä tunnetuksi uhanalaista lajia.


Uhanalainen rupilisko on levinnyt uusiin sille varta vasten kaivettuihin lampiin Pohjois-Karjalassa. Joensuu on asukasluvultaan Suomen 12. Rupimanteri, aiemmin rupilisko , (Triturus cristatus) kuuluu pyrstösammakoiden lahkoon ja salamanterien heimoon. Rupimanteri on rauhoitettu ja suojeltava laji koko Suomessa, uhanalaisluokituksessa se on erittäin uhanalainen. Kaupunginhallitus otti toukokuussa tehtyyn valtuustoaloitteeseen myönteisen kannan maanantaina ja ehdottaa nimeämistä kaupunginvaltuustolle.


Kaupunginvaltuusto valitsi Suomessa erittäin uhanalaiseksi lajiksi. Siellä on tehty töitä rupiliskon elinympäristöjen hyväksi metsien monimuotoisuutta turvaavassa Metso-ohjelmassa. Muutama kollega totesi, että rupilisko on ruma eläin, mutta mielestäni siinä on samaa särmää mitä paikallisissa eläjissäkin, positiivista rosoa, Moilanen sanoo. Sammakot ja matelijat. Näytelmän lähtötilanne, jossa näyttelijä Tommi on perinyt metsäpalstan jolla elää rupilisko (nyk.


rupimanteri), on totta. Rupilisko asustelee pienissä kalattomissa lammissa. PMMP, Ismo Alanko Teholla, Maj Karma ja Melancolics. Liput ovat jo myynnissä. Ilman lämpötila ja kosteus, paine, nopeus ja tuulen suunta, sademäärä, auringonnousu, auringonlasku.


Myös osa sen vaikutusalueisiin kuuluvista kunnista, muun muassa Kontiolahti, Liperi ja Pyhäselkä, ovat onnistuneet lisäämään väkilukuaan. Laji on tepastellut maan päällä jo miljoonaa vuotta. Alkutuotanto on silmiä avaava ja virtuoottinen komedia muutamasta ihmisestä ja kaikista maailman eläimistä.


Tähän oppaaseen on kerättynä kymmenien lapsille tarjolla olevien kesätoimintojen tie-dot. On menossa retkipäivä numero 3. Nuoret miehet ovat menossa etsimään Tommin perintönä saatua metsäpalstaa. Tommille on kerrottu, että metsäpalstan lammikko halutaan suojella, koska siellä asustaa harvinainen rupilisko. Matka metsäpalstalle taittuu verkkaisesti, luonnossa on niin paljon nähtävää ja koettavaa. Piilovaaran lounaisrinteellä sijaitsevalla lammella.


Keväällä yksilöt saapuvat lisääntymislampeen lisääntymiskummpania etsimään. Naaraat munivat hedelmöittyneet munat yksitellen vesikasvien lehtien alapinnalle. Täysikasvuinen naaras voi tuottaa jopa 3munaa. Tarkista hinnat, ennuste, Hotellit arvostelut ja nähtävyyksiä. Ensimmäinen Ilosaarirock järjestettiin Ilosaaressa 29.


Tapahtumassa esiintyi kahdeksan paikallista yhtyettä. Suvantosillalle,(Lähde? vs Pekkalansilta) joka yhdistää Niinivaaran ja keskustan kaupunginosat. Kymmenisen vuotta myöhemmin Manner-Suomesta tunnettiin jo rupiliskon lisääntymislampea Ahvenanmaan lammen lisäksi ja rupilisko oli löytänyt uusia paikkoja lisääntyä. Jatkoa viime numerosta) 2.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit