tiistai 21. maaliskuuta 2017

Hallintaoikeustestamentti hyväksyminen

Hallintaoikeustestamentti päättyy yleensä kun käyttöoikeuden saaneen oikeus päättyy, eli yleensä lesken kuollessa. Määräajaksi tehty hallintaoikeustestamentti päättyy määräajan kuluttua loppuun. Perillisen allekirjoittama testamentin kirjallinen hyväksyminen on tietysti testamentinsaajalle näytön kannalta aina parempi vaihtoehto.


Vaimoni kuoli muutama vuosi sitten. Meillä oli keskinäinen hallintaoikeustestamentti , jonka mukaan minulle jäi hallintaoikeus kaikkeen pesän omaisuuteen. Pesässä on pörssiosakkeita, joista tulee vuosittain huomattava määrä osinkoja. Verottaja on verottanut osingot suoraan minun tulonani, eikä kuolinpesän tuloina.


Omistus- vai hallintaoikeustestamentti. Olemme avio­pari ja har­kit­sem­me keski­näisen hallin­taoi­keus­tes­ta­men­tin te­ke­mistä. Lakiosan vaatimista myöhemmin, sille säädetyn määräajan sisällä edellä puhuttu testamentin hyväksyminen ei millään tavalla poista. Lopuksi on valitettavasti todettava, että on tapauksia, jossa jopa muotovirheen sisältävä testamentti annetaan ikäänkuin ohimennen pesän osakkaiden hyväksyttäväksi muodollisena asiana.


Leskelle on säädetty kuitenkin niin sanottu vähimmäissuoja, jolla turvataan leskelle oikeus hallita jäämistöön kuuluvaa asuntoa ja tavanomaista asuntoirtaimistoa rintaperillisen lakiosavaateesta huolimatta. Tämä on tyypillistä esimerkiksi tilanteissa, joissa leskelle on määritetty hallintaoikeus kaikkeen perittävän omaisuuteen, mutta leski ei halua hallintaoikeutta kuin osaan omaisuudesta. Verotuksessa hallintaoikeustestamentti katsotaan otetun vastaan vain tältä osin.


Keskinäinen hallintaoikeustestamentti siis siirtää eloonjääneelle testamentin osapuolelle oikeuden hallita testamentissa määrättyä omaisuutta, mutta ei omistaa sitä. Kenen toimesta testamentin tiedoksianto suoritetaan ja kenelle? Jollei testamenttia anneta tiedoksi, ei testamenttia voida laillisesti panna täytäntöön. Isäni menehtyi, ja pidämme keväällä perunkirjoituksen.


Olemme kuitenkin saaneet tiedon, että hän oli ilmeisesti eläessään tehnyt testamentin. Miten kyseisen testamentin suhteen tulee toimia? Testamentin saajan on annettava testamentti. Korkein oikeus katsoo, että Sulo H:n testamentti Iida H:n hyväksi on keskeisen sisältönsä ja sanamuotonsa sekä kokonaisajatuksensa perusteella hallintaoikeustestamentti.


Iida H on saanut edesmenneen Sulo H:n kaikkeen omaisuuteen hallintaoikeuden, jonka sisällöstä testamentissa on lisäksi annettu esimerkkejä. Yleensä testamentin hyväksyminen ajoittuu testamentin tiedoksisaamiseen. Toisaalta perillisen on hyväksyttävä testamentti, jotta testamentin saaja pääsee siis käyttämään testamentin tuottamia oikeuksia. Perintö, testamentti ja velka, Pekka Tuunainen, Yliopistollinen väitöskirja, joka Helsingin yliopiston oikeustieteellisen tiedekunnan suostumuksella esitetään julkisesti tarkastettavaksi Porthanian salissa PIV perjantaina 9. Perukirjaan merkitään tapauskohtaisesti myös muita kuolinpesän tilaa kuvaavia tietoja, kuten perinnönjättäjän laatima testamentti, puolisoiden keskinäinen avioehtosopimus, leskelle kuuluvien oikeuksien käyttö, perillisten lakiosavaatimukset, perinnöstä luopuminen, annetut ennakkoperinnöt ja lahjat jne.


Valtakirjat Avoin asianajovaltakirja Valtakirja kuolinpesän pankkiasioita varten Valtakirja asunto-osakkeen myymiseen Perintä Maksumuistutus Maksukehotus Haastehakemus riidaton laskusaatava Haastehakemus huoneenvuokrasaatava ja häätö. Jos mies haluaa turvata jälkimmäisen vaimonsa elämän leskenä ja tahtoo omaisuuden sitten menevän ensimmäisestä avioliitosta oleville lapsilleen, on paras sellainen testamentti, jossa annetaan leskelle hallintaoikeus tämän elinajaksi ja omistusoikeus lapsille. ProAgria Keskusten ja ProAgria Keskusten Liiton.


Tän kesän ekat asukuvat duunipaikan rappukäytävässä! Viime kesänähän näitä nähtiin paljonkin. Leveälahkeiset housut meinasivat tänään koitua kohtalokseni, kun mummopyöräni odotellessa edelleen huoltoa, hyppäsin aamulla zentrum für traditionelles yoga berlin selkään ja jo parin korttelin päästä ketjut meinasivat.


Listätietoja lentoyhtiön tunnus sk. MRS JONES BLOGI VIETTÄÄ V. Juhlat koostuvat erilaisista ihanista arvontapo.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit