perjantai 10. maaliskuuta 2017

Jakamattoman kuolinpesän varojen käyttö

Kuolinpesän varojen käyttämisestä saattaa päättää a. Miten kuolinpesän hallinto ja varojen käyttö järjestetään? Perintökaari lähtee siitä olettamuksesta, että kuolinpesän osakkaat keskenään sopuisasti kykenevät kuolinpesän hallinnon pesänselvityksineen hoitamaan. Pesänselvittäjän hallinto on osakkaiden yhteishallinnolle toissijainen vaihtoehto.


Yhteishallinto on joustava ja ylivoimaisesti yleisin kuolinpesän hallintomuoto. Jakamattoman kuolinpesän osakkaat hallitsevat yhdessä pesän omaisuutta. Tapani Norroksen mukaan se on joskus myös järkevää, mutta jako pitää tehdä hallitusti. Kokemukseni mukaan kuitenkin vaikein pala jää jaettaessa usein viimeiseksi, sanoo asianajaja Tapani Norros.


Rahat voi jakaa vapaasti, kunhan kaikki osakkaat ovat jakamisesta yksimielisiä. Selitys on pitkä, mutta perusteellinen. Tällaiseen olisi mukava saada vähän selvitystä. Pesä jäi jakamattomana lesken A haltuun, rintaperillisiksi naimisissa olevalla pariskunnalla jäi alaikäistä lasta, B ja C. Kummankin omaisuuserän käypä arvo on noin 42.


Lapsen omaisuutta valvoo myös maistraatti, jolle kuuluu edunvalvojien toiminnan valvominen. Osakkaina on perittävän kaksi lasta. Lähtökohtaisesti omaisuus jaetaan siten, että kumpikin lapsista saa 21. Edunvalvojan vastuut ja tehtävät.


Alaikäisen omaisuus kuuluu hänelle itselleen. Tällaista omaisuutta ovat esimerkiksi alaikäiselle annetut lahjat ja hänen nimiinsä säästetyt varat, hänen osuutensa jakamattoman kuolinpesän varoista, hänelle maksettu vakuutuskorvaus, eläketulot, vahingonkorvaus ja sijoitusomaisuus. Tämä tarkoittaa, että kaikkien osakkaiden tulee olla paikalla toimipaikassamme tai että poissaolevat ovat valtuuttaneet (linkki valtakirjaan) jonkun hoitamaan kuolinpesän asioita ja esim. Esimerkiksi perintöverot eivät kuulu kuolinpesän velkoihin. Jotkin kulut voivat kuitenkin olla vähennyskelvottomia, vaikka ne olisivat syntyneet kuolinpesän asioiden hoitamisesta.


Perukirjaan merkitään vainajan varat ja velat, mutta se on paljon muutakin kuin pelkkä omaisuusluettelo. Perunkirjoituksen toimittamiseen kannattaa satsata. Varojen jakaminen tappion kattamisen jälkeen Jos osakepääomaa on alennettu tappion kattamiseksi, alentamisen rekisteröintiä seuraavan kolmen vuoden aikana yhtiön vapaata omaa pääomaa voidaan jakaa vain noudattaen velkojainsuojamenettelyä.


Tässä tapauksessa yhtiön on haettava PRH:lta kuulutusta velkojille. Perukirjasta kannattaa kuitenkin tehdä useampi allekirjoitettu (alkuperäinen) kappale. Alkuperäistä perukirjaa tarvitaan aina, kun pitää selvittää, kuka voi edustaa kuolinpesää.


Tarvitset perukirjaa esimerkiksi silloin, kun hoidat pankissa kuolinpesän asioita tai haluat rekisteröidä omaisuutta kuolinpesän nimiin. Milloin eloonjääneen puolison kuollessa ensiksi kuolleen puolison isä, äiti, veli tai sisar tahi veljen tai sisaren jälkeläinen on elossa, saavat ne heistä, joilla silloin lähinnä on oikeus periä ensiksi kuollut puoliso, puolet eloonjääneen puolison pesästä, mikäli jäljempänä tässä luvussa ei toisin säädetä. Vainajan kuolinhetkellä kuolinpesän varojen ja velkojen erotuksena muodostuva nettovarallisuus on miljoona euroa. Vaihtoehtoisesti voidaan voiton määrää laskettaessa käyttää hankintameno-olettamaa, jos se on verovelvolliselle edullisempi. Leskellä on elinikäinen hallintaoikeus tilalla sijaitsevaan puolisoiden yhteiseen kotiin sekä siihen kuuluvaan kotiirtaimistoon.


Jokaisen tulisi tehdä testamentti. Sekä selvitys omasta ja perheensä asioista. Huominen voi olla elämämme viimeinen päivä. Olemme sitten vanhuksia odottamassa hoitolaitoksessa kuolemaa tai nuoria tilanteessa Täältä tullaan elämä. On auto-onnettomuuksia, yllättäviä sairauksia, itsemurhapommittajien uhreja.


Ne eivät katso ihmisen ikää. Kuolemasta on vaikea puhua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit