Sähköinen panttikirja tarkoittaa lainhuuto- ja kiinnitysrekisteriin tehtyä merkintää, josta käy ilmi, että kiinnityksestä on annettu sähköinen panttikirja. Rekisteriin merkitään, kuka on sähköisen panttikirjan haltija. Panttikirjan arvo määräytyy kiinnityksen etusijan ja määrän mukaan.
Etusija puolestaan määräytyy kiinnityksen hakemispäivän mukaan. Sähköisen panttikirjan saajamerkintä rasitustodistuksella kertoo, kenellä on oikeus siirtää panttikirja edelleen. Saajana voi olla yksi tai useampi kiinteistön omistaja tai vaikkapa pankki. Jos panttikirja on lainan vakuutena pankille, niin pankki on merkitty panttikirjan saajaksi.
Voit luovuttaa kiinnitysten panttikirjat ostajalle, joka voi hyödyntää niitä tulevaisuudessa. Sähköisissä panttikirjoissa rekisteriin merkityn haltijan eli saajan on haettava saajamerkinnän muutosta eli sähköisen panttikirjan siirtoa. Mikäli panttikirjaa halutaan käyttää tämän jälkeenkin, muuttaa pankki panttikirjan sähköiseksi, Sanna Ranta selventää.
Onko panttikirjasi kadonnut tai tuhoutunut? Kuoletanko panttikirjan vai kiinnityksen? Valtakirja voi olla määräaikainen tai voimassa toistaiseksi. Valtuutuksen antajana voit määrittää valtakirjan olemaan voimassa haluamanasi aikana.
Kuinka kauan kiinnitys on voimassa? Kiinnityksen etusija? Aikaisemmin haetulla kiinnityksellä on etusija ennen myöhemmin haettua kiinnitystä.
Samana päivänä haetuilla kiinnityksillä on keskenään sama etusija, ellei hakemuksessa niiden. Sähköisestä panttikirjasta tehdään merkintä lainhuuto- ja kiinnitysrekisteriin (vireilletulon päivämäärä, asianumero, kiinnityksen määrä, panttikirjan saaja ja etusija). Hakemuksen vireilletulosta lähetetään tieto hakijalle.
Uutta sähköisen panttikirjan saajaa koskevasta ratkaisusta on toimitettava tieto myös uudelle panttikirjan saajalle ja lainhuudon saajalle tai käyttöoikeuden haltijalle, jos tieto voidaan toimittaa sähköisenä viestinä hakemuksessa tai muuten sitä varten ilmoitettuun osoitteeseen. Vahvistettu kiinnitys on voimassa hakemuksen vireilletulopäivästä alkaen, jolloin sen oikeusvaikutukset siis alkavat. Rahamäärä on käytännössä se enimmäismäärä, jonka velkoja voi vaatia panttioikeuden. Panttioikeus ja oikeuden haltija kirjataan myös lainhuuto- ja kiinnitysrekisteriin.
Panttioikeuden haltijalla on oikeus saada saatavilleen suoritus kiinteistön arvosta panttikirjaan merkittyyn rahamäärään asti. Eli sinulla myyjänä on 50. Yleistakausta annettaessa sovitaan yleensä takauksen rahamääräinen yläraja sekä takauksen voimassaoloaika tai aika, jonka kuluessa syntyvistä tai erääntyvistä veloista takaaja vastaa.
Jollei yleistakausta ole edellä mainituin tavoin rajattu, takaaja vastaa vain niistä veloista, jotka olivat takausta annettaessa takaajan tiedossa. Kun pankki palauttaa panttikirjan takaisin kiinteistön omistajalle, hän saa paperin sijaan tiedon, että hänet on merkitty rekisteriin sähköisen panttikirjan saajaksi. Tarjoukselle tulee asettaa voimassaoloaika , joka on yleensä 48h. Voimassaoloajan aikana myyjä voi hyväksyä tai hylätä tarjouksen. Myyjä voi myös tehdä ostajalle vastatarjouksen, jolla on myös erikseen asetettu voimassaoloaika.
Asuntolainoitukseen erikoistuneen Hypon varatoimitusjohtaja Elli Reunanen neuvoo asunto-osakkeiden omistajia tarkistamaan, että omaa omistusta koskevat tiedot ovat ajantasaisina ja oikein isännöitsijän pitämässä osakerekisterissä. Tämä tapahtuu alkuperäisen panttikirjan tai haltijavelkakirjan esittämisellä. Toimitusinsinööri voi pyytää kuittausta vastaan panttikirjan itselleen toimittaakseen sen edelleen käräjäoikeudelle tarpeellisten merkintöjen tekemistä varten. Kaupparekisteriin merkityn elinkeinonharjoittajan omistama elinkeinotoimintaan kuuluva irtain omaisuus voidaan kiinnittää ja sen hallintaa luovuttamatta pantata saamisen vakuudeksi.
Vakuuksien vapautuminen. RS-kohteissa myyjän on asetettava yhtiön ja osakkaiden turvaksi asuntokauppalain edellyttämät vakuudet. Ne ovat rakentamisvaiheen vakuus, rakentamisvaiheen jälkeinen vakuus ja perustajaosakkaan suorituskyvyttömyysvakuus.
Mobiilisovelluksen huoltokatkon aikana viranomaispostin voi katsoa osoitteessa Suomi.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.