torstai 16. maaliskuuta 2017

Taloyhtiön isännöitsijän tehtävät

Suotavaa on, että isännöitsijän tehtävien hoitamisesta tehdään kirjallinen sopimus, jossa on myös luetteloitu isännöitsijän vastuulla olevat tehtävät , isännöitsijälle maksettavan korvauksen perusteet sekä, jos tietyistä tehtävistä maksetaan erillis- tai lisäkorvausta, sen perusteet. Yhtiön koosta riippumatta yhtiön hallinnon, talouden, kiinteistön ja kunnossapidon asianmukainen hoitaminen on tärkeää. Perustan muodostaa asunto-osakeyhtiölaki, mutta sen lisäksi taloyhtiöiden toiminnassa tulee huomioida suuri joukko muita lakeja. Tässä osiossa opastetaan asukkaita ja taloyhtiöiden hallituksen jäseniä kääntymään ongelmatilanteissa oikeiden tahojen puoleen.


Parhaaseen tulokseen taloyhtiön kannalta päästään kun osakkaat, hallitus sekä isännöitsijä yhdessä sopivat pelisäännöt ja tavoitteet joiden mukaan taloyhtiössä.

Jos taloyhtiö haluaa palkata isännöitsijän hoitamaan lisää tehtäviä taloyhtiön puolesta, ei sille ole mitään. Isännöitsijän erityiset tehtävät. Kaikki asiat ei aina selviä asiakirjoista, joten perusteellinen aloituspalaveri on välttämätöntä.


Lisäksi on hyvä tasaisin väliajoin pitää hallituksen ja isännöitsijän välisiä kehityspalavereja. Jäsenten määrän määrittelee yhtiöjärjestys. ILMOITUSVELVOLLISUUDET A. Hallituksen jäsenet valitaan yhtiökokouksessa.

Peruslähtökohta on se, että hallituksen ja isännöitsijän yhteistyö pelaa. Molempien pitää ajaa vain taloyhtiön etuja. Jos hallitus päättää jostakin asiasta, jossa jäsenellä on oma intressi, hänen pitää jäävätä itsensä päätöksen teosta, sanoo Kiinteistöliiton toimitusjohtaja Harri Hiltunen. Tärkeää on ottaa huomioon, että isännöintisopimuksen päättäminen on eri asia kuin isännöitsijän erottaminen tai asunto-osakeyhtiölain mukaan hallituksen kompetenssiin kuuluva isännöitsijän erottamisoikeus.


Valta ja vastuu on siis hallituksella. Helsingin Sanomissa nimetön henkilö sanoi eronneensa taloyhtiön hallituksesta, kun eläköityneen isännöitsijän tilalle valittiin uusi, epäpätevä isännöitsijä. Tapaus osoittaa, että hallitusjäsenet eivät ymmärrä rooliaan: hallituksen tärkein tehtävä on sopivan isännöintipalvelun hankkiminen. Jos isännöitsijää ei ole valittu, hoitaa hallitus ja erityisesti hallituksen puheenjohtaja isännöitsijän tehtävät ja vastuut. Miksi vaihtaa isännöitsijää?


Mitkä ovat taloyhtiön hallituksen tehtävät ja vastuut, ja miten niistä selviytyy? Empiirinen osuus sisältää isännöitsijälle laaditun vuosisuunnitelman, johon on laadittu kuukausitasolla suoritettavat tehtävät. Asunto-osakeyhtiön hallituksella on monia lain määräämiä vastuita.


Vuosisuunnitelman merkittävin osuus oli laatia taloyhtiön hoitomenoista laskutussuunnitelma. Jos taloyhtiön yhtiöjärjestyksessä on maininta isännöitsijästä tai yhtiökokous asiasta päättää, taloyhtiöllä voi olla isännöitsijä. Jos hallitus on nohevana hommissa, se ehtii tehdä hommat niin, ettei isännöitsijän tarvitse.

Ei pyydä tarjouksia sovitusti yms. Kyllä isännöitsijän pitää tehdä se, mitä käsketään. Yleensä tutkinta keskittyy onnettomuuden syiden lisäksi siihen, miten vastuista on sovittu taloyhtiön hallituksen ja isännöitsijän kesken. Jos taloyhtiö on sopinut isännöitsijän kanssa tietyn turvallisuuteen liittyvän asian hoitamisesta, sopimusperusteisen vastuun lisäksi myös rikosvastuu siirtyy todennäköisimmin isännöitsijälle. Talokanavasta löydät kaiken tiedon aina tositasolle ja sähköpostikirjeenvaihtoon saakka, joka isännöinnilläkin on käytettävissään.


Jo isännöitsijän asema ja tehtävät edellyttävät, että isännöitsijä on tietoinen kaikesta yhtiöön liittyvästä informaatiosta. Kun isännöit-sijä samalla toimii kaikkien taloyhtiön eri sidosryhmien yhteyshenkilönä, on luontevaa, että viestinnän päävastuu on isännöitsijällä. Taloyhtiön hyvä hallintotapa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit