perjantai 31. maaliskuuta 2017

Joukkovelkakirja riskit

Velallinen antaa joukkovelkakirjan todistukseksi jokaiselle velan omistajalle heidän osuuttaan vastaan. Liikkeeseenlaskija- eli luottoriski. Tällä tarkoitetaan riskiä siitä, pystyykö lainan liikkeeseenlaskija lainan eräpäivänä (tai muina maksupäivinä) suoriutumaan velvoitteistaan eli maksamaan lainan nimellispääoman ja tuoton sijoittajille. On selvää, että on olemassa joitain investointeja, joilla on hyvin vähän riskejä ja muita, joiden katsotaan olevan suuria riskejä, mutta kyseisiin sijoituksiin liittyvät palkkiot ovat myös suhteessa riskiin. Joukkovelkakirjalainan merkittävin riski on liikkeeseenlaskijan takaisinmaksukykyyn liittyvä riski.


Joten on aina tärkeää tietää riskit ja mahdolliset tuotot hyödykkeillä … mukaan lukien joukkovelkakirjat. Pääsääntöisesti sijoitusaika sijoittuu noin kolmesta viiteen vuoteen. Riskit huomioon ottaen joukkovelkakirjat antavat kuitenkin sijoittajille ja investoiville yrityksille erinomaisen keinon rahoituksen hoitamiseen.


Joukkolainojen riskit Joukolainoihin, kuten kaikkeen sijoittamiseen, liittyy riskejä. Jos liikkeellelaskija menee konkurssiin, sijoittaja voi menettää sijoittamansa summan kokonaan. Joukkolainan riskiä voi arvioida liikkeellelaskijan luottoluokituksen perusteella. Bondit ovat nimensä mukaisesti velkakirjoja, jotka ovat laskettu liikkeelle suuren yleisön saataville. Kun sijoitat bondiin, lainaat rahaa valtiolle, yhtiölle tai muulle taholle jota nimitetään velkakirjan liikkeellelaskijaksi.


Arvopaperikauppa Arvopapereiden osto ja myynti. Kojamo-konsernin vahva taloudellinen kehitys ja vakaa liiketoiminta luovat pohjan rahoituksen hyvälle saatavuudelle. Pitkän koron rahastoissa on siksi parempi tuotto-odotus.


Metsäsijoitukset soveltuvat erinomaisesti osaksi hajautettua sijoitussalkkua erityisesti nykyisessä markkinatilanteessa, jossa korkomarkkinoiden tuottotasot ovat poikkeuksellisen matalat ja riskit korkeat. Kiinteistösijoittamisen edut Kiinteistösijoittaminen on järkevä tapa hajauttaa sijoitusomaisuuden riskiä niin instituution kuin yksityissijoittajankin näkökulmasta. Kiinteistöt myös tuottavat tyypillisesti vakaata kassavirtaa, mitä ei nykyisessä markkinatilanteessa ole juurikaan saatavilla korkoinstrumenteista. Myös kiinteistöjen riski-tuottosuhde on historiallisessa vertailussa.


Absoluuttinen tuotto Positiivinen tuotto markkinatilanteesta riippumatta, mikä perustuu aktiiviseen sijoituspolitiikkaan, jolla pyritään suojautumaan markkinariskiltä. Sijoituksia hajautetaan erilaisiin kohteisiin ja sijoitetaan myös johdannaisiin. Analyytikko Sijoitustutkija, joka analysoi markkinoiden ja eri yritysten toimintaa ja kehitystä. Arvo-osuus Arvo-osuusjärjestelmään.


Obligaatio Suomessa. Suomessa lasketaan liikkeeseen yleensä vain kiinteäkorkoisia obligaatioita, joiden lyhennykset liikkeeseenlaskija maksaa joko vuotuisina erinä tai yhdellä kertaa laina-ajan päättyessä. Vaihtuvakorkoinen joukkovelkakirja taas on sellainen, joka seuraa jotakin ennalta määrättyä korkoa. Usein se onkin esimerkiksi 3kk, taikka 6kk Euribor-korko.


Näissä joukkovelkakirjoissa tuotto maksetaan sijoittajalle siis yleensä kolmen kuukauden välein. Konsernitasoiset riskit. SSAB:n rahoitus hankitaan pääasiassa pääomamarkkinoilta nykyisillä joukkovelkakirja - ja yritystodistusohjelmilla. European Medium Term Note (EMTN) -ohjelmalla on mahdollista hankkia pitkäaikaista rahoitusta aina kymmeneen vuoteen saakka.


Lyhytaikaiseen rahoitukseen käytetään ruotsalaista ja suomalaista yritystodistusohjelmaa. Yritysten liikkeeseen laskemat joukkovelkakirjat jaetaan Investment grade- ja High yield-lainoihin. Riskimielessä Investment grade-tasoinen joukkovelkakirja mielletään valtioiden liikkeeseen laskemien joukkovelkakirjojen jälkeen toiseksi turvallisimmaksi pitkän koron sijoituskohteeksi. Vastaisuudessa niitä on kahta tyyppiä: yhtäältä turvallisuushakuisemmille sijoittajille tarkoitetut lyhyen koron rahastot eli rahamarkkinarahastot, joiden sijoitusten laina-aika on alle 1päivää, ja toisaalta muut lyhyen koron rahastot, joihin tehtyjen sijoitusten riskit ja myös tuotot ovat suuremmat. Voit hakea esitteitä yhden tai useamman hakukriteerin perusteella.


Päähakukriteerit ovat yhteisön nimi, esitetyyppi ja aikaväli. Johdannainen on rahoitusmaailman tuote, joka nimensä mukaisesti johtaa hintansa kohde-etuuden mukaan. Johdannaiset tarjoavat vipuvaikutuksen kohde-etuuteen, eli sijoituksella johdannaiseen saa suuremman tuotto- ja tappiopotentiaalin kuin suoralla sijoituksella kohde-etuuteen.


Kohde-etuutena voi olla esimerkiksi osake, indeksi, valuutta, joukkovelkakirja tai hyödyke.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit