maanantai 13. maaliskuuta 2017

Puheoikeus kokouksessa

Puheoikeus Kokouksen osallistujan oikeus osallistua keskusteluun ja käyttää puheenvuoroja. Puheoikeus voidaan myöntää myös esimerkiksi kokouksen ulkopuoliselle asiantuntijalle, jolla näin ollen on mahdollisuus vaikuttaa muiden mielipiteisiin ja sitä kautta päätöksiin. Kunnan toimielinten kokouksissa on ainakin seuraavat roolit: kokouksen puheenjohtaja, kokouksen sihteeri, esittelijä(t), pöytäkirjantarkastaja, kokouksen osallistujat.


Tämän lisäksi kokoukseen voi kutsua asiantuntijoita paikalle tarpeen mukaan. Toimielimen kokoukset ovat yleensä suljettuja kokouksia. Tämä tarkoittaa sitä, että kokouksessa ei saa olla läsnä yleisöä eikä muita. Ehdotus hyväksyttiin kaupunginhallituksen kokouksessa yksimielisesti.


Vaikeavammaisten lasten sosiaalipalveluja ja opetuspuolta ei käsitelty ollenkaan, ei myöskään omaishoitajien orjatyötä. Espoo päätti tänään. Opiskelijat voivat tehdä hallintoelimiin aloitteita tärkeäksi katsomistaan asioista. Tämä tapahtuu siten, että esimerkiksi opiskelijajäsenet valmistelevat esityksen hallintoelimille, jonka toimivaltaan asia kuuluu. Asia saadaan esityslistalle silloin, kun kolmasosa hallintoelimen jäsenistä.


Jotta kokous olisi päätösvaltainen, riittävän määrän toimielimen jäseniä on oltava läsnä. Jollei näin ole, kokousta ei voida lainkaan pitää. Puheenjohtaja johtaa asioiden käsittelyä ja pitää huolta järjestyksestä toimielimen kokouksessa. Jos kokouksessa läsnä oleva henkilö käytöksellään häiritsee kokouksen kulkua, puheenjohtajan tulee kehottaa häntä käyttäytymään asianmukaisesti.


Jos kehotusta ei noudateta, puheenjohtaja voi määrätä henkilön poistumaan. Hautaoikeuden haltijasta ja siitä, keitä hautaan voidaan haudata, sovitaan hautaa luovutettaessa. Jos sopimusta ei ole tehty vuoden kuluessa haudan luovutuspäivästä tai jos tehtyä sopimusta ei voida noudattaa, hautaoikeuden haltijaksi tulee vainajan leski tai, jos leskeä ei ole tai hänkin on kuollut, ensimmäiseksi hautaan haudatun vainajan lähimmät perilliset.


Asiantuntija voi olla läsnä kokouksessa asiasta käytävän keskustelun päättymiseen asti. Tuusulan kunnan uuden sähköisen päätöksentekojärjestelmän (CaseM) käyttöönoton vuoksi uuden ympäristölautakunnan kokoukseen 16. Kokouksessa siis ei käsitelty vammaisten asiaa, vaan todettiin, ”Hurraa, olemme järjestäneet kouralliselle perheitä asunnot” (joskin salaa). Hallintosäännön 1§:n mukaan kaupunginhallitus voi momentista ilme-nevin rajoituksin määrätä muihin toimielimiin edustajansa, jolla on läs näolo-ja puheoikeus toimielimen kokouksessa. Kannatusjäseneksi voi liittyä oikeuskelpoinen yhteisö, joka tukee Osakesäästäjien toimintaa maksamalla kannatusjäsenmaksun.


Kaupunginhallitukselle asiat esittelee kaupunginjohtaja Timo Koivisto. Kannatusjäsenen edustajalla on läsnäolo- ja puheoikeus mutta ei äänioikeutta jäsenyhdistysten edustajien kokouksessa , jota näissä säännöissä kutsutaan edustajiston kokoukseksi. Talotoimikunnalla on oikeus kuulla asiantuntijoita. Pykälässä viitataan asioiden käsittelyn osalta myös hallintolakiin, joka koskee kirkollishallintoakin.


Pykälän momentti, joka perustuu kirkkolain luvun §:ään, on uusi. Heidän poissaolonsa ei estä asioiden käsittelyä. Liittovaltuusto on päätösvaltainen, kun yli puolet jäsenistä on läsnä. Hallituksen jäsenillä on läsnäolo- ja puheoikeus. Johtosäännöt sisältävät määräyksiä kokousmenettelystä.


Salassa pidettäviä tietoja sisältävät esityslistat liitteineen lähetetään toimielimen jäsenille sekä niille, joilla on läsnäolo- ja puheoikeus kokouksessa. Heillä on oikeus osallistua kokouksessa myös salassa pidettävien asioiden käsittelyyn.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit