maanantai 20. maaliskuuta 2017

Astmaatikon pefarvot

PEF -taulukko ja PEF -viitearvot. Väsymys tulee siitä,että et saa keuhkoihisi riittävästi happea ja astman hoito ei ole hallinnassa. Astma on tulehduksellinen keuhkojen sairaus ja matalat Pef-arvot ovat merkkinä siitä,että tulehdus ei ole hallinnassa ja tarvitaan lisää hoitavaa suihketta. Pef-arvon laskun aiheuttaa yleensä allergiat,flunssa,homeet ym. Jokaisen täytyy ensin puhallella pef arvoja esim.


Nämä puhallukset tietysti flunssattomana. Lyhytvaikutteinen avaavaa lääke kaikilla varalla. Sen käyttö ja PEF arvot ennen ja jälkeen lääkkeen oton kirjataan ylös. Lääkitys pysyy samana koko seurannan ajan. Epäselvässä tilanteessa diagnostiset tutkimukset voidaan uusia, kun hoitavan lääkkeen käytössä on pidetty vähintään neljän viikon tauko.


Jos potilaan tekemissä kotimittauksissa todetaan toistuvasti (ainakin kolme kertaa) vähintään :n vaihtelua, tulos viittaa astmaan. Terveydenhuoltoa koskevat tiedot. GSK ei esitä mitään sitoumuksia siitä, että sivulla oleva aineisto on asianmukaista tai saatavilla sen alueen ulkopuolella, jossa tarkoitettu kohdeyleisö sijaitsee. Potilas seuraa kotona viikon ajan hengityksen toimintaa uloshengityksen huippuvirtausmittarilla aamuin, illoin ja tuntiessaan oireita. Krooninen keuhkoastma ja sitä läheisesti muistuttavat krooniset obstruktiiviset keuhkosairaudet (E8 J41–J4 P2) Potilailla, joiden sairaus on selkeästi keuhkojen toimintakokeiden avulla osoitettu, hyväksytään potilasta pitkäaikaisesti hoitavan yleislääkärin tutkimukseen perustuva lausunto.


Tämä verkkosivu saattaa sisältää tietoa sairauksista ja niiden hoidosta. Astma on pitkäaikainen keuhkosairaus, jossa keuhkoputkien limakalvot ovat tulehdustilassa ja keuhkoputket supistelevat. Astmaa sairastava saa helposti hengitysoireita, koska tulehtunut ja turvonnut limakalvo on herkkä erilaisille ärsykkeille kuten pölyille, kylmälle ilmalle, rasitukselle, tupakansavulle ja voimakkaille tuoksuille. Astmaatikon yskä ja yskökset liittyvät usein astman huonoon tasapainoon, joten astmahoi-don tehostaminen tai lyhytai-kainen steroidikuuri voi tehota paremmin kuin yskänlääkkeet.


Bronkodilatoivan lääkityksen teho lyhenee. Hengitys FHUIPPUVIRTAUSMITTAUS (PEF) SPIROMETRIA BRONKODILATAATIOTESTI HENGITYSÄÄNET Hengitys Hengityskaasujen, hapen ja hiilidioksidin, vaihtuminen keuhkoissa on ihmiselle elintärkeä funktio. Sairaana ei voi harjoitella.


Se hidastaa taudista paranemista ja lisää riskiä jälkitaudeille, jotka vievät yleensä viikkoja. PEF-arvot huononevat. Kun potilas ei pärjää kotilääkityksellä, on hänen hakeuduttava ensiapuun.


Astmaatikon on hyvä tietää, että tulehduskipulääkkeet voivat aiheuttaa astmaoireita. Pahenevan astman tunnistaa mm. Lapsilla itku ja nauru muuttuvat yskänsekaisiksi ja voimat eivät riitä enää leikkeihin.


Eikö sulla ole ennen ollut astman pahenemisvaihetta flunssassa? Jos sun pef-arvot on tuota luokkaa, kannattaisi jo mennä. Vai odotat kiltisti kotona, että menet tukkoon? Astmaatikon tulee hakeutua päivystykseen mikäli avaavat ei auta ja pef arvot laskee noin alas. Siellä pääset hengittelemään niitä höyryjä ja saat kortisonia piikkinä.


Mutta astma oireilee ärsytysyskänä ja vinkunana. Pef arvot ei koskaan mene alle 5vaikka vinkuukin. Kysäisin astmaonlinen lääkäriltä neuvoja lääkkeistäni.


Hän sanoi samaa, että astma pahenee hiljaa ja huomaamatta. Mulla kuitenkin hyvät pef arvot. Lääkärini epäili, että syynä on kurkunpään rakenne, joka aiheuttaa pientä falskausta PEFejä puhallettaessa. Vierailija: kun olen ottanut lääkkeet, eli aamuin ja illoin.


Olo on tosi epämiellyttävä ja yritän ajoittaa lääkkeenoton niin ettei sen jälkeen ainakaan puoleen tuntiin tarvitse lähteä ihmisten ilmoille tai tehdä muutakuin istuskella, mieluiten käydä makuulle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit