tiistai 25. huhtikuuta 2017

Keskinäinen testamentti ei rintaperillisiä

Ilmainen toimitus yli 1€ tilauksiin. Keskinäinen testamentti Lakimääräinen perimysjärjestys. Perintökaaren mukainen perimysjärjestys on seuraava: Ensimmäisellä sijalla ovat rintaperilliset (lapset, lapsenlapset jne.) siten, että ensin perii lapsi ja jos lapsi on kuollut, hänen osuutensa menee hänen lapsilleen (lapsenlapset) tai, ellei lapsenlapsia ole, jakautuu muiden lasten kesken.


Keskinäisellä testamentilla aviopuolisot testamenttaavat omaisuutensa toisilleen. Keskinäisen testamentin voivat kuitenkin tehdä myös muut kuin aviopuolisot.

Ei rintaperillisiä. Vaimo peri puolison ja jäi asumaan yhteiseen omistusasuntoon. Testamentti tehty toissijaisille perillisille. Leski myynyt nyt yhteisen asunnon. Vierailija: Ja missä ajassa?


Ovat olleet todella kauan naimisissa, ei avioehtoa, kaikki omaisuus yhteistä. Miksi pitäisi tehdä keskinäinen testamentti , koska jos on aviossa ja toisella osapuolella ei ole lapsia ts. Tämä testamentti poikkeaa yllä olevasta keskinäisestä omistusoikeustestamentista siten, että tällä testamentilla määrätään ensiksi kuolleen perinnön jakautumisesta viimeksi kuolleen jälkeen eli ketkä perivät ensiksi kuolleen osuuden viimeksi kuolleen jälkeen.

Yksi yleisimpiä testamentteja on aviopuolisoiden välinen keskinäinen testamentti. Kun kyseessä on hallintaoikeus, leskeksi jäänyt ei maksa lainkaan perintöveroa ja lapsetkin maksavat yleensä vähemmän kuin jos keskinäistä testamenttia ei. Useimmissa tapauksissa keskinäinen testamentti on aviopuolisoiden välillä laadittu rajoitettu omistusoikeustestamentti, joka sisältää toissijaismääräyksen.


Tällainen toivomus ei kuitenkaan juridisesti sido lapsia, vaan he voivat aina vaatia lakiosaa. Nykyisen lain mukaan jälkeenjääneellä on aina oikeus maksaa lakiosa rahassa, ilman testamentissa olevaa määräystäkin. Aina ei kuitenkaan keskinäinen testamentti ole perintöverotuksellisesti kokonaisuutena arvioiden edullisin.


Mikäli perittävältä ei jäänyt lapsia, hänet perii aviopuoliso. Lain mukaan rekisteröidyssä parisuhteessa eläneet rinnastetaan aviopuolisoihin. Sen sijaan avopuoliso ei lain mukaan peri, joten avopuolisoiden on tehtävä testamentti , mikäli he haluavat, että puoliso perii omaisuuden toisen puolison kuollessa. Avopuolisoilla ei lain nojalla esimerkiksi ole avio-oikeutta toistensa omaisuuteen, mutta testamentilla voidaan parantaa eloon jäävän avopuolison asemaa. Oletteko saanut vastausta kysymykseenne?


Meillä olisi myös tarkoitus tehdä keskinäinen testamentti ,olen myös kuullut että sen voi tehdä itse todistajien läsnäollessa,mutta näitä asiakirjoja ei vaan tahdo löytyä mistään,juristipalveluja kyllä,mutta emme halua maksaa isoa laskua heille. Mutta,jos olette saaneet tietoa asiakirjasta. Jos perittävällä ei ole enää läheisiä sukulaisia elossa, perintö menee valtiolle.


Jos henkilöllä ei ole lakimääräisiä perillisiä (serkut eivät peri), niin hänen omaisuutensa siirtyy perintönä valtiolle, ellei henkilö ole tehnyt testamenttia jonkun muun tahon hyväksi. On syytä varoa tilannetta, jossa aviopuolisoilla on keskinäinen testamentti erinäisin toissijaismääräyksin, mutta kuolemantapaukset. Erilliset testamentit puolisot tekevät yleensä tilanteissa, kun heillä ei ole yhteisiä lapsia tai lainkaan rintaperillisiä.

Tällöin perintöveroa ei makseta kuin kerran. Myös silloin kun puolisot elävät avosuhteessa, on testamentti ainoa tapa sopia omaisuuden siirrosta avopuolisolle. Sillä voi turvata myös jäljelle jääneen puolison asemaa.


Erityisen tärkeä testamentti on avoliitossa eläville: ilman testamenttia toinen ei peri toiselta mitään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit