perjantai 7. huhtikuuta 2017

Määräaikaisen vakinaistaminen koeaika

Mikäli määräaikainen viranhaltija siirtyy välittömästi toistaiseksi voimassa olevaan virkasuhteeseen, hänelle voidaan määrätä uusi koeaika siten, että koeaikojen ( määräaikaisen virkasuhteen koeaika ja toistaiseksi voimassa olevaan virkasuhteeseen määrättävä) pituus on yhteensä enintään kuusi kuukautta, jos viranhaltijan. Koeaika voi olla yleensä vain työsuhteen alussa. Silloin, kun työntekijä ja työnantaja tekevät työsuhteen päätyttyä uuden työsopimuksen, uudesta koeajasta voidaan sopia, jos edellisen työsuhteen päättymisestä on kulunut pitkähkö aika tai työntekijän tehtävät uudessa työsuhteessa poikkeavat huomattavasti aiemmista tehtävistä.


Sille ei ole perustetta, kun määräaikaisen työntekijän kanssa tehdään peräkkäisiä työsopimuksia ja työtehtävät sekä työntekijän asema säilyvät ennallaan. Viranhaltijalle voidaan määrätä enintään kuuden kuukauden koeaika. Se alkaa, kun viranhaltija aloittaa työn. Perusteita voivat ollasijaisuusharjoittelutyön luonnekausiluontoisuus. Työnantaja ja työntekijä voivat sopia työnteon aloittamisesta alkavasta, enintään kuuden kuukauden pituisesta koeajasta.


Määräaikaisten työsopimusten käyttö on kielletty, jos. Työehtosopimuksessa voi olla määritelty lyhyempikin koeaika. Kahdeksaa kuukautta lyhyemmässä määräaikaisessa työsuhteessa koeaika saa olla enintään puolet työsopimuksen kestosta.


Jos työntekijänä haluat irtisanoa määräaikaisen työsopimuksen, paras tapa on keskustella työnantajan kanssa ja yrittää sopia yhteisesti menettelytavoista. Jos työntekijä on koeaikana ollut työkyvyttömyyden tai perhevapaan vuoksi poissa työstä, työnantajalla on oikeus pidentää koeaikaa kuukaudella kutakin työkyvyttömyys- tai perhevapaajaksoihin sisältyvää 30:tä kalenteripäivää kohden. Jos virkaan nimitetty virkamies nimitetään toiseen valtion virkaan ja tähän virkaan liittyy koeaika , virkamies katsotaan eronneeksi aikaisemmasta virasta, kun koeaika on päättynyt, jollei uutta virkasuhdetta ole koeaikana purettu. Virkamies on virkavapaana aikaisemmasta virastaan siihen saakka, kunnes koeaika uudessa virassa päättyy. Enintään kk, alle vuoden määräaikaisessa virkasuhteessa maksimissaan puolet virkasuhteen kestosta.


Alle vuoden määräaikaisessa sopimuksessa enintään puolet sopimuksen kestosta. Työnantaja voi myös ilmoittaa työsopimusta tehtäessä, että työsuhteessa noudatetaan työehtosopimuksen määräystä koeajasta. Mikäli koeajasta ei ole sovittu eikä viitattu työehtosopimuksen koeaikamääräykseen, ei työsuhteessa ole koeaikaa.


Uutisoimme viime perjantaina porilaisesta Salla Jokisesta, joka on haastanut mehu- ja smoothiebaariketju Jungle Juice Barin oikeuteen. Jokisen työskenteli kaksi kuukautta koeajalla, jonka jälkeen hänet irtisanottiin, Jokisen mukaan perusteetta. MTV Uutiset selvitti, mitä oikeuksia koeajalla olevalla työntekijällä on.


Kyseessä olevassa tapauksessa koeaika on selvästi osoittanut tarpeellisuuteensa, koska viranhaltijan todellinen työasenne on käynyt ilmi vasta kun hänet on vakinaistettu. A on antanut valituksen johdosta selityksen. Kuulemiskutsussa on ilmoitettu virkasuhteen purkamisen syyksi koeaika ja B:n kaupungin taloudellinen tilanne. Harkinta-aikaa olen jo pyytänyt.


Kyseessä ei siis ole koeaika , vaan parin vuoden määräaikainen soppari, joka päättyy ensi kuun lopussa, mutta työnantaja ilmoitti että paikka vakinaistetaan. Palkkani on aika hyvä, ehkä hieman yläkanttiin jos vertaan sitä työnkuvaan, mutta kuitenkin kohtuullinen. Myös vakinaiseen työsuhteeseen on nykyään koeaika , usein kk.


Tuo ajan jälkeen on vasta vakinaistaminen. Noissa tapauksissa henkilö on lähtenyt vakinaisesta työpaikasta mutta on saanut virka-tai toimivapaata kunnes uusi paikka on ratkennut. Tällöinkään koeaika ei voi ylittää kuutta kuukautta. Tämä tarkoittaa sitä että esimerkiksi kahden kuukauden mittaisessa työsuhteessa koeaika ei voi olla kuukautta pidempi. Sen tekemisestä on säädetty työsopimuslailla, joka on työelämän peruslaki.


Sen solmivat työntekijä ja työnantaja, jotka sopivat keskenään työn tekemisestä ja siitä maksettavasta palkasta sekä. Ketjusopimustilanteessa sopimusten välillä ei ole ollenkaan väliä tai korkeintaan pieni tauko, jonka pituutta on jokaisessa tilanteessa arvioitava erikseen. Työsopimus Työsopimus on työelämän perussopimus.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit