torstai 6. huhtikuuta 2017

Ajokortin voimassaoloaika 2018

B-luokan ajokortti, jossa on viimeinen voimassaolopäivä 25. Ulkomaisen ajokortin haltijalla on tämä velvollisuus, jos ulkomainen ajokortti oikeuttaa kuljettamaan ajoneuvoa Suomessa ja ulkomaisen ajokortin voimassaoloaika on pidempi kuin Suomalaisten ajokorttien (ajokorttiluokasta ja kuljettajan iästä riippuen - vuotta). Kun uusi laki astuu voimaan, pysyvän ajokortin saa kerralla, eikä nykyistä ajokortin kakkos- ja kolmosvaihetta eli harjoitteluvaihetta ja syventävää vaihetta enää vaadita.


Ajokortin voimassaoloaika 2018

Ennen lain voimaantuloa ajotutkinnon suorittavat joutuvat käymään kakkos- ja kolmosvaiheet nykyiseen tapaan. Lain tarkoitus on keventää ajokorttivaatimuksia. Uudet säännöt ajokorttiopetukseen ja kuljettajantutkintoihin tulivat voimaan 1. Heinäkuun alkua on värittänyt erityisesti opetuslupien saama hakuryntäys, myös uudet ajo- ja teoriakokeet ovat lähteneet hyvin käyntiin. Tieliikenteessä lääkäreillä on ollut jo vuosia velvollisuus ilmoittaa kuljettajan pitkäaikaisesta ajokyvyttömyydestä poliisille. Ajokorttilain uudistus tuo sairaan- ja terveydenhoitajille oikeuden ilmoittaa poliisille, mikäli he hoitokontakteissa havaitsevat ajo-oikeuden haltijalla jatkuvaa päihteiden käyttöä, vastaava oikeus lääkäreillä on jo nykyisin.


Ryhmään kuuluvan ajokortin uudistamiseen liitettävässä lääkärinlausunnossa on edellä tarkoitetut ikääntymisen vaikutukset otettava huomioon, jos hakija on täyttänyt vuotta tai täyttää mainitun iän uudistettavan ajokortin voimassaolon aikana. Jotta iän, sairauksien ja lääkityksen vaikutukset terveydentilaan eivät pääsisi aiheuttamaan tarpeettomasti riskejä liikenteessä, ajokortin haltijoiden terveydentilaa arvioidaan aina, kun pitkäaikaisen sairauden takia käydään lääkärintarkastuksessa sekä lisäksi määrävälein vaadittavien ajokorttitodistusten avulla. Jos ajokortin uudistamista haetaan korkeintaan kuusi kuukautta ennen hakijalla olevan ajokortin voimassaoloajan päättymistä ja samalla esitetään kaikki hakemuksen ratkaisemiseksi tarvittavat liitteet ja selvitykset, ajokortin voimassaoloaika jatkuu edellisen ajokortin päättymisestä lukien. Tilaa uusi ajokortti kadonneen, tuhoutuneen, rikkoutuneen tai anastetun ajokortin tilalle.


Voit tilata uuden ajokortin myös, jos poliisi on muuttanut ajo-oikeustietojasi, henkilötietosi ovat muuttuneet tai haluat vaihtaa vanhanmallisen ajokorttisi luottokortin kokoiseksi EU-ajokortiksi. Palveluhinnasto ja maksaminen. Poliisin palveluista suurin osa on asiakkaille maksutonta.


Yleisen järjestyksen ja turvallisuuden ylläpitäminen, rikosten esitutkinta ja muu poliisitutkinta kustannetaan valtion varoista. Vielä tänään voit hakea uutta ajokorttia pitkällä voimassaololla – Trafin palvelu kaatui ruuhkasta Tänään maanantaina on viimeinen päivä, jonka aikana voi tilata uuden henkilöauton ajokortin vanhan lainsäädännön puitteissa. Raskaan ajoneuvon kuljettamiseen oikeuttava ajokortti on voimassa yleensä viisi vuotta. Eli henkilöauton ajokortin tähtäävän opiskelun ja harjoittelun voi aloittaa jo 16-vuotiaana, mutta kortin voi saada vasta 18-vuotiaana.


Ajokortin näkövaatimukset ovat sen verran alhaiset, että monet täyttävät ne ilman lasejakin, vaikka käytössä olisikin silmälasit. Kuten tässä kirjoituksessa kerroin, niin henkilöautokorttia varten pitää nähdä laseilla tai ilman laseja näöntarkkuusrivi 5. Vakuutus annetaan hakemuslomakkeessa, jonka yhteydessä esitetään tiedot, jotka hakija vakuuttaa täyttävänsä. EU:n uusi ajokorttidirektiivi tuo muutoksia suomalaisten ajokorttien luokitukseen, voimassaoloaikoihin, ikärajojen porrastuksiin ja turvatasoon. Se vaikuttaa myös ajo-opetukseen ja ajokortin ylläpidosta syntyviin kustannuksiin. Liikenne- ja viestintäministeriön asettama työryhmä jätti esityksensä lakimuutoksista 8. Uuden järjestelmän mukaisten tai vuotta voimassa olevan ajokortin kaksoiskappaleiden myöntäminen niin, ettei sen yhteydessä tai vuoden voimassaoloaika ala alusta, on myös kohtuuton ja turha vaatimus.


Jos ensimmäisen ajokortin suoritus kyseessä = tunnin pakollinen teoriakoulutus. B-korttiluokassa: tunnin pakollinen riskikoulutus (Mopokorttia suoritettaessa ei tarvita) Vaihe - Teoria- ja ajokoe. Harjoittele teoriakokeeseen etukäteen esim. Näiltä sivuilta löydät tietoa miten hankitaan ajokortti opetusluvalla.


Liikennerikkomusten tai henkilökohtaisten ominaisuuksien vuoksi opetuslupa voi jäädä saamatta. Ajokorttiin tuleva kuva. Opetusluvan myöntää Trafi.


Ajokorttiin tulevaa kuvaa hankittaessa pitää huomioida, että toisin kuin passihakemuksessa, ja monia lupia haettaessa, ajokorttia haettaessa kuvien (2kpl) täytyy olla paperiset, jos hakijan kuvaa ei ennalta löydy Trafin järjestelmästä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit