tiistai 18. huhtikuuta 2017

Yrittäjän työhuonevähennys 2018

Työhuonevähennys on mahdollista myöntää sekä maatalouden että henkilökohtaisen toiminnan tulolähteessä. Esimerkki 2: Sinulla on sekä ansio- että pääomatuloja. Sinulle voidaan myöntää työhuonevähennys sekä ansio- että pääomatuloista, jos työhuonetta on käytetty kummankin tulolajin hankintaan. Toiminimen työhuonevähennys. Läheskään kaikilla yksinyrittäjillä ei ole käytössään erillisiä toimitiloja, vaan työskentely tapahtuu omassa asunnossa.


Tällöin yrittäjä on oikeutettu vähennyksiin joko työtilan todellisten kulujen tai Verohallinnon vahvistaman euromääräisen työhuonevähennyssumman mukaisesti. Esimerkiksi verovelvollisen käyttäessä työhuonetta maatalouden ja metsätalouden tulojen hankinnassa hänelle voidaan myöntää työhuonevähennys sekä maatalouden että henkilökohtaisen toiminnan tulolähteessä. Silloin kirjanpitäjäkin oppii ymmärtämään yrittäjän toimintaa paremmin ja osaa jatkossa kysyä yrittäjän verotukseen liittyviä asioita jo etukäteen.


Ja sitten vielä lupaamani muutama esimerkki ei kirjanpitokelpoisista kuluista ja siihen liittyvästä selityksestä, joita on haluttu firman piikkiin. On yrittäjän vastuulla huolehtia siitä, että tieto hankinnasta päätyy kirjanpitoon asti. Suuri ongelma on, että ostetaan jotain muttei tehdä sitä yrityksen nimissä eikä tuoda kuittia kirjanpitoon. Kun veroilmoitus on jätetty, ihmetellään miksei hankintaa näy kirjanpidossa. Kuitti on kuitenkin vähennyksen edellytys.


Vähennys ei kata kuluja kokonaisuudessaan. Jos maksat työn palkkana, voit vähentää palkasta ja palkan sivukuluista. Muista työhuonevähennys. Jos teet toisinaan töitä kotoa käsin, saatat olla oikeutettu työhuonevähennykseen.


Pääasiassa kotona töitä tekevä saa pienentää verotettavan ansiotulonsa määrää 8eurolla työhuonevähennyksenä. Se on tarkoitettu kattamaan kotona tehtävästä työstä aiheutuneita valaistus-, lämmitys- ja. Nopein tapa tehdä vähennys on käyttää verottajan määrittämiä kaavamaisia euromääriä.


Silloin ei tarvitse tehdä selvityksiä eikä säilyttää kulutositteita. Helppouden kääntöpuolena on vähennyksen pienuus. Jos teet hommia omasta asunnosta käsin, voit vähentää joko todelliset kulut tai tehdä vähennyksen verottajan valmiiksi vahvistaman euromääräisen summan mukaan.


Ensimmäinen vaihtoehto on hieman työläämpi, mutta monesti verotuksellisesti viisaampi. Jos yrittäjä työskentelee omassa asunnossaan, on hän myös oikeutettu siirtämään osan asunnon kuluista yritykselleen. Verotuksessa periaate on, että oman asunnon yhteydessä olevan työtilan kulut voi vähentää joko työhuonevähennyksen tai todellisten kulujen mukaan. Päiväraha ja työhuonevähennys ovat kilometrikorvauksen lisäksi yleisimmät ja merkittävimmät mahdollisuudet maksaa verotonta korvausta työntekijälle tai yrittäjälle.


Mikäli työmatka sijoittuu km päähän normaalista työpisteestä, niin voidaan maksaa puolipäivärahaa 19€ (alle 6h) tai kokopäivärahaa 42€ (yli 10h). Neljä kuukautta aikaa. Tilinpäätös pitää laatia neljän kuukauden kuluessa tilikauden päättymisestä. Osakeyhtiöissä yhtiökokous hyväksyy eli vahvistaa tilinpäätöksen sen jälkeen, kun tilintarkastus on tehty. Kaikista pienimmät yhtiöt on kuitenkin vapautettu.


Palkkatulosta tehdyt vähennykset lasketaan yhteen ja vähennetään vuositulosta ennen kuin siitä lasketaan päivärahan määrä. Katso lisäohjeet verottajan sivuilta. Nämä säännöt eivät valitettavasti kuitekaan ole poikkeuksettomia, joten on hyvä varmistaa vähennysten kelpoisuus vielä verottajan sivuilta tai kirjanpitäjältäsi. Kaupparekisterissä tutkitaan tarkoin kunkin toiminimen taustat ennen kuin ne hyväksytään rekisteriin.


Tähän tutkimukseen menee jonkin aikaa mistä syystä uuden yrittäjän ei kannata mainostaa omaa toiminimeään tai teettää mainostuotteita sille, ennen kuin toiminimi tosiaan on vahvistettu. Selaimesi evästeet on estetty. Sinun on sallittava evästeet, jos haluat käyttää tätä sivustoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit