perjantai 14. huhtikuuta 2017

Vuokrasopimuksen purku

Vuokrasopimuksen purku

Suomen Oikeudellinen Perintä. Huoneiston käyttöön liittyvä vuokrasopimuksen purkamisperuste koskee soveltuvin osin myös vuokrasuhteen johdosta vuokralaisen käytössä olevia kiinteistön tai rakennuksen yhteisiä tiloja ja laitteita. Jos purkamisperusteen aiheuttaneella menettelyllä on vähäinen merkitys, ei oikeutta vuokrasopimuksen purkamiseen kuitenkaan ole. Oikeuskäytännössä on katsottu, että olennaisena vuokranmaksun laiminlyöntinä voidaan pitää 2-kuukauden maksamattomia vuokria, jolloin vuokranantaja on oikeutettu purkamaan vuokrasopimuksen päättymään välittömästi.


Vuokrasopimuksen purku

Ilmoituksesta tulee käydä ilmi purkuperuste ja sopimuksen purkamisajankohta, jos sopimuksen halutaan päättyvän muuna ajankohtana kuin välittömästi purkamisilmoituksen tiedoksiannosta. Purkamisilmoitus on annettava tiedoksi todistettavaksi. Vuokrasopimuksen purku on tehtävä kirjallisesti purkamisilmoituksella. Jos vuokrasopimus on toistaiseksi voimassa oleva, vuokrasuhteen voi irtisanoa tai purkaa, jos purkuperusteet ovat olemassa.


Mitä vuokrasopimuksen purkaminen tarkoittaa? Milloin vuokrasopimus voidaan purkaa? Jos huoneisto on vuokrasopimuksen ehdon mukaan vuokrattu siinä kunnossa, jossa se oli sopimusta tehtäessä, voi vuokralainen silti käyttää edellä tässä pykälässä säädettyä oikeuttaan, jos vuokralainen sopimuksen tehdessään ei tiennyt huoneistossa olevasta puutteellisuudesta eikä olisi tavallista huolellisuutta käyttäen voinut. Vuokrasuhde voidaan yleensä päättää kolmella tavalla.


Sopimus joko irtisanotaan, puretaan tai tehdään yhteinen sopimus vuokrasopimuksen päättämisestä. Sopimuksen irtisanominen ja purkaminen on erotettava toisistaan. Lähtökohtaisesti vain toistaiseksi voimassa oleva vuokrasopimus voidaan irtisanoa. Määräaikainen vuokrasopimus sen sijaan sitoo sopimuksessa mainitun määräajan. Kirjallisuuden vaatimuksen täyttää myös sähköinen ilmoitus, jos sen sisältöä ei voi yksipuolisesti muuttaa ja jos ilmoitus on tallennettavissa.


Tiedän että voin purkaa vuokrasopimuksen kahden kuukauden maksamattomien vuokrien takia. Onko niin että jos eräpäivä on esim. Lain mukaan vuokralaisella on oikeus purkaa sopimus, jos huoneiston käyttämisestä aiheutuu terveydellistä vaaraa. Tällöin asiasta on kuitenkin pystyttävä osoittamaan näyttöä vaaran olemassa olosta, eikä vuokralaisen oma kokemus ole luonnollisestikaan asiassa riittävä näyttö. Irtisanominen ja vuokrasopimuksen määräaikaisuus.


Kun haluat irtisanoa vuokra-asuntosi, tarkista ensimmäiseksi onko sopimus määräaikainen vai toistaiseksi voimassa oleva. Jos sopimus on määräaikainen, vuokrasopimusta ei voi irtisanoa, mutta sen voi purkaa. Purku astuu voimaan yleensä heti. Terveydelle aiheutuu ilmeistä vaaraa huoneiston käyttämisestä vuokralaiselle, hänen kotiväelleen tai vuokralaisen palvelusessa olevalle.


Määräaikaista vuokrasopimusta ei voi irtisanoa – sen voi kesken voimassaolon vain purkaa, jos purkuperusteet ovat olemassa. Käsitteiden kanssa pitää olla tarkka. Vuokranantajan oikeus purkaa vuokrasopimus.


Vuokrasopimuksen purku

Jos vuokrasopimuksen kohteena on muu kuin asuinhuoneisto, vuokrasuhteeseen sovelletaan tätä lakia siten kuin luvussa säädetään. Tällaista huoneistoa sanotaan tässä laissa liikehuoneistoksi. Soveltamisalan rajoitukset.


Tätä lakia ei sovelleta majoitusliikkeiden toimintaan. Toisin kuin irtisanottaessa, sekä toistaiseksi voimassa olevan että määräaikaisen vuokrasopimuksen voi purkaa samoilla ehdoilla. Vuokralaisella on oikeus purkaa sopimus tiettyjen ehtojen.


Vuokrasopimuksen purku

Toisaalta, vuokralaisella on oikeus saada vahingonkorvausta vuokranantajalta, mikäli huoneistosta on ollut terveydellistä haittaa tai huoneisto on kokonaan tai osittain joutunut pois vuokralaisen hallinnasta edellyttäen, että vuokrasopimuksen purku on aiheutunut vuokranantajan viaksi luettavasta syystä, laiminlyönnistä tai muusta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit