keskiviikko 19. huhtikuuta 2017

Sivutoimilupa yksityinen työnantaja

Riskitön tapa ansaita rahaa. Suunnittele unelmalomasi tänään! Työsuhteen päättymisen jälkeen kilpailevan toiminnan aloittaminen on mahdollista, mikäli työnantaja ja työntekijä eivät ole tehneet erityistä kilpailukieltosopimusta.


Sopimus voidaan tehdä vain, jos työnantajalla on todellinen kilpailun rajoittamisen tarve ja erityisen painava syy. Kodin Kuvalehti tarjoilee kiinnostavat henkilöhaastattelut ja elämänmakuiset tarinat, herkulliset reseptit, inspiroivat sisustus- ja tee se itse –ideat sekä parhaat ratkaisut arjen pulmiin. Olen tehnyt sivutoimiluvalla työtä, joka ei kilpaile työnantajani kanssa.


Työnantaja eväsi yllättäen sivutoimilupani, vaikka esimerkiksi lääkärit voivat tehdä edelleen töitä toiminimellä. Kohdeltiinko minua oikein? Jos sivutoimessasi ei ole kyse kilpailevasta toiminnasta, lähtökohta on, että työnantaja ei voi sitä kieltää. Sivutoimesta, jota tehdään virkatyöajan ulkopuolella, on viranhaltijan tehtävä ilmoitus työnantajalle. Varattuaan viranhaltijalle tilaisuuden tulla kuulluksi työnantaja voi kieltää tällaisen sivutoimen vastaanottamisen ja pitämisen samoilla perusteilla kuin sivutoimilupa voidaan jättää myöntämättä.


Entäs kun on sijaisena töissä, miten silloin menee tuo sivutoimisuus? Itse tein vuoden sijaisuutta ja lähes kokoajan tein keikkaa eri alan hommiin. Työehtosopimus eli TES on aina alakohtainen. Siksi on tärkeää, että kuulut juuri siihen järjestöön, joka neuvottelee sinunkin työehtosi.


Yleensä kunnallisella työnantajalla ei ole laillista perustetta kieltää sivutointa. Työnantaja voi kuitenkin harkita sivutoimen harjoittamisen kieltämistä esimerkiksi, jos viranhaltija on sivutoimen vuoksi toistuvasti esteellinen viranhoidossa tai viranhaltijan puolueettomuus vaarantuu. Lisätietoja laista kunnallisesta viranhaltijasta.


Eli työskentelen ja olen osa-omistajana yrityksessä (ala on yksityiset turvallisuuspalvelut) joka pystyy tarjoamaan vain hyvin pienelle osalle työväestään sellaista tuntimäärää että sillä voisi etsensä elättää, vaan olemme leimallisesti sellainen työnantaja jolle käydään tekemässä keikkaa päätyön taikka opiskelujen. Minusta kyseessä ei ole sivutoimilupa -anomus, vaan sivutoimi-ilmoitus. Kunta ei ehkä kiellä sivutyötä, mutta sen on joskus tarpeen tietää, mitä työntekijät tekevät. Työnantaja päättää ves-päivien antamisajankohdasta työntekijän ja viranhaltijan esityksen perusteella. Esityksen on oltava tiedossa hyvissä ajoin, jotta antamisajankohta ehditään merkitä työvuoroluetteloon ennen työvuoroluettelon tiedoksi antamista.


Artikkeli sisältää vanhentunutta tietoa. Se on säilytetty historiallisista syistä, mutta sitä ei kannata yrittää päivittää. Tältä sivulta löydät perustietoa työoikeudesta. Voit myös ottaa yhteyttä työoikeuteen erikoistuneeseen lakimieheen, jos sinulla on työoikeuteen liittyvä toimeksianto. Muusta sivutoimesta on tehtävä ilmoitus asianomaiselle viranomaiselle.


Sivutoimilupa voidaan peruuttaa, kun siihen on syytä, ja muu sivutoimen pitäminen kieltää, jos se haittaa viranhaltijan virkatehtävien asianmukaista suorittamista tai viranomaisen toimintaa muutoin. Vastaava jaottelu on valtion virkamieslain §:ssä. Palvelemme suomalaisia yli 3sijoitusalan ammattilaisen voimin paikkakunnalla ympäri maan.


Jätä yhteystietosi, niin katsomme yhdessä sinulle sopivat säästämisen ja sijoittamisen kohteet. CampusSport offers sports services for the students and staff of the University of Turku, Åbo Akademi University, TUAS and Yrkeshögskolan Novia, and for the students of Humak University of Applied Sciences and Diaconia University of Applied Sciences. Työnantaja ei voi rajoittaa lääkäreiden vapaa-ajalla tekemää työtä, ellei se ei ole työnantajan kanssa kilpailevaa toimintaa. Yli prosenttia yksityissektorilla työskentelevistä lääkäreistä on yrittäjäpohjalta toimivia.


Suurin osa toimii ammatinharjoittajina, jotka voivat määritellä itse vastaanottonsa hinnan. Julkisuudessa on viime viikot käyty kiivasta keskustelua vanhustenhoidon ongelmista sen seurauksena, että Esperi Caren vakavat laiminlyönnit tulivat julki. Ratkaisuksi vanhustenhoidon ongelmiin on esitetty hoitajakiintiön nostamista hoitajaan hoidettavaa kohden ja sen asettamista sitovaksi.


Perussuomalaisten Nuorten mielestä hoitajakiintiö ei ole mikään ratkaisu, vaan pelkkä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit