tiistai 25. huhtikuuta 2017

Määräaikainen työsopimus irtisanoutuminen

Siten lähtökohtaisesti työntekijä ei voi irtisanoa määräaikaista työsopimusta. Määräaikaisen työsopimuksen irtisanominen. Ei ole kuitenkaan aina työnantajan edun mukaista pitää työsuhteessa sellaista työntekijää, joka halua irtisanoutua. Siitä siis termi määräaikainen työsopimus.


Jos kysymys on työpaikan vaihtamisesta, on uusi työsopimus syytä tehdä ennen irtisanomisen toimittamista. Uuden työpaikan saanti ei nimittäin ole varmaa ennen kuin työsopimus on allekirjoitettu. Tällä tavalla vältetään se pienikin työttömyyden vaara, joka työpaikan vaihtamiseen liittyy.


Jos työsopimuksen päättymisen ajankohta on vain työnantajan tiedossa, hänen on ilmoitettava työntekijälle työsopimuksen päättymisestä viipymättä päättymisajankohdan tultua hänen tietoonsa. Työnantaja ja työntekijä sopivat päättymisajasta tai sovitusta tehtävästi silloin, kun työsuhde alkaa. Työntekijä voi irtisanoutua milloin tahansa toistaiseksi voimassa olevasta työsuhteesta irtisanomisaikaa noudattaen. Työsopimuslaissa on määritelty noudatettavat irtisanomisajat.


Työehtosopimuksella tai työsopimuksella on mahdollista sopia myös pidemmästä irtisanomisajasta. Työsuhteen ehdot voivat muuttua uuden. Paljon myös käytetään määräaikaisia työsopimuksia.


Vuokra-asunnoissa näkee myös paljon vähintään vuoden määräaikaisia sopimuksia, minkä jälkeen se jatkuu toistaiseksi voimassa olevana. Erona tässä on edellä mainittuun sopimustyyppiin se, että sopimuksen kesto on sidottu tietyn pituiseksi. Työntekijän on ainoastaan noudatettava häntä sitovaa irtisanoutumisaikaa.


Kummallakaan osapuolella ei siis ole oikeutta irtisanoa sopimusta, ellei irtisanomisajasta ole erikseen sovittu. Irtisanoutuminen on yhä useamman mielessä, mutta miten silloin tulisi toimia? Työsopimuksesta ei siis voi irtisanoutua, asiasta voi kuitenkin yrittää sopia työnantajan kanssa. Jos sopiminen ei onnistu, on työnantajalla oikeus veloittaa työntekijän lähtemisestä koituvat vahingot eli rekrytointikulut.


Yli viideksi vuodeksi tehty määräaikainen työsopimus irtisanotaan samalla tavalla kuin toistaiseksi voimassa oleva työsopimus. Jos määräaikainen työsuhde kestää alle vuoden, koeaika saa olla korkeintaan puolet työsuhteen kestosta. Yli vuoden pituisissa työsuhteissa koeaika saa olla korkeintaan kuusi kuukautta.


Tämä tarkoittaa sitä, että työsuhteen päättyminen on ennalta määritelty. Vakituisen työntekijän työsuhde voi päättyä irtisanomiseen, irtisanoutumiseen tai työsuhteen purkuun. Työnantaja saa työsopimuslain mukaan irtisanoa toistaiseksi voimassa olevan työsopimuksen vain asiallisesta ja painavasta syystä. Tällaisena syynä voivat olla henkilöstä johtuvat syyt tai. Kumpikaan ei voi peruuttaa sopimusta ilman toisen lupaa.


Muuten työsopimuksen saa purkaa vain erittäin painavan syyn takia. Työsopimuksen purkaminen tarkoittaa, että työsopimus loppuu heti ilman irtisanomisaikaa. KVhL 3 3 ja § TSL 6: 8:ja.


Enintään kk, alle vuoden määräaikaisessa virkasuhteessa maksimissaan puolet virkasuhteen kestosta. Kvtes irtisanomisaika on työnantajan puolelta neljästätoista vuorokaudesta kuuteen kuukauteen ja mikäli irtisanoutuminen tulee työntekijän puolelta on kvtes irtisanomisaika päivää jos työsuhde on kestänyt alle vuotta ja jos työsuhde on kestänyt pidempään kuin viisi vuotta, on irtisanomisaika tällöin yksi kuukausi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit