Luotettava asianajotoimisto Uudellamaalla. Mitä avioero harkinta-ajan jälkeen käytännössä tarkoittaa? Kun avioeroa ensimmäisen kerran käsitellään tuomioistuimessa, asian käsittely lykätään toistaiseksi.
Tämän jälkeen tuomioistuimen on tuomittava puolisot avioeroon, kun kuuden kuukauden harkinta-aika on kulunut umpeen ja puolisot yhdessä vaativat tai toinen heistä vaatii, että puolisot tuomitaan avioeroon. Jos avioeroa ei haeta viimeistään vuoden kuluessa käräjäoikeuden määräämän harkinta-ajan alkamisesta, avioero raukeaa. Avioero harkinta-ajan jälkeen. Jos hakemuksen on tehnyt toinen puoliso yksin, harkinta-aika alkaa siitä, kun hakemus annettiin toiselle puolisolle tiedoksi.
Jos haet avioeroa yhdessä puolisosi kanssa, harkinta-aika alkaa heti, kun yhteinen hakemus on saapunut käräjäoikeuteen. Jos toinen puoliso hakee avioeroa yksin, harkinta-aika alkaa siitä, kun hakemus on annettu tiedoksi toiselle puolisolle. Kun avioero on laitettu vireille, alkaa puoli vuotta kestävä avioeron harkinta-aika. Poikkeuksena kuitenkin tilanne, jossa puolisot ovat jo asuneet eri osoitteissa, keskeytyksettä, vähintään viimeiset kaksi vuotta.
Puolisot voidaan tuomita avioeroon aikaisintaan harkinta-ajan päättyessä. Avioliitto puretaan tuomioistuimen päätöksellä, mutta tietyin laissa säädetyin ehdoin avioero on mahdollinen myös ilman harkinta-aikaa. Ensimmäisestä vaiheesta, eli avioerohakemuksen jättämisestä käräjäoikeuden kansliaan, alkaa avioeron harkinta-aika.
Osana avioeroa on puolisoiden yhteisten lasten huoltajuuspäätösten teko, mikäli yhteisiä lapsia on. Harkinta-ajan pituus on kuusi kuukautta. Asumuseroon perustuva avioero. Jos puolisot, jotka ennen tämän lain voimaantuloa on tuomittu asumuseroon, ovat asumuseron saatuaan asuneet erillään yhden vuoden palaamatta sen jälkeenkään yhteiselämään, on puolisoilla oikeus saada avioero ilman harkinta-aikaa siten kuin tässä laissa säädetään. Jos hakemus on puolisoiden yhteinen, harkinta-aika alkaa kulua siitä, kun hakemus jätettiin tai saapui käräjäoikeudelle.
Erohakemuksen jättämisestä alkaa kuuden kuukauden harkinta-aika. Sen päätyttyä puolisoiden tai toisen heistä on viimeistään puolen vuoden kuluessa haettava avioeroa. Ellei eroa haeta, asia raukeaa. Jos puolisot ovat asuneet erillään keskeytyksettä vähintään kaksi edellistä vuotta, ero voidaan tuomita ilman harkinta-aikaa.
Pysyväksi aiottu erilleen muuttaminen voidaan todeta esimerkiksi avioerosta. Jos avioero on vasta vireillä ( harkinta-aika ), todellinen erillään asuminen on edellytys sille, että puolisosuhteen voidaan verotuksessa katsoa lakanneen. Erillään asuminen käy ilmi osoitteenmuutoksista.
Jos ainoastaan toinen puolisoista jättää avioerohakemuksen, alkaa avioeron harkinta-aika siitä hetkestä, kun käräjäoikeus on toimittanut tiedon asiasta myös toiselle puolisolle. Kun avioerohakemus on jätetty, alkaa kuuden kuukauden mittainen harkinta-aika , jonka jälkeen joko molemmat tai toinen puoliso voi hakea lopullista avioeroa. Hakemuksen voivat tehdä puolisot yhdessä tai erikseen.
Siihen kuuluu muutamia asioista, jotka tulee hoitaa, ennen kuin avioero on lainvoimainen. Hakemus jätetään kirjallisesti käräjäoikeudelle. Kun harkinta aika on menossa. Puoliso on puoliso vaikka asuisi erillään ja harkinta aika vielä menossa, juridisti yhä naimisissa kunnes avioero vahvistettu oikeudessa. Kysyt harkinta-ajalla tapahtuvasta puolison kuolemasta ja sen perään kirjoitat eron jälkeen asuneet eri ostoitteessa ( = kun kakkosvaihe vahvistettu oikeudessa ). Vierailija: Lähetin eropaperit viikkoa sitten, tiedän että mieheni on saanut siitä tiedon kun viestissä mainitsi asiasta, mutta kuinka tietävät oikeudessa että mies on jo saanut siitä varmasti tiedon ja koska harkinta-aika alkaa?
Kun avioeroa koskeva asia on tullut käräjäoikeudessa vireille, voivat puolisot vaatia omaisuutensa jakamista eli ns. Jos kummallakaan puolisolla ei ole avio-oikeutta toistensa omaisuuteen, on omaisuuden osituksen sijaan toimitettava ainoastaan puolisoiden omaisuuden ns.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.