tiistai 28. elokuuta 2018

Asumistuen takaisinperintä

Ymmärsin kysymyksestäsi, että yleisen asumistuen vuositarkistus on mahdollisesti vireillä tai ainakin lähellä. Tähän tarkistushakemukseesi sinun tulisi liittää tietoja palkastasi ja työsopimusjäljennös asumistuen määrän uudelleen laskemista varten. Kela perii takaisin liikaa maksetut etuudet.


Kansaneläkelaitos toimittaa sairauspäivärahasta ensin ennakonpidätyksen (3euroa) ja perii itselleen jäljelle jäävästä 1. Niin ja ap kannattaa tehdä kokoajan niitä asumistuen muutoshakemuksia jos teidän tulot lähtee tippumaan tai jos tiedätte, että esim. Nyt maksetaan tuki etukäteen Esim maaliskuun tuli tulee tilille 1. Muutetaan systeemi niin että 1. Jos asiassa, jossa on kysymys evätyn asumistuen myöntämisestä tai myönnetyn asumistuen lisäämisestä, ilmenee uutta selvitystä, Kansaneläkelaitoksen on tutkittava asia uudelleen. Kansaneläkelaitos voi aikaisemman lainvoimaisen päätöksen estämättä myöntää evätyn asumistuen tai myöntää asumistuen aikaisempaa suurempana. Ulosotto on maksanut ulosottomaksulla vähennetyn summan etuuden maksajalle. Vaikka takaisinperintä on tehty ulosoton kautta, ilmoitus takaisinperinnästä annetaan samalla tavalla kuin jos tulonsaaja olisi itse maksanut suorituksen takaisin etuuden maksajalle.


Etuuden maksaja on antanut asumistuen maksusta aikanaan ilmoitukset tulorekisteriin. Opintotuen takaisinperintä voi syntyä myös muista syistä kuin vuositulorajan ylittymisestä. Esimerkiksi silloin, jos opintotuen muutosilmoitus on jäänyt tekemättä ja opiskelija on muuttanut, keskeyttänyt opintonsa tai alkanut saada muuta etuutta.


Toimitin kelaan kaikki tarvittavat paperit ja sieltä tuli päätös jonka mukaan tukea ei koroteta koska tulonne ei ole laskeneet riittävästi. Mä olin ihan puulla päähän lyöty. Oli laskeneet mun tuloiks jonkun 550¿.


Menin kelaan ja selvitin asian, oli rahat jo maksussa joten takaisinperintä oli tulossa. Sossu siis voi ottaa maksamansa toimeentulotuen jos juuri olet hakenut asumistukea näinollen kela maksaa sen suoraan sossuun sille kuulle. Olisi pitänyt kitkuttaa koko kuukausi.


Mutta ilman ruokaakaan ei sitä pärjää. Se että saa toimeentulotuen vie sinulta sille kuulle asumistuen. Jos henkilön tulot jatkuvat samanlaisina vähintään kuukautta myöntö- tai tarkistamisajankohdasta, asumistuen määrä lasketaan näiden tulojen mukaan. Takaisinperintä ei ole kivaa asiakkaalle, eikä meillekään. Syy kelan takaisinperintään on todennäköisesti ollut se seikka, että Kela on saanut tiedon vuokralaisen muutosta ja näin katsonut asumistuen maksetuksi sinulle sellaiselta ajalta, jolloin sinulla ei olisi enää ollut oikeutta ottaa vuokraa vastaan.


Nyt kela siis perii liikaa maksetun asumistuen takaisin ja kirjeessään tänään myös ilmoitti, et osamaksusuunnitelman tekeminen ei estä mahdollisten veronpalautusten ulosmittaamista? Olen kyllä menettänyt uskoni, et suomi olisi oikeusvaltio! Miten voi olla näin törkeetä?


Kaikkea muuta ihan oikeasti. Kuinka se voi menetellä näin? Sosiaaliturvan muutoksenhakulautakunnalla ja vakuutusoikeudella ei ollut toimivaltaa tutkia, oliko Kansaneläkelaitoksen päätöksellä myönnetyn asumistuen maksaminen kunnalle lainmukaista.


Opintotuen ja asumistuen hakeminen onnistuu helposti Kelan verkkopalvelussa. Videolla neuvotaan ensin opintotuen hakemisessa. Opintotuen asumislisä. Kasvua edellisvuoteen oli 1. Asumistukihakemusta koskeva opastus alkaa kohdasta 2. Eläkkeensaajan asumistukimenot kasvoivat , ja ne olivat 6milj.


Valtaosa opiskelijoista siirtyi yleisen asumistuen piiriin elokuussa. Milloin takautuvan eläkkeen voi laittaa maksuun. Eläkelaitos voi laittaa takautuvan eläkkeen heti maksuun, jos.


Takaisin perittävien etuuksien yhteismäärä (mukaan lukien opintotuen tulovalvonnan perusteella käynnistyneet perinnät) oli vuoden päättyessä 12milj. Opintolainojen takausvastuusaatavia oli perinnässä vuoden lopussa 13milj.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit