maanantai 27. elokuuta 2018

Työsuhteen purkaminen ansiosidonnainen

Työsopimuksen purkaminen. Työntekijällä on oikeus häntä kuultaessa käyttää avustajaa. Mitä työsuhteen purkaminen tarkoittaa? Milloin niin voi tehdä?


Entä milloin on kyse laittomasta työsuhteen purkamisesta? Sitä voivat käyttää sekä työnantaja että työntekijä työsuhteen päättämiseksi. Toistaiseksi voimassa olevan työsopimuksen yleisin päättämistapa on työsopimuksen irtisanominen irtisanomisaikaa noudattaen. Laki suojaa työntekijää, joten työnantajalla on oikeus irtisanoa työntekijä vain painavista syistä. Tällainen syy on esimerkiksi, jos tarjolla oleva työ vähenee tai loppuu.


Irtisanomisen peruste on myös, jos työntekijä rikkoo velvoitteitaan. Sisältöä muutettu 18. Opintovapaa ei kuitenkaan estä irtisanomista, jos siihen on muu laillinen peruste.


Jos sinulla on niin pätevä syy jättää työsuhteen päättämisilmoitus, että työsopimus voidaan katsoa puretuksi, voit välttää karenssin. Työkykysi on sellainen, että sinulta ei voida olettaa suoriutumista työsopimuksesi mukaisista toimista. Jos eroat työstä ilman pätevää syytä, korvaukseton määräaika eli karenssi on päivää työsuhteen päättymisestä. Jos aiheutat omalla moitittavalla menettelyllä työsuhteen päättymisen, karenssi on päivää. Työnantajasi rikkkoo tai laiminlyö työsopimusta tai lakia.


Jos työ olisi kestänyt enintään viisi päivää, karenssi on päivää. Lomautetun työsuhteen päättäminen Jos työnantaja irtisanoo lomautetun työntekijän työsopimuksen päättymään lomautuksen aikana, työntekijällä on oikeus saada irtisanomisajan palkka. Kun ei ymmärrä kirjoitettua sanaa (siis luetun ymmärtäminen ei ole edes alaluokkalaisen tasolla), pitää jankata tuota samaa asiaa, mille sinä et voi ikinä mitään ja mikä ei itseasiassa sinulle edes kuulu. Purkaminen päättää työsuhteen välittömästi.


Tällöin korvausta työ-suhteen perusteettomasta päättämisestä ei välttä-mättä tarvitse maksaa lainkaan, koska työnanta-jan virheenä on ollut työsopimuksen purkaminen irtisanomisen sijasta. Et tarvitse työsopimuksen irtisanomiseen perusteita, pelkkä halu päättää työsuhde riittää. Irtisanoutuminen on hyvä tehdä kirjallisella irtisanoutusmisilmoituksella.


Tältä sivulta löydät perustietoa työoikeudesta. Voit myös ottaa yhteyttä työoikeuteen erikoistuneeseen lakimieheen, jos sinulla on työoikeuteen liittyvä toimeksianto. Sopimuksen purkaminen ei lain mukaan saa kuitenkaan tapahtua koeajan tarkoitukseen nähden epäasiallisilla perusteilla.


Mitenkäs sitten karenssin kanssa? Koeaika ja karenssi. Valitettavasti myös koeajalla työsuhteen lopettaminen johtaa useimmiten karenssiin.


Hei, ansiosidonnainen työttömyyspäiväraha muodostuu perusosasta (3€) sekä ansio-osasta. Kokonaan työttömän ansiopäiväraha on aina vähintään perusosan suuruinen. Jos kuulut työttömyyskassaan, sinulle maksetaan ansiosidonnaista päivärahaa, mikäli olet ollut kassan jäsen välittömästi työttömyyttä edeltäneiden kymmenen kuukauden ajan ja täytät ns. Ansiosidonnainen päiväraha. Käytännössä työttömyyden kestoa koskeva edellytys vastaisi nykyiseen tapaan noin vuoden työttömyyttä, mutta menettelyn yksinkertaistamiseksi edellytys sidottaisiin työttömyysetuuden maksupäiviin.


Lykkäys on esityksessä sidottu työsuhteeseen: lykkäys kestäisi puolet työsuhteen kestosta, kuitenkin enintään kuusi kuukautta. Voit hakea ansiopäivärahaa omasta työttömyyskassastasi, jos et heti valmistumisen jälkeen löydä töitä ja olet opiskeluaikana tehnyt työtä sekä ollut. Sellaisten velallisten osalta, jotka eivät ole ehtineet saada työttömyysetuutta 2päivältä tai jotka työllistyvät tulorajaulosmittausta korkeammille tuloille, esityksessä ehdotetaan, että ulosmittauksen lykkäys säilyisi nykyiseen tapaan harkinnanvaraisena. Kumpikin osapuoli voi purkaa työsuhteen koeaikana heti päättyväksi.


Jos olet osatyökyvyttömyyseläkkeellä, sinulla on oikeus. Tarvittaessa työhön kutsuttavat työntekijät. Nollasopimuksilla tarkoitetaan työsopimuksia, joissa työntekijä sitoutuu olemaan työnantajan käytettävissä tämän määräämänä ajankohtana ilman, että työsopimuksessa on määritelty vähimmäistyöaikaa, jonka työnantaja on vähintään velvollinen tarjoamaan työtä, tai jolta työntekijälle tulisi vähintään maksaa palkka.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit