tiistai 28. elokuuta 2018

Palkkaennakko kuitti

Tilaa edulliset kuittilomakkeet verkosta omilla tiedoilla. Maksettu palkkaennakko vaikuttaa suojaosuuteen. Työntekijälle maksettu palkkaennakko voidaan vähentää täysimääräisenä työntekijän palkasta.


Jos työnantajalla on kuittauskelpoinen saatava, esimerkiksi tavaraostoja, työntekijän nettorahapalkasta voidaan vähentää ensin työntekijän palkkaennakko. Palkkaennakkoa ei virallisesti ole olemassakaan. Monilla aloilla on perinteisesti maksettu osa nettopalkasta työntekijälle kesken palkkakauden.


Lähtökohta laissa on, että palkka maksetaan aina työntekijän pankkitilille. Jos pakottavasta syystä johtuen palkka maksettaisiin työntekijälle käteisellä, työnantajalla tulee olla maksetusta palkasta työntekijän allekirjoittama kuitti tai muu maksun todentava selvitys. Palkka voidaan maksaa käteisenä vain pakottavasta syystä esimerkiksi silloin kun työntekijällä ei ole pankkitiliä tai se ei ole työnantajan tiedossa.


Käteisenä rahana maksetusta palkasta työnantajalla on oltava työntekijän allekirjoittama kuitti tai muu selvitys palkanmaksun todentamiseksi. Tosite voi olla paperilla tai sähköisessä muodossa. Jos olet saanut kuitin sähköpostiviestinä, niin sitä ei tarvitse tulostaa paperille, vaan voit toimittaa sen kirjanpitoon sähköisenä. Kirjanpitoon ei tarvita paperia vaan tositteen tietosisältö. Kuitti on asiakirja, joka todistaa käteiskaupassa tapahtuneen maksusuorituksen.


Kuitti on lain mukaan tarjottava asiakkaalle, jos maksu suoritetaan käteisellä tai käteiseen rinnastettavalla tavalla. Kuitti voi olla käsinkirjoitettu, tulostettu tai sähköinen. Tulorekisteri on sähköinen tietokanta tulotiedoille. Kotitalouden, joka toimii työnantajana tai maksaa korvausta toiselle tehdystä työstä, on ilmoitettava tiedot maksetuista palkoista tulorekisteriin.


Kotitalous voi teettää esimerkiksi remonttityötä, lastenhoitoa tai siivousta joko palkkaamalla työntekijän tai ostamalla palvelun. Palvelun voi ostaa yritykseltä, yrittäjältä tai henkilöltä. Maksaessaan palkan työnantajan on annettava työntekijälle laskelma, josta käyvät ilmi palkan suuruus ja sen määräytymisen perusteet. Palkkalaskelma voidaan antaa paperisena tai se voidaan toimittaa sähköisesti esimerkiksi työntekijän työsähköpostiin.


Sopimuksen vakuudeksi tai muutoin maksettu palkkaennakko voidaan vähentää palkasta. Vastaavasti kuin tavallinen palkka myös palkkaennakko voidaan maksaa sekä käteisenä että muulla sovitulla tavalla. Työsopimuslain lähtökohta on palkan maksaminen käteisenä. Voit lisätä esimerkkejä tämän viittoman käytöstä.


Palkka ja palkkaennakko voidaan maksaa käteisenä vain pakottavasta syystä. Palkan on oltava työntekijän käytettävissä sen erääntymispäivänä. Työnantaja vastaa palkanmaksutavasta aiheutuvista kustannuksista. Olen tilitoimistossa kirjanpitäjänä ja kyllä vaan noita tilejä käytetään paljonkin.


Jos palkka maksetaan käteisenä, työnantajalla on oltava kuitti tai muu maksun todentava selvitys. Pitää vaan pitää huoli että tilinpäätöksessä ei ole saamista osakkailta, eli osakkaat ovat kuitanneet firmalle velkansa tai muuten se kirjataan osakaslainaksi ja tällöin osakas joutuu maksamaan siitä firmalle korkoa. Pikasiirto on reaaliaikainen tilisiirto.


Kauppa varmistuu ja tavara saapuu nopeammin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit