perjantai 24. elokuuta 2018

Hautauksen järjestäminen

Seurakunnan hautauspalvelut auttavat sinua hautaamiseen ja hautojen hoitoon liittyvissä asioissa. Näiltä sivuilta löydät tietoa sekä hautauksen järjestelyihin että hautajaistilaisuuden käytännön järjestelyistä. Siunaamistilaisuudesta voi tehdä vainajan persoonaan sopivan oloisen.


Mikäli vainajalle on tehty oikeuslääketieteellinen kuolemansyynselvitys, tiedon siitä milloin vainajan saa noutaa hautausta varten, saa oikeuslääketieteen yksiköstä arkisin klo. Kun läheinen kuolee, täytyy hoitaa hautajaiset, hautapaikka ja muistaa irtisanoa sähkösopimus. Mitä muita käytännön asioita täytyy muistaa? Tätini oli perheetön ja asui yksin kissansa kanssa. Seurakunta poistaa kukkalaitteet haudalta 2-viikon kuluessa hautauksesta vuodenajasta riippuen.


Mikäli omaiset haluavat ottaa talteen muistonauhat ja –kortit, ne voi noutaa haudalta viikon aikana hautauksen jälkeen, muussa tapauksessa hautausmaan työtekijät hautaavat nauhat ja kortit hautakiven alle haudan siistimisen yhteydessä. Summa sisältää kaikki kulut pitopalvelusta, hautakivestä ja kuolinilmoituksesta perunkirjoitukseen. Se on koko maan keskimääräinen hinta, mutta hinnat vaihtelevat hyvinkin paljon paikkakunnittain riippuen esimerkiksi alueen kulttuurista. Tampereen seurakuntien hautauspalveluissa hoidetaan hautapaikkaa, siunauskappelia, siunausaikaa ja tuhkausta koskevat varaukset. Hautauksen järjestäminen.


Siunausjärjestelyjen yhteydessä hautauspalveluissa varataan myös pappi ja kanttori sekä muistotilaisuuspaikka. Takoittaakohan se sitä, että viimeisen hautauksen jälkeen 1vuotta eteenpäin ja sitten kyseiselle alueelle voi rakentaa vaikka kerrostaloalueen ja entinen hautausmaa jää uuden rakennuksen alle? Jos näin on, niin siinä tapauksessa kirkon siunattu lepopaikka on maallisesti ajallisesti rajallinen.


Hän vie minut vihreille niityille, hän johtaa minut vetten ääreen, siellä saan levätä. Psalmi 23:2) Läheisestä luopumisen hetki on raskas. Muistotilaisuuden järjestäminen. Tähän sopivat seurakuntasali, vainajan tai omaisten koti, ravintola tai muu juhlatila.


Sieltä varataan ajat, paikat ja toimittajat hautaustilaisuutta varten. Mitä tapahtuu, jos vainaja on varaton tai omaiset eivät halua tai pysty maksamaan hautajaisia? Arkku, valmistelu, kuljetukset, hautakivi. Olemme oheen koonneet tietoa hautajaisten ja siunaustilaisuuden järjestämiseen liittyen.


Memoria on yksityisten hautaustoimistojen omistama yhteistyöverkosto. Hoidamme hautausjärjestelyt kattavasti ympäri Suomen. Me autamme, neuvomme ja palvelemme. Elämään kuuluu jossakin vaiheessa luopuminen ja jäähyväiset.


Läheisen kuolema pysähdyttää ja surun keskellä on monta asiaa hoidettavana. Usein varsinaiselle surutyölle on tilaa ja aikaa vasta hautajaisten jälkeen. Sukulaisille hautauksen järjestäminen lähinnä kuuluu, varmaan jos sukulaisia ei kiinnosta, niin ystävät tai naapuritkuin voivat hautajaiset järjestää, viime kädessä sosiaaliviranomaiset. Kuopion keskustan, Järvi-Kuopion alueen sekä Karttulan ja Maaningan alueiden hautausmaille tulevien hautausten kaikki käytännön järjestelyt hoidetaan hauta- ja puistotoimistossa.


Pääsääntöisesti hautaoikeus ulottuu ainoastaan suvun jäseniin. Nimimerkki kirjoittaa olevansa naimaton, eikä hänellä ole lapsia. Hänellä ei ole enää sukulaisia elossa, eikä sellaisia ystäviä, joita hän voisi pyytää järjestämään hautajaiset. Seurakunnan jäsenen muistaminen esirukouksessa tapahtuu hautauksen jälkeen seuraavan sunnuntain jumalanpalveluksessa sen alueen kirkossa, missä vainaja asui ellei omaisten kanssa toisin sovita.


Esirukouksen yhteydessä sytytetään kullekin vainajalle oma kynttilä. Kynttilän sytyttämisen jälkeen on musiikki ja rukous. Tässä keskustelussa sotketaan aika lahjakkaasti hautauksen järjestäminen ja syntyneiden kulujen maksaminen. Olen järjestänyt onnistuneesti kaukana toisella paikkakunnalla kuolleen sukulaiseni hautajaiset muistotilaisuuksineen päivineen, mutta enhän minä niistä maksanut penniäkään, vaan laskut maksoi vainajan kuolinpesä.


Arkunkantajia tarvitaan turvallisuussyistä kuusi. Joskus ollaan pärjätty neljälläkin, jos kantajia ei jostakin syystä ole ollut tarpeeksi ja arkku on ollut hyvin kevyt ja reitti haudalle helppo.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit