torstai 30. elokuuta 2018

Julkiset esitutkintapöytäkirjat

Sähköisessä esitutkintapöytäkirjassa ei tarvitse olla allekirjoituksia. Pöytäkirjan merkintälehdelle lisätään maininta siitä, että paperinen allekirjoitettu esitutkintapöytäkirja säilytetään poliisilla. Esitutkinnan päätyttyä on esitutkinnassa kertyneestä aineistosta laadittava pöytäkirja, nk. Esitutkintapöytäkirja laaditaan suomen tai ruotsin kielellä taikka osittain suomen ja osittain ruotsin kielellä.


Kaikki asiakirjamallit ovat Suomen Juristit Oy:n lakimiesten laatimia ja niissä on huomioitu kaikki pätevän asiakirjan näkökulmat jokaista yksityiskohtaa myöten. Näinhän se varmastikin on ja lisäksi lehden toimitus on hankkinut luettavakseen julkiset esitutkintapöytäkirjat joiden perusteella sitten ovat juttunsa tehneet. Esitutkintamateriaalihan tulee julkiseksi (useimpia seksuaalirikosjuttuja lukuunottamatta) kun asia on oikeudessa käsitelty. Julkisuuden käytännön toteuttamisessa diaari- ja vastaavilla muilla merkinnöillä olisi kuitenkin edelleen tärkeä merkitys. Hyvään tiedonhallintatapaan kuuluu myös tuomioistuimissa se, että julkiset oikeudenkäynnin perustiedot merkitään viivytyksettä ja täsmällisesti asianmukaisiin diaareihin ja hakemistoihin.


Julkiset haasteet ja kuulutukset Tyytymättömyyden ilmoitus ja siihen liittyvät asiakirjat llrnoitusten, haasteiden, lähetteiden, tiedustelujen, kehotusten, kutsujen, lausumapyyntöjen, selvitys- pyyntöjen tai vastaavlen toisteet ja niihin mahdollisesti liittyvä kirjeenvaihto Memoriaali v. Mulla on nyt hallussani Janne Tranbergin ja Niko Ranta-Ahon huumejuttuun liittyvät julkiset asiakirjat eli joukko haastehakemuksia pdf-tiedostoina. Jos joku niitä haluaa niin pistäköön meiliä. Matskusta ilmenee, että Laatutoxicin lisäksi on käytetty nimimerkkiä Lääkekaappi1. Muistaako kukaan tällaista vendoria?


Oikeusapu Kansalainen voi saada valtion. Tämä näkyy julkisuuslain § momentin rakenteesta: aiemmin todetulla tavalla siinä säädetään, että esitutkintapöytäkirjat ovat pääsääntöisesti julkisia § momentin kohdassa osoitetulla tavalla. Poikkeuksena ovat arkaluonteiset yksityiselämään liittyvät tiedot, jotka voivat tulla salattaviksi kohdan perusteella. Ne ovat ennakkotietojen mukaan valtaosaltaan julkisia, mutta joitakin muun muassa arkaluonteisia terveystietoja sisältäviä osioita aiotaan salata.


Määritelmästä johtuisi, että asiakirjan luonne oikeudenkäyntiasiakirjana säilyy sen-kin jälkeen, kun asia ei ole enää tuomiois-tuimessa vireillä, ja siihen sovellettaisiin si-ten tämänkin jälkeen oikeudenkäynnin jul-kisuuslain säännöksiä. Osa niistä on niin tuoreita, että ne eivät ole vielä edes lainvoimaisia. Sekä esitutkintapöytäkirjat että oikeuden istunnon pöytäkirjat voi tilata. Sieltä tietenkin missä kyseiset paperit on alunperin kirjoitettu ja missä niiden arkistot sijaitsevat.


Asiakirjoista annetaan kaikki, joita ei erikseen ole julistettu salaisiksi (ja vain osin salatuista asiakirjoista kaikki julkiset tiedot salaiset osat redaktoituina versioina tai julkiset tiedot suullisesti). Julkiset rakenteet ovat alkaneet rapautua kaikkialla samaan aikaan. Journalismin kehitys seuraa talouspolitiikan ja arvojen muutoksia. Kantasuomalaisiin kohdistuva rasismi ei pitäisi olla nykypäivän Suomessa mikään TABU (edes Petralle).


Tai sitten asuu jossain hyvin metsässä turvassa kaikesta. Järvelinin päätöksellä Lehtimäen opiston insuliinisurman esitutkintapöytäkirjat tulivat lähes kokonaan julkisiksi, vaikka käräjäoikeus salasi koko oikeudenkäynnin ja oikeudenkäyntiaineiston. Oikeudenkäynnissä kahta Lehtimäen yövalvojaa syytettiin vammaisen potilaan taposta. Oikeudenkäyntiasiakirjan määritelmä on laaja, sillä se on tarkoitettu kattamaan myös sellaiset aineistot, joita ei sellaisenaan oteta huomioon ratkaistaessa, mutta jotka kuuluvat oikeudenkäyntiaineistoksi.


Lounaan jälkeen AA Koivu käy läpi Aron huumetuomiota ja esitutkintapöytäkirjat. AA Koivu lukee Aron huumetuomiota, Aron puolustus yrittää estää tuomion lukemista. Aro itkee äänekkäästi, kun huumetuomiota luetaan.


Koivu sanoo, että on oleellista kuulla alkuperäinen tuomio, kun Janitskinia syytetään tuomion kertomisesta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit