maanantai 20. elokuuta 2018

Kansalaisuuden vaihtaminen

Teot, joista olet saanut rikesakkorangaistuksen, eivät kuitenkaan estä kansalaisuuden saamista. Jos olet syyllistynyt rangaistavaan tekoon, voit joutua odottamaan tietyn ajan kansalaisuuden saamista tai voidaan katsoa, ettei sinulle voida toistaiseksi myöntää kansalaisuutta. Lue lisää sivulta Nuhteettomuus. Tietyissä tapauksissa voit saada Suomen kansalaisuuden nopeammin ja edullisemmin ilmoituksella. Voit hakea kansalaisuutta myös alaikäisille lapsillesi samalla hakemuksella tai ilmoituksella.


Jos haluat hakea kansalaisuutta vain lapsellesi, saat lisätietoa osiosta Haluan lapselleni Suomen kansalaisuuden. Suhteellisesti ilmaistuna määrä väheni prosenttia edellisestä. Sen vuoksi palkanasaajan nimen, henkilötunnuksen ja kansalaisuuden muuttaminen tehdään pääsääntöisesti tuen toimesta.


Tukipyynnön sähköpostissa ei voi. Pimentan mukaan häntä on jo lähestytty toisen maan taholta mutta hänen mukaansa kansalaisuuden vaihtaminen on vasta viimeinen. Viranomaisen täytyy panna kansalaisuuden menettämistä koskeva asia vireille ennen kuin viisi vuotta on kulunut kansalaisuuden myöntämisestä. Suomen kansalainen, jolla on myös toisen valtion kansalaisuus, menettää Suomen kansalaisuuden täyttäessään vuotta, jos hänellä ei ole riittäviä siteitä Suomeen.


Osuus on paljon pienempi kuin EU-maiden kansalaisten osuus Suomen maahanmuuttajaväestöstä. Olisikohan järkevää vaihtaa kansalaisuuden johonkin niistä maista josta nykyiset seilorit tulevat töihin suomalaisiin laivoihin? Jos palkka on yli tuhat dollaria verottomana, ilmaiset kotimatka ja asuminen kyseisessä maassa muodostavat edullisen ja lämpimät olosuhteet. Kertynyt eläke Suomessa, maksetaanko se kansalaisuuden vaihtuessa pois, maksetaanko se normaalisti eläkeiässä, vai jääkö se yksinkertaisesti saamatta? Uudessa kotimaassani olen luonnollisesti jo eläkejärjestelmän jäsen.


Jos haluaisin joskus vaihtaa kansalaisuuden takaisin, onko se mahdollista ja millä ehdoilla? Jokainen, jolla on Suomessa asuinpaikka ja joka on merkitty täällä väestötietojärjestelmään, voi muuttaa Suomessa etu- ja sukunimensä. Lisäksi ulkomailla asuvien Suomen kansalaisten, joilla on asuinpaikka muussa valtiossa kuin Norjassa, Ruotsissa tai Tanskassa, nimenmuutos voidaan tehdä myös Suomessa.


Passeissa on tietosivun sisällä mikrosiru, jolle tallennetaan passin tiedot, henkilötiedot, kasvokuva ja sormenjäljet. Passissa on koneluettava rivi ja passi sisältää myös muita turvatekijöitä, jotka vaikeuttavat passin väärentämistä ja sirun tietojen väärinkäyttöä. Henkilötunnus voidaan muuttaa ainoastaan, jos se on ehdottoman välttämätöntä henkilön suojelemiseksi sellaisissa tilanteissa, joissa hänen terveyteensä tai turvallisuuteensa kohdistuu ilmeinen ja pysyvä uhka tai joku muu kuin henkilötunnuksen haltija on toistuvasti väärinkäyttänyt tunnusta. Liiton mukaan kansalaisuuden vaihtaminen on erittäin vaikea ja monimutkainen prosessi.


Se että urheilija, jonka ura ja asema perustuu kansalliseen rahoitukseen ja koko joukkueen yhteiseen ponnistukseen, edes myöntää harkinneensa jotain tälläistä näin köykäisin perustein, oli täydellinen sokki minulle, tiivisti liiton presidentti Mário Santos tuntemuksensa. Kysyisin seuraavaa: 1. Onko Suomessa vakituisesti asuvalla ja kirjoillakin olevalla Ruotsin kansalaisella mahdollista hankkia mitään henkilökorttia ja paljon sellainen maksaa? Paljon maksaa tällä hetkellä kansalaisuuden vaihtaminen Ruotsin kansalaisesta Suomen kansalaiseksi? Hyvin harvassa maassa lapsi saa automaattisesti synnyinmaansa kansalaisuuden. USA on tällainen poikkeus, ja muitakin voi löytyä.


Normaalisti vauva saa äitinsä kansalaisuuden. Tukholmassa syntynyt lapseni on Suomen kansalainen, samoin Belgiassa syntynyt kummipoikani (äidillä on Suomen passi). Kansalaisuuden vaihtaminen ottaa koville myös toisen polven ruotsinsuomalaisilla. Voit hakea tavallista passia poliisin sähköisessä asiointipalvelussa tai valitsemassasi lupapalvelupisteessä.


Lomakkeet ja ohjeet.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit