torstai 30. elokuuta 2018

Sairaan lapsen hoito työsopimuslaki

Laajan valikoiman kirjakauppa netissä. Tutustu valikoimaan ja tilaa heti! Työntekijä, joka on ollut saman työnantajan työssä yhteensä vähintään kuusi kuukautta viimeksi kuluneiden kuukauden aikana, voi saada lapsensa tai muun hänen taloudessaan vakituisesti asuvan lapsen hoitamiseksi osittaista hoitovapaata siihen saakka, kun perusopetuksessa olevan lapsen toinen lukuvuosi päättyy. Jos työntekijän lapsi tai muu hänen taloudessaan vakituisesti asuva alle 10-vuotias lapsi sairastuu äkillisesti, työntekijällä on oikeus saada tilapäistä hoitovapaata lapsen hoidon järjestämiseksi tai tämän hoitamiseksi.


Tilapäinen hoitovapaa voi kestää enintään neljä työpäivää kerrallaan. Työntekijällä on oikeus saada enintään neljä työpäivää vapaata lapsen hoitoa tai lapsen hoidon järjestämistä varten.

Tätä kutsutaan tilapäiseksi hoitovapaaksi. Edellytyksinä on, ettälapsi on sairastunut äkillisestilapsi on alle 10-vuotias tai alle 12-vuotias ja vanhempi työskentelee kunnallisella työnantajalla Lisäksi osassa työehtosopimuksia on sovittu, että. Sairastuneen lapsen hoito. Työsopimuslain mukaan työntekijällä on oikeus saada enintään neljää työpäivää kerrallaan tilapäistä hoitovapaata äkillisesti sairastuneen alle 10-vuotiaan lapsen hoitamiseksi (luku §). Tilapäiselle hoitovapaalle voi jäädä kumpi tahansa vanhemmista, ei kuitenkaan samaan aikaan.


Etukäteen tiedossa oleva lapsen sairaalahoito tai lääkärikäynti ei täytä tilapäisen hoitovapaan edellytyksiä. Kun vanhempi osallistuu sairaan lapsensa hoitoon, kuntoutukseen tai sopeutumisvalmennus- ja kuntoutuskurssille lasta hoitavan lääkärin suosituksesta, on kyseessä tilapäinen poissaolo pakottavista perhesyistä. Jos lapsesi sairastuu, voit viedä hänet joko kunnan terveyskeskukseen tai yksityiselle lääkärille.


Kela korvaa osan yksityislääkärin ja hammaslääkärin palkkioista sekä tutkimuksista ja hoidoista, jotka lääkäri määrää.

Kela ei korvaa terveyskeskuksen hoitoja. Etukäteen sovittu lapsen lääkärissä käynti pitää hoitaa vapaa-ajalla tai siihen pitää pyytää työnantajalta palkatonta vapaata. Palkallinen poissaolo-oikeus ei myöskään koske pitkäaikaisesta tai kroonisesta sairaudesta johtuvaa lapsen hoitamista.


Tällöin voi kuitenkin soveltua palkaton poissaolo vaikeasti sairaan lapsen takia. Työntekijä saa varhentaa äitiysvapaan sekä muuttaa synnytyksen yhteydessä pidettäväksi aiotun isyysvapaan ajankohdan, jos se on tarpeen lapsen syntymän tai lapsen , äidin tai isän terveydentilan vuoksi. Muutoksesta on tällöin ilmoitettava työnantajalle niin pian kuin mahdollista. Uusi sopimus tuo selkeitä parannuksia mm. Työntekijän oikeus saada tilapäistä hoitovapaata paranee uuden kunta-alan työehtosopimuksen myötä.


Jatkossa vanhempi voi jäädä hoitamaan alle 12-vuotiasta äkillisesti sairastunutta lasta. Aiemmin määräys koski alle 10-vuotiaan lapsen hoitamista. Tällaisen palkallisen poissaolon pituus on enintään yksi päivä paitsi lapsen äkillisen sairastapauksen yhteydessä. Alle 10-vuotiaan tai vammaisen lapsen äkillinen sairastuminen siltä osin kuin poissaolo on välttämätöntä hoidon järjestämiseksi.


Sisältöä muutettu 18. Työntekijän lapsen tai muun hänen taloudessaan vakituisesti asuvan lapsen , joka ei ole täyttänyt vuotta, sairastuessa äkillisesti on työntekijällä oikeus saada lapsen hoidon järjestämiseksi tai tämän hoitamiseksi tilapäistä hoitovapaata enintään neljä työpäivää kerrallaan. Työsopimuslain mukaan tekijällä on alle 10-vuotiaan lapsen äkillisesti sairastuessa oikeus saada korkeintaan työpäivää vapaata joko lapsen hoitamiseksi tai hoidon järjestämiseksi. Laskusääntö ei muutu kesken sairausloman, vaikka työsuhde sairausloman kuluessa tulisikin jatkuneeksi kuukauden.


Vammaisen tai pitkäaikaisesti sairaan lapsen vanhemmilla on oikeus käyttää osittaista hoitovapaata kunnes lapsi täyttää vuotta, jos lapsi vaatii erityistä huoltoa tai hoitoa. Valtioneuvoston kanslian organisaatiosta, sisäisestä työnjaosta, johtamisesta, toiminnan järjestämisestä, johtavien virkamiesten tehtävistä sekä asioiden valmistelusta ja ratkaisemisesta on voimassa, sen lisäksi mitä valtioneuvoston ohjesäännössä ja valtioneuvoston kansliasta annetussa valtioneuvoston asetuksessa säädetään, tämän työjärjestyksen määräykset ja eri. Suomessa työsopimuslaki määrää, että vanhemmalla on oikeus jäädä töistä pois hoitamaan äkillisesti sairastunutta alle 10-vuotiastaan.

Poissa saa olla korkeintaan neljä työpäivää. Onko jotain rajaa, kuinka usein voi olla poissa töistä sairaan lapsen takia? Kollegani jää useita kertoja kuukaudessa kotiin hoitamaan sairastunutta lastaan ja työt kasautuvat minulle.


Jos työntekijällä on alle 10-vuotias lapsi ja tämä sairastuu äkillisesti, äidin tai isän on työsopimuslain mukaan oikeus jäädä kotiin hoitamaan lasta, ellei hoito muuten järjesty. Lähtökohtana on, että vanhemmat voivat itse hoitaa sairastuneet lapsensa kotona terveiksi. Myös työttömällä vanhemmalla on oikeus Kelan maksamaan päivärahaan lapsen hoidon aikana.


Työttömän on keskeytettävä työnhakunsa lapsen hoidon ajaksi, jolloin työttömyysturvan sijasta hänelle maksetaan äitiys-, vanhempain- tai isyysrahaa ja tämän jälkeen kotihoidon tukea. Osittainen vanhempainraha. Kela tukee lapsiperheitä useilla etuuksilla.


Pikaoppaan avulla saat selkeän kuvan, mitkä etuudet ovat sinulle ajankohtaisia. Perhe-etuudet ja hakuohjeet on listattu tiiviisti aikajärjestykseen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit