keskiviikko 22. elokuuta 2018

Ajokortti matkustusasiakirjana 2019

Ajokortti ei ole henkilökortti. Passivapaus Pohjoismaissa. Jos Pohjoismaiden kansalainen matkustaa ilman passia tai henkilökorttia on suositeltavaa, että hänellä on mukanaan jokin muu viranomaisen myöntämä asiakirja (esim. ajokortti tai muu viranomaisen myöntämä asiakirja).


Perinteinen, virallinen matkustusdokumentti ja henkilöllisyystodistus, joka kelpaa kaikkialle matkustaessa. Lisätietoja henkilökortista ja lista maista, joissa se käy matkustusasiakirjana. Jos et ole varma ja et ehdi tarkistaa, ota passi mukaan. Kela-kortti tai ajokortti.


Suoratoimituspisteitä ovat Matkahuolto, K-Kaupat ja R-kioski. Jos olet EU-kansalainen (tai Islannin, Liechtensteinin tai Norjan kansalainen), sinun ei tarvitse esittää henkilötodistusta tai passia, kun matkustat sisärajattomaan Schengen-alueeseen kuuluvasta EU-maasta toiseen. Tähän asti myös ajokortti on kelvannut samaa tarkoitukseen. Vahvasta sähköisestä tunnistamisesta ja sähköisistä luottamuspalveluista annetussa laissa säännellään sitä, minkälaiseen tunnistusasiakirjaan perustuen voidaan myöntää sähköisiä tunnistusvälineitä. Vuoden alusta alkaen ajokortti (mukaan lukien Suomessa tai ETA-valtiossa myönnetty) ei enää käy fyysisessä ensitunnistamisessa henkilön todentamisvälineenä, kun pankki myöntää asiakkaalle vahvan sähköisen tunnistusvälineen (TUPAS).


Vahvat sähköiset tunnisteet voi hakea fyysisestä toimipisteestä vain passilla tai henkilökortilla. Alle 16-vuotiailta, jotka matkustavat vanhempiensa seurassa, ei vaadita omaa henkilökorttia. Käytännössä tämä koskee vain ensitunnistautumista, joka tehdään fyysisesti esimerkiksi pankissa, kun haetaan verkkopankkitunnuksia. Poliisilaitos myöntää vaalitarkoitukseen väliaikaisia henkilökortteja.


Korttia varten on hankittava valokuva. Kortin saa poliisilaitokselta välittömästi. Kyseinen kortti ei käy matkustusasiakirjana. Saako humalassa äänestää?


Varsinaista estettä humalassa äänestämiselle ei ole, eikä vaalilautakunnilla ole promillemittareita. Muitakin syitä henkilökortin suosiolle löytyy. Piipposen mukaan luottokortin kokoista henkilökorttia pidetään kätevänä tapana osoittaa henkilöllisyys.


Lisäksi henkilökorttia voi käyttää matkustusasiakirjana Euroopassa. Sinulla tulee olla kuitenkin matkalla mukana jokin viranomaisen myöntämä asiakirja, jolla voit tarvittaessa todistaa henkilöllisyytesi, esim. Muut EU-kansalaiset: passi tai kuvallinen EU-standardien mukainen henkilökortti. Eräänlaisena yllätyksenä voi pitää sitä, että henkilökorttien kysyntä on kasvanut toisin kuin passien, jotka palvelevat myös ulkomaille matkustavia.


Ruutu kuitenkin muistuttaa, että henkilökorttikin käy matkustusasiakirjana maassa Euroopassa. Henkilökortti on asiakirja, joka on tarkoitettu henkilöllisyyden todistamiseen. Viesti Kirjoittaja Talumees 05. EU maissa ja siinä on.


Tähän tarkoitukseen sopii esimerkiksi ajokortti. Hungaroringin F1-radalla järjestettävä kisa houkuttelee tuhansittain suomalaisia. Tiukkoja mutkia täynnä olevalla radalla ohituspaikkoja on vaikea löytää ja siksi aika-ajojen järjestyksellä on tavallista suurempi merkitys. Lisäänpä tarkennusta Väestörekisterikeskuksen sivulta ”Lakimuutos koskee vain vahvan sähköisen tunnistamisvälineen hakemista.


This page contains information for foreign missions and their members in Finland. Most of this information can be found from the Diplomatic privileges and immunities in Finland e-publication.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit