Suuren valikoima kirjakauppa. Tutustu valikoimaan ja tilaa heti. Osuuskunta muissa maissa. Ruotsissa osuuskunta on oikeushenkilö, jonka tarkoituksena on edistää jäsenten taloudellisia etuja liiketoiminnalla, johon jäsenet osallistuvat tai kyseinen osuuskunta osallistuu toisen osuuskunnan toimintaan. Tällainen osuuskunta voi olla yhteen tai toisiaan täydentäviin toimialoihin keskittynyt tai hyvinkin monialainen yritys, joka vuokraa myös muiden kuin jäsentensä työvoimaa.
Tällä tarkoitetaan sitä, että jos osuuskunta ei pysty maksamaan velkojaan, eivät osuuskunnan jäsenet ole niistä henkilökohtaisesti vastuussa. Mikä on osuuskunta ? Katsotaanpa ensialkuun, mitä osuuskuntalaki sanoo asiasta lyhykäisesti. Suomessa ei ole tällä hetkellä julkisesti noteerattuja osuuskuntia. Julkisesti noteeratun osuuskunnan jakamasta ylijäämästä on veronalaista pääomatuloa ja verovapaata tuloa, kun saajana on yksityishenkilö tai kuolinpesä. Myös esimerkiksi osuuskunnan sääntöjen muuttamisesta päätetään osuuskunnan kokouksessa.
Lisäksi jokaisella osuuskunnan jäsenellä on oikeus saada muu, haluamansa asia osuuskunnan kokouksen käsiteltäväksi, jos hän kirjallisesti sitä vaatii osuuskunnan hallitukselta niin hyvissä ajoin, että asia voidaan sisällyttää kokouskutsuun. Se mahdollistaa jäseniensä osaamisten yhdistämisen ilman suuria aloituspääomia. Yleensä voitonjako tapahtuu rahana.
Joskus se voidaan maksaa osakeyhtiön velkasitoumuksella tai arvopapereilla. On kuitenkin aina syytä muistaa, että kaikki osakkeenomistajat ovat samanarvoisia, joten myös voitonjako tulee tapahtua samalla tavalla. Voitonjako pienentää suoraan voitonjakajan omaa pääomaa.
Kuluna tuloslaskelmassa jaettua voittoa ei miltään osin ole mahdollista käsitellä, voitonjaon mahdolliset sivukulut sen sijaan ovat tuloslaskelmassa käsiteltäviä kuluja. Saajalleen voitonjako on tuloslaskelmassa käsiteltävä tuotto. Jos osuuskunta on erittäin iso (esim. SOK) valitaan edustajisto, joka korvaa osuuskuntakokouksen. Edustajisto toimii samalla periaatteella kuin eduskunta.
Voitot jaetaan jäsenille ylijäämänä. Tätä kutsutaan ylijäämän palautukseksi. Edellä mainitut kolme perustehtävää on jokaisen osuuskunnan hoidettava, jotta sen liiketoiminta pysyy terveellä pohjalla. Tämän lisäksi tulevaisuuteen katsova osuuskunta hoitaa neljännen tehtävän.
Osakeyhtiö on itsenäinen verovelvollinen, jota verotetaan prosentin yhteisöverokannan mukaan. Verotus kohdistuu nettotuloon, ts. Suomessa on mahdollista harjoittaa yritystoimintaa seuraavissa yritysmuodoissa: yksityinen elinkeinonharjoittaja, avoin yhtiö, kommandiittiyhtiö, osakeyhtiö, osuuskunta ja ulkomaisen yhtiön sivuliike. Perustetaanko osuuskunta – yritetäänkö yhdessä?
Jäseneksi liittyminen. Pankin maksukyky on hyvä, eikä ehdotettu voitonjako vaaranna hallituksen näkemyksen mukaan pankin maksukykyä. Avoimen ja kommandiittiyhtiön verotus ja voitonjako.
Henkilöyhtiön tulos jaetaan yhtiömiesten tulona verotettavaksi niiden osuuksien mukaan, jotka heillä on henkilöyhtiön tuloon (ns. suora osakasverotus). Varojen nosto ja voitonjako. Osinkoja toiminimi ei voi maksaa, vaan voitot verotetaan pääsääntöisesti ansiotulona. Palkanmaksu itselle (ja puolisolle) ei siis ole mahdollista, eikä myöskään verottomien luontoisetujen.
Konsernin sisäiset tuotot ja kulut sekä sisäinen voitonjako , konserniyritysten keskinäiset saamiset ja velat samoin kuin konsernin sisäiset katteet ja niiden muutokset saadaan jättää vähentämättä, jos vähentäminen ei ole tarpeen oikean ja riittävän kuvan antamiseksi konsernin toiminnan tuloksesta ja taloudellisesta asemasta.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.