keskiviikko 3. lokakuuta 2018

Kokouksen kulku

Yhdistyksen viralliset kokoukset etenevät määrämuotoisesti. Opintokeskus Sivis on valtakunnallinen aikuisoppilaitos, joka toteuttaa, tutkii, kehittää, ohjaa ja tukee järjestöllistä koulutusta. Kuitenkin esimerkiksi vuosikokous ja hallituksen kokous poikkeavat joiltain osin kaavasta. Liittyessäsi uuteen yhdistykseen muista aina lukea säännöt, jotta tiedät millaiset toimintatavat ja säännöt koskevat juuri kyseistä yhteisöä.


Jos kokouksen osanottaja tekee puheenjohtajan ehdotuksesta poikkeavan menettelytapaehdotuksen ja ehdotusta kannatetaan, on äänestämällä päätettävä, kumpaa menettelytapaa käytetään. Ennen yhdistyksen kokousta lähetetään kokouskutsu.

Yhtiökokouksen avaa kokouksen koolle kutsujan nimeämä henkilö. Tyypillisesti kokouksen koollekutsuja on hallitus ja tämä yleensä nimeää, ilman kirjattua päätöstä, avaajaksi puheenjohtajansa. Myös yhtiöjärjestyksessä voi olla määräys kokouksen puheenjohtajasta, joka myös avaa kokouksen. Huomionarvoista on, että delegaatit edustavat aina omaa maataan, eivät itseään, jolloin heitä puhutellaan esimerkiksi Arvoisa Suomen delegaatti. Puheenjohtaja tarkistaa läsnä olevat valtiot.


Lakisääteisen sääntömääräisen kokouksen kulku. Jokaisessa kokouksessa käsitellään ensin ns. Puhutaan mitä jokaisen elämään kuuluu ja mitä kullakin on sanottavaa.

Avataan puhe kaikkien osallistujien kesken. Juodaan teetä ja kahvia, syödään suolaista. Hyvän kokouksen olennainen tekijä on hyvä valmistelu. Useita ihmisiä ei kannata kutsua koolle sitä varten, että ruvetaan vasta selvittämään asioita.


Jos kokouksen tehtävänä on päättää esimerkiksi tapahtuman järjestämisestä, on hyvä, että joku on kartoittanut paikkavaihtoehtoja etukäteen. Hallituksen puheenjohtaja avaa kokouksen , jonka jälkeen valitaan kokousvirkailijat. Heti kun kokous puheenjohtaja saadaan valittua, tämä ottaa vetovastuun kokouksesta eli johtaa myös muiden kokousvirkailijoiden valintaa.


Tavoitteena on, että itse kukin voisi ainakin ajatuksissaan sanoa, olipa hyvä kokous! Kokouksen järjestäytyminen. Verkko-opas on maksuton ja avoimesti kaikkien halukkaiden käytettävissä Kiinteistölehden Taloyhtio. Esityslista eli asialista on kokouksessa käsiteltävien asioiden listaus. Asialistaan kirjataan ne asiat, jotka kokouksessa halutaan käsitellä sekä myös kokouksen rakenne, siis asioiden järjestys.


Yleisötilaisuuden kulku Ari Kuotesaho kertoi hankkeen taustan. Neuvottelu on ryhmän keskinäistä vuorovaikutusta, joka rakentuu sekä kuuntelu- että ilmaisutaidolle. Se miten viestimme toisillemme, on myös. Vastaus eriävä mielipide Hei Riitaisassa taloyhtiössämme on enemmistön puolelta laadittu yhtiökokouksen pöytäkirjat aina erittäin niukkasanaisina siten ettei pöytäkirjasta käy ilmi esitetyt vaatimukset tai pöytäkirjaan lausutut eriävät mielipiteet. Tämän jälkeen keskustelu voi alkaa.


Avaamiseen kuuluu yleensä lyhyt alustus ja tervetulotoivotus.

Tällä sekä nuijan kopautuksella pyritään siihen, että muu toiminta lakkaa ja ihmiset keskittyvät kokoukseen. Sihteeri kirjaa pöytäkirjaan, jota hän koko kokouksen ajan pitää, kokouksen alkamisajan. Esittelen tässä tehokkaan kokouksen mallin. Päätösvaltaisuus ja.


Sen avulla esimies voi mallittaa, miten yhteistoiminnallinen johtaminen toimii käytännössä. Yksi sloganeistani on, että ”hyvin toimivan oppivan tiimiorganisaation rakentaminen lähtee liikkeelle hyvin johdetuista, mielekkäistä palavereista ja kokouksista”. Katselehan tästä kirjoituksestani miten saat kokoukset toimimaan. Yleisölehterille pääsee noin minuuttia ennen kokouksen alkua.


Tiedotusvälineiden edustajille on varattu paikkoja valtuuston istuntosalin yhteydessä olevassa virkamies- ja lehdistöaitiossa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit