tiistai 2. heinäkuuta 2019

Kuolinpesän kiinteistön kulut

Jos sopimukseen ei päästä, voidaan kaikki kattaa joko kuolinpesän varoista (mikäli ne riittävät) tai jokainen joutuu vastaamaan omasta osuudestaan. Lisäksi myös esimerkiksi pesänjakajan hakija voi joutua itse kustantamaan hänen toimittamisesta aiheutuneet kulut. Laissa ei ole kuitenkaan säädetty tarkoin sitä, miten kulut tulisi jakaa. Koirien hoitelusta ja talonmiehen hommista voidaan tietysti sopia palkkiuokin maksettavksi kuolinpesän tililtä, mutta voipi olla, että tästä ei päästä sopuun. Talo on parempi pitää lämmitettynä vaikka ei kukaan sitä käyttäisikään, joten talon kulut ei oikeastaan paljoa muutu asuttiin siellä tai ei.


Puolisoiden jälkeen ei ole toimitettu ositusta eikä perinnönjakoa ja kummankin perilliset ovat heidän kaksi lastaan. Pesänjakajalle myyntiluvan hakemisesta aiheutuneet kulut on katettava perinnönjakokuluina kuolinpesän varoista. Pesänjakajalla on todistustaakka siitä, että jakoa ei saada toimitetuksi ilman myyntiluvan saamista. Maksaako jakamattoman kuolinpesä osakkaat kuolinpesän kulut ? Ystäväni on osakkaana äitinsä kuolinpesässä, ja olen kauhulla seurannut vierestä, kuinka paljon rahaa jo ihan kuukausitasolla jakamattoman kuolinpesän kuluihin menee.


Kuolinpesän jakaminen ei ainakaan odottelulla helpotu. Kokemukseni mukaan kuitenkin vaikein pala jää jaettaessa usein viimeiseksi, sanoo asianajaja Tapani Norros. Näin olen itse asian.


Hoida kuolinpesän verot. Tarkista veroilmoitus ja ilmoita puuttuvat tulot ja vähennykset. Huolehdi veroista siihen asti, että perinnönjako on tehty ja kuolinpesä lakkaa. Toisaalta mikäli vainajalta ei jäänyt lainkaan omaisuutta, vaan päinvastoin esimerkiksi ylivelkainen kuolinpesä, ei leskellä ole mitään, mihin kohdistaa oikeutensa pitää jäämistöä jakamattomana hallinnassaan. Jos kahden kiinteistön omistajat sopivat esim.


Tää leski on isän uusi vaimo, ei meidän äiti. Muut asiat on selvitetty, nää kulut vaan nyt herättää kysymyksiä. Joo, leski on hallinnut kaikkea ja maksellut näitä kuluja isän tililtä.


Alla listattuna asioita, jotka kannattaa selvittää ennen myyntiä sekä vinkkejä kuolinpesän omistaman asunnon myynnin verotukseen. Tapani Norroksen mukaan se on joskus myös järkevää, mutta jako pitää tehdä hallitusti. Perin­nön­jakoa tai osi­tusta emme kos­kaan teh­neet, vaan äi­timme jäi leske­nä asu­maan isämme nimis­sä ole­vaan asun­toon. Puukauppatulot, kulut ja verot kuuluvat.


Kaikkein pahin virhe on pitää asunto kokonaan kuolinpesän nimissä ja myydä se esim. Myyjän vastuut ovat lain mukaan samat. Mutta nyt myyjää informaation antajana ei ole olemassa.


Harvemmin kuolinpesän osakkaat ovat asuneet kiinteistössä ja tuntevat asunnon toimintaa, ominaisuuksia, remontteja jne. Pääsääntöisesti kuolinpesän kulut maksetaan kuolinpesän varoista. Jos kuolinpesä on varaton, osakkaat voivat sopia keskenään kulujen maksusta. Valtakirja kuolinpesän pankkiasioiden hoitamiseksi. Jos velat myöhemmin maksetaan asianmukaisesti, ei henkilökohtainen velkavastuu.


Isäni kuoli alkuvuonna ja jätti jälkeensä mm. Olen perinyt kiinteistön. Onko perittävän kiinteistön kuntotarkastuksesta aiheutuvat kulut vähennyskelpoisia perunkirjoituksessa? Verojuristi Georg Rosbäck vastaa: Kiinteistön kunto voi hyvinkin olla sellainen, että sen arvon määrittäminen ilman yksityiskohtaisempaa kuntotarkastusta on hankalaa.


Sen perusteella laaditaan perukirja. Jos osakkaat ovat erimielisiä, voi pyytää käräjäoikeutta määräämään ulkopuolisen pesänjakajan, joka toimittaa perinnönjaon. Kiinteistön omistaja tai vuokranantaja, joka on hakeutunut verovelvolliseksi kiinteistön käyttöoikeuden luovuttamisen perusteella. Komissiokauppa Asiamies toimii tavaroiden ja palvelujen välittäjänä siten, että hän esiintyy asiakkaaseen nähden omissa nimissään ja päämiehen lukuun. Luovutusvoitto saadaan, kun myyntihinnasta vähennetään hankintameno ja voiton hankkimisesta aiheutuneet kulut.


Ostetun omaisuuden hankintameno on sen ostohinta. Omistusaika lasketaan yleensä kauppakirjan allekirjoituspäivästä. Voiton hankkimiskuluna voidaan vähentää esimerkiksi välityspalkkio ja oston yhteydessä maksettu.


Jos yhteisen esineen hoitamisen tai kunnossapidon kannalta on tarpeen kiinteistön osan luovuttaminen, pantti-, nautinta- tai rasiteoikeuden perustaminen taikka muu sellainen toimenpide, jolla saattaa olla olennainen vaikutus yhteisomistajan oikeuksiin, eikä kaikkien yhteisomistajien suostumusta toimenpiteeseen ole saatu, voi oikeus yhteisomistajan pyynnöstä, mikäli painavia vastasyitä ei.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit