Kiinteistökaupassa tarjouksen tekeminen ei ole samalla tavalla sitova kuin osakehuoneistossa, niin aina oletetaan, että tarjous tehdään tosi tarkoituksella. Sitovaksi tarjous saadaan, mikäli paikalla on kaupanvahvistaja. Monesti kuulee, että käsirahan sisään ottamisella tarjous on sitova, mutta näin ei ole. Ostotarjous voidaan joko hyväksyä tai hylätä, ja tietyissä tilanteissa myös ehdollinen hyväksyntä on mahdollinen.
Mikäli ostotarjous hyväksytään, mutta siihen on tehty jokin muutos, kyseessä on tarjouksen hylkääminen ja myyjän tekemä uusi tarjous eli vastatarjous.
Tällöin aiempi tarjous ei enää sido tarjouksen tekijää. Ostotarjouksen vaihtoehto on ehdollinen tarjous , johon sisältyy kaupan purkamiseen johtava ehto. Ehdollisessa tarjouksessa ostotarjouksen tekijä varaa itselleen mahdollisuuden vetää tarjous pois ilman seuraamuksia siinä tapauksessa, että tarjouksessa asetettu ehto toteutuu tai jää toteutumatta. Varallisuusoikeudellisista oikeustoimista annetun lain luvun §:n mukaan tarjous sopimuksen tekemisestä ja sellaiseen tarjoukseen annettu vastaus sitovat tarjouksen tekijää ja vastauksen antajaa siten kuin sanotussa luvussa säädetään.
Ostajat ovat tehneet 5. Ostotarjous on ehdollinen (esimerkiksi ostaja asettanut ehdon oman asuntonsa myynnistä) ja kyseinen ehto ei täyty. Asunnon ostotarjous tai kiinteistön esisopimus ei täytä lain asettamia vaatimuksia. Vastaus MaaHei ja kiitos etukäteen neuvoista.
Löysimme talon, jonka halusimme ostaa. Talo on ollut myynnissä kuukauden päivät. Tällainen ehdollinen tarjous on minusta kyseenalaista kauppatapaa.
Voinhan minäkin kävellä näyttöön vaikka westendiin 300mkivitaloon ja tehdä ehdollisen tarjouksen ostan jos saan lottovoiton kuukauden sisään On ihan yhtä relevantti tarjous. Ehtona voi olla myös se, että ostaja saa oman vanhan asuntonsa myydyksi. Tältä osin menettelytavat ja ennen kaikkea niiden vaikutukset poikkeavat huomattavasti irtaimen ja asunto-osakkeen kaupasta.
Kiinteistön kauppaa koskeva lainsäädäntö ei oikeastaan tunne lainkaan osto- tai myyntitarjousta. Tänään kiinteistövälittäjä oli jättänyt viestin vastaajaan, että on saanut ehdollisen tarjouksen asunnostamme. Millaisia kokemuksia teillä on tarjouksen tekemisestä ehdollisena – eli jos. No sieltä tuli sitten seuraava ehdollinen tarjous mikä oli heti n. Huomaathan, että kiinteistökaupassa ei yleensä käytetä ostotarjouksia (paitsi jos myyt kiinteistön vuokraoikeuden). Kiinteistöstä kuten omakotitalosta kiinnostunut ostajaehdokas tekee sen sijaan kanssasi esisopimuksen kaupoista.
Julkisen kaupanvahvistajan täytyy vahvistaa esisopimus, jotta se olisi sitova. Mikä on ehdollinen tarjous ? Kunnan käyttäessä etuosto-oikeutta kiinteistökaupassa , kenelle kuuluvat tuotot lunastusriidan ajalta? Avopuolisoiden välinen vanha kauppahintavelka ja sen vanhentuminen asuntokaupoissa?
Tuntuu nykyään olevan niin että ihmiset heittelee tarjouksia ja ovat sitten hämillään kun huomataan että ykskaks onkin sitouduttu kauppaan.
Jos hyväksytty tarjous on olemassa ja siinä olevat ehdot täyttyy on kauppa käytännössä jo tehty. Kiinteistönvälittäjän tärkeimpiä tehtäviä on hoitaa ostotarjousten vastaanottaminen, käsittely ja osapuolten neuvonta lain ja hyvän välitystavan mukaisesti. Tarjous on hyvin sitova sopimus.
Myyjä päättää, minkä ja millaisen tarjouksen hyväksyy. Asuntoa ei ole koskaan pakko myydä, vaikka on tehnyt välityssopimuksen. Saatua tarjousta kannattaa tutkia rauhassa, mutta muista hyväksyä tai hylätä se voimassaoloaikana. Mikäli hyväksyt ostotarjouksen, mutta teet siihen muutoksia, kyseessä on tarjouksen hylkääminen ja uuden tarjouksen tekeminen eli vastatarjous.
Hyväksymällä tarjouksenne myyjä on hyväksynyt myymään talonsa teille tarjoamallanne summalla mikäli saatte asuntonne myytyä, mutta voi jatkaa sillä aikaa myymistä. Me kerran hyväksyimme myyjän vastatarjouksen ehdollisena, jossa ehtona oli kuntotarkastuksen teettäminen.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.