torstai 19. tammikuuta 2017

Kuka maksaa isännöitsijäntodistuksen

Käytännössä hinta sovitaan usein taloyhtiön ja isännöintiyrityksen välisessä isännöintisopimuksessa. Miksi isännöitsijäntodistus maksaa ? Todistus tehdään pyydettäessä aina uudelleen, sillä esimerkiksi yhtiön taloudellinen tilanne muuttuu kuukausittain, kun asunto-osakeyhtiön mahdolliset lainat lyhenevät. Isännöitsijäntodistuksen pitää olla aina ajan tasalla, eikä samaa dokumenttia voi käyttää päivää kauempaa.


Tavallinen asunnonostaja tai -myyjä tuskin ihmettelee sitä, kuinka paljon isännöitsijäntodistus maksaa , sillä asiakirjakulut ovat yleensä murto-osa asunnon hinnasta. Jos sen sijaan ajatellaan vaikka isoa, valtakunnallista isännöintiyritystä, jolta tilataan satoja, ellei tuhansia todistuksia vuodessa, kyse alkaa olla isoista rahoista. Yksi asuntokaupan tärkeimmistä papereista on isännöitsijäntodistus. Paperista selviää muun muassa, kuka asunnon omistaa, onko omistajalla maksamattomia yhtiövastikkeita ja kohdistuuko asuntoon yhtiövelkaa.


Jollei yhtiöllä ole isännöitsijää tai tämä on esteellinen, velvollisuus antaa todistus on hallituksen puheenjohtajalla. Hallituksen puheenjohtaja antaa isännöitsijäntodistuksen vain, jos yhtiössä ei ole isännöitsijää tai tämä on esteellinen esimerkiksi sen vuoksi, että todistus koskee hänen hallinnassaan olevaa osakehuoneistoa. Silloin myyjästä saattaa tuntua siltä, että hän maksaa turhasta joutuessaan hankkimaan varainsiirtoveron määrittämiseksi ja suorittamiseksi uuden, tuoreen isännöitsijäntodistuksen. Tällainen fiilis syntyy etenkin, jos asuntokaupan tärkeimmän asiakirjan merkitystä ja siihen liittyvää todistuksen antajan vastuuta ei ymmärretä. Todistusten kallis hinta ei ole niinkään isännöitsijöiden syy, vaan enemmänkin taloyhtiöiden hallitusten.


Laki nimittäin määrää, että todistuksista voidaan periä hallituksen hyväksymä kohtuullinen hinta. Isännöitsijä vastaa todistuksen sisällön oikeellisuudesta ja päivittää muuttuneet tiedot. Todistuksen hinta on sovittu taloyhtiön hallituksen ja isännöintiyrityksen kesken. Välityspalkkio pitää kuitenkin maksaa , jos asunnosta on tehty nk. Välittäjillä on sopimuspohjissaan yleensä tästä maininta.


Jollei ole, palkkio maksetaan vain, jos kauppa toteutuu. Ostajat valittivat myyjälle 21. Kela kertoo että selvityksen voi saada esimerkiksi isännöitsijältä. Kela ei kerro kuka maksaa tuon selvityksen ja sen hinta voi olla suurempi kun nuo mahdollisesti huomioon otettavat korkomenot.


Aivan kuka tahansa ulkopuolinen ei siis isännöitsijäntodistusta voi pyytää, vaan isännöitsijäntodistuksen saamiseen ovat oikeutettuja osakehuoneiston hallintaan oikeuttavien osakkeiden omistaja, osakkeita panttauksen nojalla hallussaan pitävä sekä välitysliike, joka on saanut toimeksiannon osakehuoneiston myyntiin tai. Kuka maksaa pesänselvittäjän palkkion. Tiedot on annettava isännöitsijäntodistuksen päiväyksen ajankohtana yhtiön käytettävissä olevien tietojen perusteella.


Aiotpa myydä asuntosi itse tai välittäjää apuna käyttäen, olet molemmissa tapauksissa asunnon omistajana aina itse vastuussa kaupasta. Pelkkää rahastusta! Isännöitsijätoimisto perii maksun siitä, että kirjaa hoitamansa taloyhtiön faktat paperille.


Taloyhtiöhän maksaa siitä, että isännöitsijä hoitaa talon asioita. Tähän palveluun luulisi kuuluvan myös todistuksen antamisen. Mutta ei se ole hullu joka pyytää vaan se joka maksaa. Jos asuntoa ei ole tuona aikana myyty, tarvitaan uusi todistus. Joka tapauksessa kauppakirjan liitteenä on aina tuore isännöitsijäntodistus, johon päivitetään kaupantekohetken lainaosuustieto ja tietysti muutkin mahdollisesti muuttuneet tiedot.


Todistus on noudettavissa noin kolmen päivän kuluttua tilauksesta tai se toimitetaan postilla. Noudettaessa todistuksen valmistumisesta ilmoitetaan tilaajalle aina puhelimitse,. Yhtiön johdolla on näyttötaakka sen suhteen, että kaikki kunnossapitotoimenpiteet sekä osakkaan huoneiston käyttöoikeuden rajoittaminen ovat tarpeellisia. Yksi keino minimoida osakkaan käyttöoikeuden rajoitusta on tilapäisten putkien rakentaminen remontin ajaksi. Huoneistosta poismuuttaminen nimittäin maksaa aina.


Asunto-osakeyhtiö on osakeyhtiö, jonka yhtiöjärjestyksessä määrätty tarkoitus on omistaa ja hallita vähintään yhtä sellaista rakennusta tai sen osaa, jossa olevan huoneiston tai huoneistojen yhteenlasketusta lattiapinta-alasta yli puolet on yhtiöjärjestyksessä määrätty osakkeenomistajien hallinnassa oleviksi asuinhuoneistoiksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit