tiistai 31. tammikuuta 2017

Ansiosidonnaisen päivärahan verotus 2019

Luotettavat tilitoimistopalvelut Kainuussa. Prosentti on kuitenkin vähintään. Arvioi kuluvan vuoden tulosi. Palkat ja muut etuudet vaikuttavat veroprosenttiin.


Ansiosidonnaisen päivärahan verotus. Käteen voi jäädä vähemmän päivärahaa – muista tarkistaa verot! Viimeistään kun vuosi lähestyy loppuaan, on hyvä tarkistaa veroprosentti.


Veroprosentti vaikuttaa siihen, kuinka paljon ansiopäivärahasta jää käteen. Kun tilaat muutosverokortin etuuksille OmaVerosta, verokortti siirtyy automaattisesti kassaan kahden arkipäivän sisällä, eikä sitä tarvitse toimittaa erikseen. Ansiopäiväraha verotetaan ansiotulona.


SYT-kassa saa alkuvuodesta verohallinnolta kassan jäsenten palkkaa varten määrätyt alkuperäiset ennakonpidätysprosentit muutamia poikkeuksia lukuun ottamatta (esim. portaikkoverokortti). Tänä vuonna palkkaa varten annettua ennakonpidätysprosenttia korotetaan ansiopäivärahaa maksettaessa niin, että ennakkopidätys on vähintään. Korotetun päivärahan osalta kerroinprosentit ovat suurempia, kuin normaalin ansiosidonnaisen päivärahan laskennassa. Kun enimmäismaksuaikasi tulee täyteen, tarkistamme oikeutesi ansiosidonnaisen työttömyysturvan lisäpäiviin automaattisesti. Jos sinulla on oikeus lisäpäiviin, mutta et jatka hakemista, otamme sinuun yhteyttä ja kerromme asiasta.


Kun olet lisäpäivillä, pidä työnhakusi voimassa TE-toimistossa ja jatka normaalisti päivärahan hakemista. Päivärahan perusteena oleva palkka ei vastaa täysin todellisuudessa saamaasi bruttopalkkaa, sillä siihen tehdään prosenttivähennys, joka vastaa palkansaajan työeläke- ja työttömyysvakuutusmaksuja sekä sairausvakuutuksen päivärahamaksua. Verokortteja ei yleensä tarvitse lähettää hakemuksen liitteeksi, koska kassa saa ennakonpidätystiedot sähköisesti suoraan verottajalta. Kassalla voimassaolevan verokorttisi tiedot näet WebKassasta kohdasta Omat tiedot - Verotiedot. Jos voimassaolevaa korttia ei ole, lähetä verokorttisi meille.


Jos vuositulorajasi ylittyy, tarvitset aina uuden verokortin. Katso ohjeet uuden verokortin hakemiseen OmaVerossa. Laske ansiopäivärahasi määrä ja katso päivärahan hakuohjeet.


Heti työttömyyden alkaessa ilmoittaudu työnhakijaksi TE-toimiston verkkopalvelussa. Kahden viikon kuluttua täytä päivärahahakemus oman työttömyyskassasi verkkopalvelussa. Työttömyyskassaan kuulumisesta pitää maksaa vuotuinen jäsenmaksu.


Jäsenmaksuilla katetaan prosenttia palkansaajakassoihin kuuluville työttömille jäsenille maksettavasta ansiosidonnaisesta päivärahasta. Ainoa pakollinen tieto näytöllä on Kuukausipalkkasi-kenttä (kenttään tulee syöttää työstä saatu kuukausipalkka). Työtön maksaa ansiosidonnaisesta veroa tänä vuonna vähintään ja peruspäivärahasta prosenttia. Voit saada ansiopäivärahaa, jos olet työtön, lomautettu, osa-aikatyötä tekevä tai sivutoiminen yrittäjä. Osa-aikaiselle maksamme päivärahan soviteltuna.


Ennen maksamista otetaan viiden täyden työpäivän pituinen omavastuuaika. Tällaisten aikojen ansioita ei myöskään käytetä päivärahan laskennassa. Työttömien työnhakijoiden aktiivisuutta seurattiin ajalla 1. Mikäli työnhakija ei ollut lain tarkoittamalla tavalla aktiivinen, hänen päivärahansa määrä pieneni. Vaikka työttömyysetuus on pienempi kuin palkka, ennakonpidätysprosentti ei välttämättä pienene.


Tämä johtuu siitä, että tuesta ei voi tehdä verotuksessa samoja vähennyksiä kuin palkkatulosta. Tarkastelujakson ja päivärahan alkamisajankohdan väliin jää kuukausi, jonka aikana saatuja tuloja ei oteta huomioon. Vuosituloon huomioidaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit