sunnuntai 15. tammikuuta 2017

Toiminimi yksityistili

Miten toiminimi maksaa veronsa? Kun perustat toiminimen, sinulta kysytään arviota ensimmäisen tilikautesi liikevaihdosta ja tuloksesta. Tässä vaiheessa tietänet jo sen, että liikevaihto ja tulos ovat kaksi eri asiaa. Pääsääntöisesti maksat tuloksestasi tuloveroa etukäteen itse tekemäsi tulosarvion perusteella. Vähentyneen byrokratian ansiosta toiminimi on hyvä vaihtoehto aloittavalle yhden henkilön yritykselle.


Toiminimen perustaminen on helppoa ja lähes ilmaista. Tästä löydät kaiken tarvitsemasi tiedon toiminimellä yrittämisestä helposti yhdestä paikasta. Tässä artikkelissa kerromme sinulle toiminimen perustamisesta niin kansantajuisesti kuin vain on mahdollista. Vaikka verkko on täynnä tietoa aiheeseen liittyen, useat oppaat ja kirjoitukset on sotkettu niin byrokraattisilla ja vaikeaselkoisilla termeillä, että heikompi tippuu kyydistä.


Nyt perehdytään hieman yksityiskohtaisempiin toiminimen kirjanpidon aiheisiin: yksityisnostoihin ja kululaskuihin. Hän voi sen sijaan tehdä nostoja suoraan yrityksensä pankkitililtä. Näitä nostoja kutsutaan yksityisotoiksi. Samassa yhteydessä siirretään tilikauden aikaisilta yksityistileiltä yhtiömiehittäiset saldot kumulatiivisille yksityistileille. Mikäli vastuunalainen yhtiömies poistuu henkilöyhtiöstä ja hänen osuutensa pääomasta on positiivinen, niin yleensä varat maksetaan poistuvalle yhtiömiehelle ja kumulatiivinen yksityistili menee nollille.


Elinkeinonharjoittajan yksityisliike ( toiminimi ) ei ole omistajastaan erillinen oikeushenkilö. Lausuntopyyntö koski verotarkastuksessa esiin tulleita seikkoja. Jonkin verran tapahtumia kirjanpito- yksityistili (kuittien käsittelyä) Kuukausi alv Ei työntekijöitä Tositteita n. Kaikki tositteet minulle hyvissä ajoin. Kuukausittaiseen kirjanpitoon kuluva aika kaikkine ilmoituksineen on n. Tilinpäätös, tase-erittelyt ja veroilmoituksen tekeminen n. Toiminnan lopettaminen – yritykset ja yhteisöt. Yritysten ja yhteisöjen on ilmoitettava toimintansa lopettamisesta.


Yksi ilmoitus riittää, tiedot välittyvät samalla ilmoituksella sekä Verohallintoon että kaupparekisteriin. Ei ole pakko olla yritystiliä, vaikka pankit niitä yrittävätkin hanakasti tyrkyttää jos kuulevat että sinulla on yritys. Itsellenikin yrittivät aikanaan laittaa maksullista yritystiliä, mutta sanoin vaihtavani siinä tapauksessa pankkia, jolloin suostuttiinkin laittamaan normaalin käyttötilin rinnalle toinen tavallinen tili ilman mitään lisämaksuja. Periaatteessa toiminimen perustaminen oli helppoa jos tietää mitä tekee. Minähän en tiennyt, joten tästä tuli vähän hakuammuntaa.


Esimerkiksi YEL tuli tietooni vasta, kun toiminimi oli perustettu, tai siis se, mikä on sen raja jne. Sitähän on maksettava sivutoimisena yrittäjänä jos raja ylittyy, minun kohdalani se ei ylity. Oma pääoma kirjanpidossa eroaa eri yhtiömuotojen kesken, joten aihetta käsitellään tässä yhtiömuodoittain (Oy, ay, ky, tmi). Yrittäjä voi nostaa toiminimen varoja yksityisnostoina ja sijoittaa yritykseen rahaa yksityissijoituksina.


Kiitos asiallisesta vastauksesta. Yksityistili kirjanpidossa. Joo, huomasin itsekin, että eihän tässä negatiivista pääomaa ole, käytin väärää termiä - pääoma on positiivinen joten se vain pieneni.


Kirjanpito-ohjelmani ei pistä automaattisesti mitään vastakirjausta, eli tase näkyy sen mukaisena mitä on pääoma 1. Jos elinkeinonharjoittaja taas on nostanut toiminimen tililtä rahaa itselleen, debetiin kirjataan yksityisotot. Veroilmoituksessa pitää ilmoittaa yksityistili.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit