tiistai 17. tammikuuta 2017

Hautajaisten järjestäminen muistilista

Kun läheinen kuolee, täytyy hoitaa hautajaiset, hautapaikka ja muistaa irtisanoa sähkösopimus. Tätini oli perheetön ja asui yksin kissansa kanssa. Muistilista hautajaisten järjestelyyn. Seurakunnan työntekijät ovat käytettävissä niin hautajaisten suunnitteluun ja toteutukseen kuin muunkinlaisen tuen tarpeeseen. Yhteisestä ajasta kiitollisena voidaan saattaa läheinen viimeiselle matkalle.


Mitä tehdä, kun läheinen kuolee? Kuolemantapauksen sattuessa tieto vähentää tuskaa. Sen takia olemme koonneet muistilistan asioista, jotka täytyy hoitaa heti ja mitä ehtii tekemään hautajaisten jälkeen. Omien hautajaisten suunnittelua varten tehdään hautaussuunnitelma, joka on sisällöltään vapaamuotoinen dokumentti.


Ainakaan vielä hautaussuunnitelmaa ei voi rekisteröidä mihinkään yleiseen tietokantaan, josta dokumentin olemassaolon voisi tarkastaa. Hautaustoimilain mukaan vainajan tahtoa pitää kunnioittaa. Elämään kuuluu jossakin vaiheessa luopuminen ja jäähyväiset. Läheisen kuolema pysähdyttää ja surun keskellä on monta asiaa hoidettavana.


Usein varsinaiselle surutyölle on tilaa ja aikaa vasta hautajaisten jälkeen. On koko joukko asioita, joista jonkun on huolehdittava kuolemantapauksen jälkeen. Esimerkiksi voi olla tarpeen pitää silmällä tyhjillään olevaa asuntoa, tyhjentää jääkaappi ja huolehtia lemmikkieläimistä.


Jos vainajan omaisuutta on jäänyt sairaalaan, se on noudettava. Oikeus järjestää hautajaisia on aviopuolisolla, lapsilla tai avioliiton omaisessa suhteessa olleella henkilöllä. Hautajaisten järjestäminen on oikeus, ei velvollisuus.


Hinnoista kannattaa ottaa selvää tarkasti, sillä hautajaisten järjestäminen voi olla yllättävänkin kallista. Vastassa on surun lisäksi paljon käytännön järjestelyitä. Seurakuntien kirkkoherranvirastot auttavat hautajaisten järjestämisessä. Ota yhteys sen seurakunnan kirkkoherranvirastoon, johon vainaja on elinaikanaan kuulunut. Monet asiat voi järjestää suoraan seurakunnan kanssa maksutta.


Omaiset voivat myös halutessaan ostaa palvelut kokonaan tai osittain yksityisiltä hautaustoimistoilta. Miten hautajaisten järjestäminen aloitetaan? Hautaan siunattaessa julistetaan pelastusta Kristuksessa, lohdutusta ja uutta elämää, jossa kuolemalla ei enää ole sijaa.


Suomen evankelisluterilaisen kirkon sivuilta saa tietoa kirkon palveluista. On myös mahdollista järjestää siviilihautajaiset. Niistä saa tietoa Pro-Seremoniat-sivuilta. Vainaja voidaan haudata arkussa maahan tai hänet voidaan tuhkata.


Omaisesi kuoltua, aloita hautajaisten järjestäminen olemalla yhteydessä Kirkkoherranvirastoon. Virastossa sovitaan hautaan siunaamisen ajankohdasta, hautapaikasta ja sanomakellojen soitosta. Siunauksen toimittaa lähtökohtaisesti siunausvuorossa oleva pappi, mutta omaiset voivat myös toivoa, kenet haluavat siunaamaan läheisensä.


Siunaamistilaisuudesta voi tehdä vainajan näköisen. Sanitaatiohankkeesta sisältöä opiskeluun kokon münchen ausverkauf Viimeiset viikot slipknot helsinki lämppärit kv-asiantuntija on lähinnä intensiivisesti hikoillut kehitysyhteistyön parissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit