tiistai 10. tammikuuta 2017

Osakeyhtiö palkanmaksu osakkaalle

Haluat perustaa yrityksen yksin. Osakkaat haluavat rajata henkilökohtaisen riskinsä vain niihin velkoihin, joihin osakkaat ovat antaneet omia vakuuksiaan. Monia yrittäjiä askarruttaa tällä hetkellä kysymys, miten varoja kannattaisi osakeyhtiöstä jakaa. Nostaisiko palkkaa, osinkoa, vai molempia ja missä määrin? Yhtiössä työskentelevälle osakkaalle voidaan maksaa palkkaa.


Pienillä tulotasoilla saattaa YEL-osakkaan olla edullisempaa maksaa ennemmin palkkaa kuin osinkoa. Palkka on yhtiölle vähennyskelpoinen meno, mutta osinko ei ole. Palkka voi olla edullisemmin verotettua kuin osinko. Palkat ja kaikki niihin liittyvät velvoitteet hoituvat helposti ja luotettavasti yhdessä paikassa, eikä minun tarvitse miettiä asiaa jälkikäteen.


Palkanmaksu - 16-vuotiaalle lapselle. Meno on yritykselle vähennyskelpoinen ja sivukulut ovat pienet. Yhtiö, joka ei kykene vastaamaan veloistaan, voidaan velkojan tai velallisen aloitteesta asettaa konkurssiin.


Osakeyhtiö voi purkautua myös konkurssin kautta. Jos konkurssin päättyessä ei ole jäljellä omaisuutta tai konkurssissa on määrätty jäljellä olevan omaisuuden käytöstä, yhtiö katsotaan purkautuneeksi, kun lopputilitys konkurssissa on hyväksytty (OYL luku 2 §). Miten osakeyhtiö perustetaan helposti?


Meillä on sinulle hyviä uutisia: osakeyhtiön perustaminen ei ole lainkaan niin hankalaa kuin saatat luulla – siitä on vain usein tehty turhan monimutkaisen kuuloista. Tästä syystä kerromme nyt sinulle ihmisten kielellä, miten osakeyhtiö perustetaan mahdollisimman helposti ja kivuttomasti. Verotus kohdistuu nettotuloon, ts. Tulo verotetaan osakeyhtiön tulona, joka ei sellaisenaan vaikuta osakkaan verotukseen. Elinkeinotoiminnan harjoittaminen yhtiömuodossa tai toiminimellä on yksi toimeksiantosuhteen tärkeimmistä muodollisista tunnusmerkeistä.


Yleisin elinkeinotoiminnan harjoittamisessa käytetty yhtiömuoto on osakeyhtiö. Myös henkilöyhtiö (avoin yhtiö ja kommandiittiyhtiö) ja osuuskunta ovat varsin yleisesti käytettyjä yhtiömuotoja. OSAKKAAN PALKANMAKSU PIENESSÄ. Kirjanpitovelvollisia ovat aina muun muassa osakeyhtiö ,. Mikäli osakkaalle maksetaan kohtuullista suurempaa palkkaa, voi se johtaa palkan verotukseen peiteltynä osinkona. Joissain tapauksissa palkanmaksu saattaa siis olla yhtiölle verotuksellisesti osingonjakoa edullisempaa.


Koska avoin yhtiö on osakkaista erillinen itsenäinen oikeushenkilö, ovat sopimukset yhtiön ja osakkaiden välillä mahdollisia. Avoimen yhtiön osakas voi esimerkiksi tehdä työsopimuksen yhtiön kanssa, jolloin hänelle voidaan maksaa yhtiöstä palkkaa. Jos osinkoa ei voida nostaa pääomatulo-osinkona pienestä nettovarallisuudesta johtuen, on vaihtoehtona nostaa palkkaa tai ansiotulona verotettavaa osinkoa.


Näistä vaihtoehdoista palkka on YEL- osakkaalle monesti edullisempi vaihtoehto, koska palkan voi vähentää yhtiön verotuksessa, toisin kuin osingon. Peitellystä osingosta on kysymys silloin, kun palkanmaksu osakkaalle on ollut perusteeton. Esimerkiksi, kun osakkaalle tai tämän omaiselle on maksettu palkkaa ilman työntekoa yhtiössä tai kun osakkaan alaikäiselle lapselle maksettu palkka on ilmeisessä epäsuhteessa tehdyn työn arvoon, tai työsuhde ei ole todellinen. Elinkeinoyhtymässä voidaan osakkaalle maksettu kohtuullinen palkka vähentää.


Usein palkan maksaminen ei elinkeinoyhtymissä ole tarkoituksenmukaista, koska yhtymän tulo jaetaan joka tapauksessa osakkaiden tulona verotettavaksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit