torstai 12. tammikuuta 2017

Asumistuki tuloraja 2019

Jos ruokakunnan asumistuessa huomioon otettavat bruttotulot ylittävät taulukossa kerrotut ylärajat, ruokakunnalla ei ole oikeutta asumistukeen. Päivärahan muuttaminen kuukausituloksi. Esimerkkimme asumistuki 41euroa on korkein mahdollinen yhden hengen ruokakunnalle maksettava asumistuen määrä.


Korkeinta tukea saa asumismenojen ollessa vähintään enimmäisasumismenojen suuruiset ja huomioitavien tulojen ollessa enintään tulojen alarajan verran. Jos tulosi ylittävät vuositulorajan enintään 2eurolla, opintotukea ei tarvitse maksaa takaisin. Asumistuki on silloin enimmäisasumismenoista.


Summaa ei kuitenkaan tarvitse maksaa kerralla, vaan maksuaikataulusta voi neuvotella Kelan kanssa. Asumislisä ja yleinen asumistuki eivät vaikuta palkan veroprosenttiin. Niitä ei tarvitse ilmoittaa, kun haet verokorttia. Tilaa verokortti OmaVerosta. Esitä verokortti työnantajalle.


Jos sinulla on monta työpaikkaa, yksi verokortti riittää. Veteraaniliittojen lakimuutos voimaan 1. Postissa lähetetyt verokortit ovat perillä tammikuun kuluessa. Jos vuositulorajasi ylittyy, tarvitset aina uuden verokortin.


Katso ohjeet uuden verokortin hakemiseen OmaVerossa. Yleisen asumistuen saajaruokakunnat, keskimääräiset tuet, asumismenot ja ruokakunnan tulot (NIT219A). Kelasto - Kelan tilastotietokanta. Suurin osa asumistuen saajista on nuoria ja yksin asuvia, ja asumistukea saadaan useimmiten suhteellisen lyhyen aikaa. Toimeentulotukilaissa säädetty, vuosittain kansaneläkeindeksillä tarkistettava perusosa on osa perustoimeentulotukea.


Yksin asuvalla henkilöllä perusosa on 1. Yksinhuoltajalle korotettuna maksettavan perusosan määrä on 54euroa kuukaudessa. Palkasta, eläkkeestä, työttömyyskorvauksesta ja äitiyspäivärahasta voidaan ulosmitata pääsääntöisesti yksi kolmasosa. Eläkkeensaajan asumistuki tarkistetaan tämä lain mukaiseksi tämän lain voimaantulon jälkeen seuraavan eläkkeensaajan asumistuesta annetun lain mukaisen tarkistuksen yhteydessä. Myös lomarahat, luontoisedut, provisiot ja erilaiset palkkiot ovat palkkatuloa.


Ulosmitattava määrä lasketaan nettotuloista. Sosiaaliavustukset ja -tuet, kuten asumistuki ja lapsilisät eivät ole. Koska 16-vuotiaasta maksetaan lapsilisää, se estää normiopintorahan saamisen. Jos saat jotain opintotukea, voit lisäksi hakea ja saada yleistä asumistukea. Eläkkeensaajan tuloveroaste kertoo maksettavien tuloverojen ja veronluonteisten maksujen osuuden eläkkeestä kyseisellä tulotasolla.


Tuloraja ja vähimmäiseläke jäävät kuitenkin pienemmäksi, jos olet varhentanut vanhuuseläkkeelle siirtymistä. Takuueläkkeen suuruuteen vaikuttavat kaikki muut eläkkeesi Suomesta ja ulkomailta. Voit saada asumistukea, jos olet pienituloinen ja asut vakinaisesti Suomessa.


Kelan asumistuki on tarkoitettu asumisesta aiheutuviin menoihin. Vakinaisella Suomessa asumisella tarkoitetaan, että sinulla on Suomessa varsinainen koti ja oleskelet pääasiallisesti Suomessa. Tältä sivulta löydät tietoa myös aiheista ”yleinen asumistuki laskuri” ja ”yleinen asumislisä tuloraja ”. Keski-ikä on puolestaan yleisessä asumistuessa vuotta ja eläkkeensaajien asumistuessa vuotta. Yleinen asumistukea saa siis, jos tulot ovat pienet.


Huomattakoon, että opiskelijat, joilla maksetaan opintotuen asumislisää, eivät ole näissä luvuissa mukana. Ansiopäivärahalla on perusosa, ansio-osa ja korotukset. Tämä päivärahan osa ei riipu työttömyyttä edeltäneestä palkastasi ja täysi päiväraha on aina vähintään perusosan suuruinen. Työllisyysrahasto tuo turvaa työelämän muutoksissa.


Tuemme työllisyyden edistämistä rahoittamalla työttömyysturvaa, aikuiskoulutusetuuksia, työttömyysajalta kertyvää työeläkettä ja palkkaturvaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit