perjantai 13. tammikuuta 2017

Isyysvapaan alkaminen

Perheen muut lapset voivat olla päivähoidossa isyysvapaan aikana. Huomioi, että vanhempainrahakauden jälkeen saatu isyysraha vaikuttaa hoitorahaan. Tutustu tarkemmin, miten isyysvapaa vaikuttaa lasten kotihoidon tukeen ja yksityisen hoidon tukeen.


Isyysvapaan ajalta isyysrahaa. Jos pidät isyysvapaan useammassa jaksossa, voit hakea isyysrahan joka jaksolle erikseen. Myöhempien isyysvapaajaksojen isyysraha lasketaan samojen tulojen perusteella kuin ensimmäinen isyysrahajakso, vaikka tulosi olisivat välissä muuttuneet.


Voit samalla hakea myös muut etuudet kuten vanhempainrahan ja lapsilisän. Lapsen isällä on oikeus isyysvapaan pitämiseen kunnes lapsi on täyttänyt kaksi vuotta. Osassa työehtosopimuksia on sovittu isyysvapaan palkallisuudesta. Palkka maksetaan yleensä isyysvapaan kuudelta ensimmäiseltä arkipäivältä, jos työehtosopimuksessa asetetut edellytykset täyttyvät.


Jos isyysvapaa on enintään arkipäivää, siitä tulee ilmoittaa viimeistään kuukausi etukäteen. Kaikki aiheesta isyysloma. Tämän sivuston tarkoituksena on tuoda sinulle tietoa isyysvapaasta. Toivomme, että sivuston tiedot auttavat sinua oman lomasi järjestämisessä ja ymmärtämisessä.


Palkallista isyysvapaata voidaan hakea aikaisintaan 1. Jos vapaan kesto on enintään arkipäivää, ilmoitusaika on yksi kuukausi. Työntekijä saa vain perustellusta syystä muuttaa vapaan ajankohdan ja pituuden ilmoittamalla siitä työnantajalle viimeistään kuukautta ennen muutosta. Palvelussuhteen päättyessä päättyy aina myös oikeus isyysvapaan palkkaetuihin.


Oikeus isyysrahaan jatkuu kunnes lapsi täyttää kaksi vuotta. Sairausvakuutuslaki luku 7. Esimerkiksi kysyjän tilanteessa, jossa isä ilmeisesti pitää kaikki äitiysloman jälkeiset vanhempainrahapäivät, mahdollisuus isyysvapaan pitämiseen vanhempainrahakauden aikana on vain päällekkäin äitiysrahakauden kanssa. Työntekijä saa kuitenkin varhentaa äitiysvapaan sekä muuttaa synnytyksen yhteydessä pidettäväksi aiotun isyysvapaan ajankohdan, jos se on tarpeen lapsen syntymän tai lapsen, äidin tai isän terveydentilan vuoksi.


Muutoksesta on tällöin ilmoitettava työnantajalle niin pian kuin mahdollista. Ilmoita lapsen poissaolosta varhaiskasvatuspaikkaan viimeistään kaksi viikkoa ennen isyysvapaajakson alkamista. Sama varhaiskasvatuspaikka säilyy isyysvapaan ajan, mutta lapsi ei voi osallistua sen toimintaan. Työnantaja ei saa ilman työntekijän suostumusta määrätä vuosilomaa työntekijän äitiys- tai isyysvapaan ajaksi.


Jos vuosilomaa ei voida antaa äitiys- tai isyysvapaan vuoksi lomakautena, on loma annettava kuuden kuukauden kuluessa äitiys- tai isyysvapaan päättymisestä. Vuosiloma ei saa alkaa työntekijän vapaapäivänä, jos se johtaa lomapäivien vähenemiseen. Vuosilomaa ei saa ilman työntekijä suostumusta sijoittaa äitiys- tai isyysvapaan ajaksi.


Loma voidaan sen sijaan sijoittaa vanhempainvapaan ajalle. Kansaneläkelaitos voi maksaa siviilipalvelusvelvolliselle hakemuksesta isyysvapaan ajalta isyysrahaa. Vuosiloman kertymisen rajoittaminen kohdistuu siis yksinomaan vanhempainvapaajaksolle. Jos äiti ja isä jakavat vanhempainvapaan toisen vanhemman kanssa, vuosilomaa kertyy koko vapaan ajalta.


Esimerkiksi jos työntekijä normaalisti työskentelee keskiviikosta sunnuntaihin, on loma tällöin aloitettava keskiviikosta, eikä maanantaista. Jos työntekijän vuosilomaa ei voida äitiys- tai isyysvapaan vuoksi antaa tai §:ssä tarkoitetulla tavalla, loma saadaan antaa kuuden kuukauden kuluessa vapaan päättymisestä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit