sunnuntai 22. tammikuuta 2017

Lähdeveron suuruus 2018

Korkotulojen lähdeverotus. Jos saat Suomesta saman kalenterivuoden aikana tuloa useammin kuin kerran, laske lähdeveron määrä koko vuoden tulojen perusteella. Tällöin maksaja voi oikaista perinnän saman vuoden myöhemmän suorituksen yhteydessä. Jos oikaisua ei ole toimitettu, työntekijä voi hakea liikaa perityn lähdeveron takaisin Verohallinnolta (LähdeVL § momentti).


Lähdevero on vero, jota peritään korkotuloista, kuten pankkitalletusten tuotoista. Lähdevero pidätetään Suomeen enintään kuudeksi kuukaudeksi tulevan ulkomaalaisen Suomesta saamasta tulosta. Jos ulkomailta tulevan palkansaajan palkkatulosta on suoritettava kunnallisveroa Ahvenanmaan maakuntaan kuuluvalle kunnalle, palkkatulon lähdeveron suuruus on 1prosenttia. Jos tämän pykälän soveltamisen edellytykset ovat olemassa, on tästä tehtävä merkintä palkansaajan verokorttiin. Kankaanniemen mukaan keskeinen kysymys neuvotteluissa on tunnistamatta jääneiltä osingonsaajilta perittävän lähdeveron suuruus.


Eduskunnan talousvaliokunnan puheenjohtaja Kaj Turunen (ps.) kertoi viime viikolla tiedotteessaan, että perussuomalaiset vaatii prosentin lähdeveroa. Tuen suuruus voidaan säätää sen mukaan, minkä verran sille on varattu määrärahaa valtion budjettiin. Alimmillaan työtulotukeen voisi varata muutamia kymmeniä miljoonia euroja, mutta sen voisi myös liittää laajempaan satojen miljoonien eurojen ansiotuloverotuksen alennukseen 55. Inflaation vastakohta on deflaatio, jossa rahan arvo kasvaa, mikä edelleen pienentää tuotteiden hintoja ja vaikuttaa palkan pienenemiseen.


Koska palkka on pienentynyt, myöskään lainaa ei oteta niin paljoa, mikä vähentää liikkeellä olevan rahan määrää. Hyvityksen saaminen edellyttää selvitystä ulkomailla jo maksetuista veroista. Ulkomaisista yhtiöistä saatavasta osingoista veroa maksetaan lähtökohtaisesti samalla prosentilla sillä eroavaisuudella, että kohdemaa perii osingonmaksun yhteydessä maakohtaisen lähdeveron joka myöhemmin hyvitetään kotimaisessa verotuksessa. Maksueriä on ⋅ = 4. Eri osakkeille maksettavan osingon suuruus voi määräytyä osingonsaajan tai tämän intressipiiriin kuuluvan henkilön työpanoksen perusteella. TVL b §:n momentissa tarkoitettu työpanoksen perusteella jaettu osinko on sen henkilön tuloa, jonka työpanoksesta on kysymys, vaikka hän ei olisikaan osingonsaajana.


Ulkomailta saadusta pörssiosingosta peritään pääsääntöisesti lähdevero jo osinkoa maksavan yhtiön kotivaltiossa, jolloin tai kokonaisveroprosentti edellyttää lähdeveron anomista takaisin. Osinko muuna kuin rahana. Jos velkoja on ulkomainen yhtiö, maksetusta suorituksesta voidaan edellä kuvatussa tilanteessa periaatteessa periä TVL §:n momentin nojalla myös prosentin lähdevero. Velkojan asuinvaltiosta riippuen lähdeveron periminen voi kuitenkin estyä sovellettavan direktiivin tai verosopimuksen vaikutuksesta.


Lähdeveron vähentäminen kuluna ei kokonaan neutralisoi Suomen lähdeverotuksen negatiivista vaikutusta. Kuluvähennys ei perustu verosopimukseen eikä vastaa täyttä veronhyvitystä. Näillä perusteilla kuluvähennyksellä ei ole Suomen verotuksen syrjivyyden poistamisen näkökulmasta merkitystä. Mahdollinen valuuttakurssivoitto on veronalaista pääomatuloa.


Voitto realisoituu vasta sitten, kun ulkomaanraha vaihdetaan euroiksi. Tässä ei siis ole mitään epäselvää. Sen sijaan Yhdysvaltoihin sijoittavat EU:n alueelle rekisteröidyt sijoitusrahastot joutuvat maksamaan osingoista lähdeveroa, jonka suuruus riippuu Yhdysvaltojen ja kyseisen EU-maan välisestä verosopimuksesta. Yleisesti ottaen tuon lähdeveron määrä on pääsääntöisesti.


Rahanpesulainsäädännön kokonaisuudistus tuo uusia vaatimuksia rahanpesun ja terrorismin rahoittamisen estämiseksi. Uudistuksen tärkeimmät muutokset koskevat todellisten edunsaajien tuntemista sekä niiden rekisteröimistä. Kun korko lisätään pääomaan, niin kasvaneen pääoman suuruus saadaan kertomalla pääoma korkokertoimella eli korkotekijällä. Kuinka paljon tilillä on rahaa vuoden kuluttua?


Tilille talletetaan 5€. Kohteen toteuttamiselle asetetaan monesti varausastevaatimus, jonka suuruus riippuu rakentajasta ja kohdetta rahoittavasta pankista. Kohdetta lähdetään siis toteuttamaan ennakkomarkkinointi vaiheesta eteenpäin, kun kohteelle asetettu varausaste on saavutettu.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit