maanantai 30. tammikuuta 2017

Suullisen sopimuksen todistaminen

Oli sopimuksen muoto mikä tahansa, yleinen periaate siitä, että sopimukset on pidettävä, pätee silti. Vaikka suulliset sopimukset ovat yhtä päteviä kuin kirjalliset sopimukset, voi suullista sopimusta olla myöhemmin mahdollisen ristiriitatilanteen kohdatessa vaikeaa todistaa ja sen seurauksena voidaan päätyä tilanteeseen jossa on osapuolten ’’sana sanaa vastaan’’. Tarkoitin sopimuksen tekemistä suullisesti, joka nauhoitettaisiin. Kyse ei ole keskustelusta vaan kaikki osapuolet tietävät tekevänsä suullisen sopimuksen. Tehdäänhän kirjallinen sopimuskin nimenomaan tiettyä tarkoitusta varten, joka selviää kirjallisena siitä sopimuksesta.


Lain mukaan sekä suullinen että kirjallinen sopimus ovat yhtä päteviä. Suullisen sopimuksen sisällön ja synnyn todistaminen on kuitenkin usein mahdotonta. Tämän vuoksi sopimukset tulee aina tehdä kirjallisesti. Ymmärrä mihin sitoudut. Näin ollen suullinen tarjous kiinteistökaupasta ei vielä sellaisenaan sido osapuolia.


Asunto-osakkeita koskevien kauppojen osalta asia on taas toinen, sillä lähtökohtaisesti myös suullisen sopimuksen katsotaan olevan sitova. Suullinen tarjous ei näin ollen ole sitova, vaikka tarjoukseen olisikin vastattu myöntävästi. Toisella henkilöllä voi olla alentunut kuulo, heikkonäköisyys , ongelmia puheenymmärtämisessä, huono kielen osaaminen, huono muistisuutta. Kaikki edellä mainitut haittaava suullisen sopimuksen paikkaansapitävyyttä. Eihän sinulle ole minuutin aikana ehtinyt syntyä mitään vahinkoa siitä että ostaja rikkoi sopimuksen ! Korvauksia voisit vaatia jos tuon suullisen sopimuksen perusteella autolle tehtiin jotain huoltoa tai asennettiin lisää osia ennen kauppakirjan allekirjoittamista ja tämän jälkeen ostaja rikkookin sopimuksen eli ei osta autoa.


Käräjäoikeus ja hovioikeus on päätösvaltainen, vaikka sen monijäsenisen kokoonpanon jäsenistä yhdelle on tullut este pääkäsittelyn, suullisen käsittelyn, istunnon tai katselmuksen aloittamisen jälkeen. Kokoonpanossa on kuitenkin aina oltava vähintään yksi lainoppinut jäsen. Tämä voidaan toteuttaa joko niin, että suullisen sopimuksen tekemisen jälkeen joko vahvistuskirjeessä tai sopimusasiakirjassa todetaan syntyneen sopimuksen sisältö.


Lue alta Accountorin yrityslakimiehen Anton Meriluodon vinkit, miten laatia hyvä sopimus. Myöhemmin tehty sopimus syrjäyttää vanhan. Jos henkilö on saanut suullisen huomautuksen tai kirjallisen varoituk-sen virka- tai työsuhteesta johtuvien velvollisuuksiensa laiminlyönnistä tai rikkomisesta, ei saman tapahtuman johdosta hänelle saa antaa myöhemmin ankarampaa rangaistusta, ellei tapahtuma jatku tai toistu tai ellei asiassa ilmene uusia näkökohtia.


Hallintolainkäyttölain tultua voimaan suullista käsittelyä koskeva varauma poistettiin asteittain. Sopimuksen muuttaminen yksipuolisesti. Hallintotuomioistuin voi toimittaa suullisen käsittelyn, jos se on tarpeen asian selvittämiseksi.


Apulaisvaltakunnansyyttäjän sijainen päätyi siihen, että kysymyksessä oli Schengenin sopimuksen soveltamisesta tehdyn yleissopimuksen artiklan mukainen ne bis in idem -tilanne. Viron Valtakunnansyyttäjänviraston valtionsyyttäjän tekemä päätös esitutkinnan lopettamisesta oli lopullinen. Suullisen käsittelyn ja välittömän oikeudenkäynnin periaatteet eivät täyty venäläisessä siviiliprosessissa, mikä on omiaan kyseenalaistamaan venäläisten tuomioiden huomioon ottamisen Suomessa todistusaineistona, puhum attakaan tunnustamisesta. Tehtävän keskeytyminen ja sopimuksen purkaminen Jos sopimuksen kohteena oleva tehtävä keskeytetään, auditoija on velvollinen ilmoittamaan siitä välittömästi KK ry:lle. Kummallakin osapuolella on oikeus purkaa sopimus, jos sopimuksessa mainittuja ehtoja ei pystytä täyttämään.


Sen todistaminen on niin vaikeaa, että ei ole mitään järkeä moisen tekemisessä. Kiinteistökaupoissa vielä on se, että pitää tehdä kaupanvahvistajan vahvistama esisopimus, joka velvoittaa kaupan osapuolet johonkin. Kantaja laati sopimuksen itse asiakirjamalleihin luottaen. Mallista hän kirjoitti sopimukseen kohdan Todistavat, minkä jälkeen kantaja ja hänen tuleva puolisonsa menivät maistraattiin ja pyysivät julkista notaaria todistamaan allekirjoitukset oikeiksi.


Allekirjoitusten oikeaksi todistaminen kuului julkisen notaarin tehtäviin. Lakipuhelin auttaa edullisesti. Kiinteistövälittäjä laatii asunnosta esitteen, huolehtii asunnon esittelemisestä ostajaehdokkaille sekä hoitaa kaupan päättämiseen liittyvät seikat.


Välitysliike perii sopimuksen mukaisen välityspalkkion silloin, kun välittäjä on saanut aikaan kaupan ostajan ja myyjän välille.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit