torstai 26. tammikuuta 2017

Toiminimi laskuttaa osakeyhtiötä

Miten toiminimi perustetaan helposti? Tässä artikkelissa kerromme sinulle toiminimen perustamisesta niin kansantajuisesti kuin vain on mahdollista. Vaikka verkko on täynnä tietoa aiheeseen liittyen, useat oppaat ja kirjoitukset on sotkettu niin byrokraattisilla ja vaikeaselkoisilla termeillä, että heikompi tippuu kyydistä. Minkälaisen edun tälläisella toiminnalla voi mielestänne saavuttaa vai voiko mitään?


Voiko samat ihmiset istua osakeyhtiön hallituksessa, nostaa osinkoja ja laskuttaa yhtiötä? Tyypillinen alkava yrittäjä on palvelualan yksinyrittäjä. Käytetään myös termejä ammatinharjoittaja ja liikkeenharjoittaja. Osakeyhtiö – lyhennettynä Oy – on yleisin Suomessa käytetty yritysmuoto. Muutos ei ole kovin yksinkertainen, koska yrityksellä on varsin mittava negatiivinen oma pääoma, joka on saattanut syntyä läpilainauksen takia.


Tutkimuksen tehtävänä on selvittää, miten muutostilanteessa tulisi negatiivisen oman pääoman kanssa toimia. Tutkielma rajataan koskemaan pelkästään toiminimeä ja pientä osakeyhtiötä. Jos liiketoimintasi on vain pienimuotoista, eikä laajentaminen tulevaisuudessa ole ajankohtaista, toiminimi on usein osakeyhtiötä parempi vaihtoehto. Yritysmuodon valintaa pohdittaessa oman liiketoiminnan tilannetta kannattaa kuitenkin mahdollisuuksien mukaan miettiä jo muutama vuosi eteenpäin. Jos osakkaita on vähän ja he haluavat mahdollisuuden joustavasti siirtää varoja yhtiöstä itselleen sekä haluavat välttää hallintomuodollisuuksia ja niihin liittyvää paperityötä, voi avoin- tai kommandiittiyhtiö olla heille osakeyhtiötä parempi vaihtoehto.


Osakeyhtiötä johtavat yhtiökokous, hallitus sekä yleensä toimitusjohtaja. Osakkaat voivat saada osakeyhtiöstä rahaa osinkoina ja palkkana. Suorat yksityisnostot yrityksen tililtä eivät ole sallittuja edes tilanteessa, jossa vain yksi henkilö omistaa koko osakeyhtiön.


Voinko perustaa vain osakeyhtiön ja laskuttaa kaiken sen nimiin? Osakeyhtiön perustaminen on ollut itsellä myös pohdinnassa jo jonkin aikaa. Olen toiminut päätoimisena yrittäjänä pari vuotta ja tällä hetkellä käytössäni on toiminimi. Saat mukaasi Y-tunnuksen, jolla voit alkaa laskuttaa asiakkaitasi.


Perustamisen vaiva kai lähinnä. Tämän touhun tekeminen on nopeaa, kun tietää mitä on tekemässä. Kun kaikki nämä toimenpiteet on suoritettu PRH tarkistaa hakemuksesi, joka kesti itselläni viikkoa.


Kyse ei tällöin ole osakeyhtiön omasta hankinnasta. Tämän jälkeen sain postissa tiedot yrityksen nimen hyväksymisestä. Myöskään yksityishenkilö ei voi laskuttaa osakeyhtiötä arvonlisäverollisena. Sitä Nemo Mannermaa mietti perustaessaan omaa yritystään.


Muutama tuttu suositteli osakeyhtiötä , mutta Mannermaa päätyi toiminimeen ainakin toistaiseksi. Osakeyhtiössä täytyisi olla hallitus, jonka jäsenen täytyy olla 18-vuotias. Toiminimi vai osakeyhtiö? Käynnit ovat henkilökohtaisia ja kuntokeskus laskuttaa palvelusta suoraan työnantajaa. Hämmennän vielä sen verran, että ensimmäisen vastaajan tapaan minäkin suosittelen osakeyhtiötä toiminimen sijaan.


Ainakin allekirjoittaneen järjenjuoksulle Oy on huomattavasti helpompi ymmärtää ja hallita kuin toiminimi. Tämä siis nimimerkillä 5v yksityisyrittäjänä. OY:n perustaminen ei ole juurikaan hankalampaa. Hintaan sisältyy kolmen kurssin opetuksen valmistelu, luento- ja harjoitustunnit sekä loppukuulustelu ja päättötöiden purkaminen.


Yksikkö vastaa muun muassa luennoitsijan matkakustannuksista ja opiskelijoille mahdollisesti jaettavan luentomateriaalin kopioimisesta. Yliopisto laskuttaa yksikköä lukuvuoden aikana kolmessa erässä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit