torstai 12. tammikuuta 2017

Määräaikaisen työsopimuksen irtisanominen koeajalla

Määräaikaisen työsopimuksen voi irtisanoa vain, jos siitä on sovittu. Työntekijänä voit milloin tahansa irtisanoutua toistaiseksi voimassa olevasta työsuhteesta. Sinun ei tarvitse perustella irtisanoutumistasi, mutta sinun tulee noudattaa työsopimuslain ja työhösi sovellettavan työehtosopimuksen mukaisia irtisanoutumisaikoja. Työnantaja ei voi erottaa työntekijää tai työntekijä ei voi irtisanoutua.


Koeaikapurun kynnys on matalammalla kuin ”normaalin” työsuhteen irtisanomisen tai purkamisen. Jossain määrin yksinkertaistetusti voidaankin sanoa, että työnantaja (tai vastaavasti työntekijä) voi purkaa työsopimuksen koeajalla , kun siihen on syytä. Työnantajan puolelta myös määräaikaisen työsopimuksen irtisanominen irtisanomisaikaa käyttäen tarvitsee aina lailliset irtisanomisperusteet. Irtisanomisaika koeajalla.


Koeajan tarkoituksena on sekä työntekijän että työnantajan puolelta selvittää, soveltuuko työntekijä työpaikkaan. Sallittu työsopimuksen purkamisen syy koeaikana on esimerkiksi työntekijän henkilöön tai hänen työsuoritukseensa liittyvä sellainen syy, jonka vuoksi työntekijän työsuoritus ei vastaa työnantajan sille oikeutetusti asettamia edellytyksiä. Jos työntekijänä haluat irtisanoa määräaikaisen työsopimuksen , paras tapa on keskustella työnantajan kanssa ja yrittää sopia yhteisesti menettelytavoista.


Työntekijä voi irtisanoutua milloin tahansa toistaiseksi voimassa olevasta työsuhteesta irtisanomisaikaa noudattaen. Työsopimuslaissa on määritelty noudatettavat irtisanomisajat. Työehtosopimuksella tai työsopimuksella on mahdollista sopia myös pidemmästä irtisanomisajasta. Toistaiseksi voimassa oleva työsopimus päättyy. Tavallisesti siten, että joko työntekijä tai työnantaja irtisanoo sen.


Koeaika voi olla yleensä vain työsuhteen alussa. Silloin, kun työntekijä ja työnantaja tekevät työsuhteen päätyttyä uuden työsopimuksen , uudesta koeajasta voidaan sopia, jos edellisen työsuhteen päättymisestä on kulunut pitkähkö aika tai työntekijän tehtävät uudessa työsuhteessa poikkeavat huomattavasti aiemmista tehtävistä. Määräaikainen työsuhde päättyy ilman irtisanomista työsuhteen ennalta sovittuun päättymispäivään. Työsopimukseen voidaan kirjata koeaika tai siitä voidaan sopia suullisesti.


Kun tekee määräaikaisen työsopimuksen , kannattaa siihen ehdottomasti ottaa irtisanomisehto. Ehdon voi kirjata sopimukseen yksinkertaisesti Tämä sopimus on työntekijän irtisanottavissa työsopimuslain mukaisin irtisanomisajoin ja -perustein. Miten eläkepäätös vaikuttaa palvelussuhteeseen? Palvelussuhde päättyy ilman irtisanomista ja irtisanomisaikaa sen kalenterikuukauden päättyessä, jonka aikana työntekijä tai viranhaltija täyttää eroamisiän. Mikäli määräaikainen viranhaltija siirtyy välittömästi toistaiseksi voimassa olevaan virkasuhteeseen, hänelle voidaan määrätä uusi koeaika siten, että koeaikojen ( määräaikaisen virkasuhteen koeaika ja toistaiseksi voimassa olevaan virkasuhteeseen määrättävä) pituus on yhteensä enintään kuusi kuukautta, jos viranhaltijan.


Aika vaihtaa työpaikkaa? Seuraavassa tietoa siitä miten määräaikaisen työsopimuksen irtisanominen työntekijän toimesta käytännössä tapahtuu. Koska asiat voivat ajan mittaan muuttua, suosittelemme tarkastamaan päivitetyt tiedot voimassaolevasta työsopimuslaista. Voiko määräaikaisen työsopimuksen purkaa koeajalla ? Työntekijän irtisanominen koeajalla – Miten purat työsopimuksen koeajalla ? Uuden työntekijän palkkaaminen tai uudessa työpaikassa aloittaminen on aina jännittävää.


Ideaalitapauksessa kaikki sujuu suunnitelmien mukaisesti ja työsuhde jatkuu koeajan jälkeenkin. Määräaikainen työsopimus ei pääsääntöisesti kuitenkaan ole irtisanottavissa sen paremmin työntekijän kuin työnantajankaan puolelta. Muuten työsopimuksen saa purkaa vain erittäin painavan syyn takia.


Uuden työn alussa voi olla koeaika, joka voi kestää enintään kuukautta. Työ päättyy koeaikana heti, jos työnantaja tai sinä haluat niin. Jos työnantaja purkaa työsopimuksen koeaikana, hänellä täytyy olla siihen asiallinen syy.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit