torstai 1. helmikuuta 2018

Lesken virkatodistus

Perukirjaan on liitettävä kuolinpesän osakkaiden virkatodistukset, jotta voidaan todentaa heidän olevan elossa. Virkatodistus toimitetaan sinulle postitse tyypillisesti 1-viikon kuluessa. Jokaiselta pesän osakkaalta tarvitaan oma, niin sanottu elää - virkatodistus ja vainajalta katkeamaton sarja virkatodistuksia siitä alkaen kun hän on täyttänyt vuotta. Evankelisluterilaisten seurakuntien jäsenten todistukset tilataan siitä seurakunnasta, jossa vainaja on viimeksi ollut kirjoilla. Helsingin virkatodistuksesta näkyy, että hän on muuttanut Helsinkiin Oulusta 13.


Hänestä pitää tilata virkatodistus seuraavaksi Oulusta. Oulun virkatodistuksesta selviää, että hän on muuttanut Ouluun Seinäjoelta 1. Seuraava virkatodistus tilataan Seinäjoelta, jonne hän on muuttanut syntymäpaikastaan Kuusamosta 1. Danske Bank auttaa kuolinpesän pankkiasioiden hoidossa Valtakirja kuolinpesän pankkiasioiden hoitamiseksi Danske Bankissa Tämän oppaan ohessa on valtakirja, jonka avulla voi hoitaa helposti pesän pankki- ja raha-asioita Danske Bankissa. Lesken varat eivät kuulu pesän varoihin, vaikka vainajalla olisi ollut niihin avio-oikeus. Jos leski on omistanut omaisuutta yhdessä vainajan kanssa, lesken omistama osa ei kuulu pesän varoihin. Jos vainaja oli leski ja hänen aiemmin kuolleen puolisonsa omaisuus oli vielä osittamatta, ilmoita molempien varat ja velat jälkimmäisenä kuolleen puolison kuolinpäivän mukaan.


Kuolinpesä lakkaa, kun pesän varat on jaettu. Kyllä kai pitäisi ensin lähteä siitä paljonko oli vainajalla tilillä rahaa ja sitten alkaa sitten vasta miettimään maiden ja kiinteistöjen arvoa. Mikäli vainaja oli elänyt jakamattomassa pesässä, aiemmin kuolleen puolison kuolinpesän omaisuus ja velat on selvittävä vastaavalla tavalla. Vaikuttaa lesken jäämistön suuruuteen avio-oikeuden kautta). Lesken ilmoitukset ovat erityisen tärkeitä niin verotuksellisesti kuin muutoinkin.


Lesken virkatodistus

Leski voi ensinnäkin ilmoittaa, ettei hän enemmän omistavana puolisona tule luovuttamaan omaisuuttaan vainajan rintaperillisille. Lisäksi hän voi pidättää puolison omistamaan tai yhteiseen asuntoon elinikäisen hallintaoikeuden. Ruotsin kielen osaava kaverini soitti skatteverket palveluun. Muutaman minuutin jonotuksen jälkeen antoi virkailijalle ruotsalaisen henkilönumeron, asia hoitui parissa minuutissa.


Minun ystävä soitti minun puolesta kans. Omaisensa menettänyt voi saada Kelasta perhe-eläkkeenä joko leskeneläkettä tai lapseneläkettä. Perhe-eläkettä voi saada myös esimerkiksi omaisen työeläkelaitoksesta.


Milloin eloonjääneen puolison kuollessa ensiksi kuolleen puolison isä, äiti, veli tai sisar tahi veljen tai sisaren jälkeläinen on elossa, saavat ne heistä, joilla silloin lähinnä on oikeus periä ensiksi kuollut puoliso, puolet eloonjääneen puolison pesästä, mikäli jäljempänä tässä luvussa ei toisin säädetä. Selvitykseksi riittää tällöin virkatodistus , josta on nähtävissä,. Lesken ansaitsema palkka- ja yrittäjätulo, joka on ansaittu puolison kuoleman jälkeen on avio-oikeudesta vapaata omaisuutta.


Jos ositus on suoritettu loppuun lesken elinaikana, lesken perukirjaan merkitään se omaisuus, jonka hän omisti osituksen jälkeen. Tarvitset virkatodistuksen pankkia varten, jotta voit asioida kuolinpesän puolesta. Vainajaa koskien tarvitaan virkatodistus jokaisesta väestökirjanpidon rekisteristä, jossa hän on ollut kirjoilla täytettyään vuotta.


Todistukset saa seurakunnista tai maistraateista riippuen siitä, onko vainaja kuulunut kirkkoon vai ei. Jos leskellä on edunjättäjän kanssa alle 18-vuotias yhteinen lapsi taikka lesken kanssa samassa taloudessa asuu alle 18-vuotias lesken tai edunjättäjän lapsi, joka on asunut samassa taloudessa lesken ja edunjättäjän kanssa edunjättäjän kuollessa, jatkoeläkkeenä myönnetään §:n momentin mukainen perusmäärä. Jos vainajan omaisuus on reilusti ylivelkainen, eikä omaisuutta ole muuta kuin mahdollinen saldoltaan pieni pankkitili, perunkirjoituksen voi toimittaa myös siten, että hankitaan vain virkatodistus vainajan kuolemasta ja veloista, joka selvitys osoittaa ylivelkaisuuden ja toimitaan siten, että joku omaisista tai joku läheinen ilmoittaa.


Toimitusvelvollisuus on sillä kuolinpesän osakkaalla, jonka hoidossa vainajan jäämistö on ja kuka parhaiten tuntee kuolinpesän tilan. Muistin tueksi, jos omaisesi kuolee. Perunkirjoitus täytyy toimittaa jokaisen Suomessa asuneen henkilön kuoleman jälkeen.


Lesken virkatodistus

Tässä muistilistassa on asioita, jotka täytyy hoitaa, jos puolisosi tai muu omaisesi kuolee. Kaikki kohdat eivät siis välttämättä koske juuri sinun tilannettasi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit