Ansio-osan suuruus lasketaan palkkasi perusteella laissa määriteltyjen sääntöjen avulla. Maksettavaan päivärahaan vaikuttaa myös se, missä määrin olet työttömyyden aikana ollut aktiivinen. Ansiosidonnaisen päivärahan suuruus lasketaan palkkatuloistasi.
Laskennassa otetaan huomioon vakiintuneet ansiotulot. Tuen suuruuteen vaikuttavat omat tulosi esimerkiksi osa-aikatyöstä sekä vanhempiesi tulot , jos asut heidän kanssaan. Hän tekee viikon työtä ja ansaitsee 730€.
Työmarkkinatuen kestoa ei ole rajoitettu. Palkasta vähennetään suojaosa 300€. Jos henkilö on työttömäksi jäädessään ollut työelämässä ja täyttää työssäoloehdon, hän voi saada Kelalta peruspäivärahaa. Sosiaalietuuksien vaikutus päivärahaan. Peruspäivärahaa maksetaan enintään 5päivän.
Jos saat ansiopäivärahan lisäksi muita sosiaalietuuksia, etuuksilla voi olla vaikutusta ansiopäivärahaan. Osa etuuksista estää ansiopäivärahan saamisen, osa vähentää täysimääräisesti ansiopäivärahan määrää ja osalla ei ole vaikutusta kassan maksamiin etuuksiin. Päivärahaan oikeuttavaan työssäoloehtoon luetaan vain sellaiset työssäoloviikot, joilta on maksettu palkkaa ja joina työaika on väh. Työttömyyspäivärahaa maksetaan pääsääntöisesti vain työkykyisille henkilöille. Jos olet työkyvytön, hae sairauspäivärahaa Kelalta.
Kelan sairauspäivärahaa maksetaan vasta omavastuuajan jälkeen. Jos kassa on maksanut sinulle työttömyyspäivärahaa välittömästi sairastumista edeltävältä ajalta, voidaan sinulle maksaa työttömyyspäivärahaa myös Kelan omavastuuajalta. HuoPäivärahan sovitteluun on tullut muutoksia 1. Työstä ansaittu palkka vaikuttaa ansiopäivärahaan jatkossa silloin, kun se maksetaan.
Lue lisää muutoksesta täältä. Laske ansiopäivärahasi määrä ja katso päivärahan hakuohjeet. Heti työttömyyden alkaessa ilmoittaudu työnhakijaksi TE-toimiston verkkopalvelussa. Kahden viikon kuluttua täytä päivärahahakemus oman työttömyyskassasi verkkopalvelussa. Kelan maksama peruspäiväraha vastaa määrältään täyttä työmarkkinatukea ja sitä maksetaan työssäoloehdon täyttäville, mutta kassaan kuulumattomille työttömille.
Lisäksi kohtelu työvoimatoimistossa vastaa ansiosisonnaisen saajieen kohtelua. Tässä artikkelissa tutustutaan Emacsin peruskäyttöön. Lomapalkka ja lomaraha vaikuttavat lomautetun ansiopäivärahaan eri tavalla kuin osa-aikatyötä tekevän jäsenen ansiopäivärahaan. Kassa ei maksa lomautetulle ansiopäivärahaa vuosiloman ajalta.
Siksi hakemusta ei tarvitse täyttää loma-ajalta, vaan hakemuksen voi täyttää lomaan asti ja jatkaa täyttämistä loman jälkeiseltä ajalta. Työttömyyskassa voi maksaa sinulle ansiopäivärahaa, jos oletollut kassan jäsenenä vähintään viikkoa eli kuusi kuukautta,maksanut jäsenmaksusi jatäytät työssäoloehdon jäsenyysaikanasi. On siis erittäin tärkeää ilmoittautua työttömyyden alussa työnhakijaksi ja. Ehdon voi kerryttää useammasta työjaksosta eri työnantajilla ja väliin saa jäädä myös alle 18-tuntisia viikkoja. Palkansaajan työssäoloehtoa voi täyttää vain tekemällä töitä toiselle ja olemalla samaan aikaan palkansaajakassan jäsen.
Työtunnit täytyy ilmoittaa hakemukseen ja palkkalaskelma täytyy lähettää työttömyyskassaan, vaikka tulot jäisivät alle suojaosan. Eläkkeen määrä ja kertyminen. Eläkettä kertyy vuodessa vuoden iästä alkaen.
Mitä pidempään jatkat työssäsi, sitä enemmän eläkettä saat.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.